Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Denk-pistes

Slim gezien: deel een koe (.be)

Naast de vele groepsaankopen groene energie bestaat er nu ook een groepsaankoop Belgisch rundvlees: deeleenkoe.be. Via die website kunnen consumenten samen een koe aankopen, waarna de koe geslacht wordt en in gelijke delen (10 kg) onder de kopers verdeeld wordt.

 

Geen verspilling

Het interessante aan dit aankoopsysteem is dat de koe pas geslacht wordt wanneer al haar vlees besteld is (zo’n 30 tot 35 vleespakketten, afhankelijk van haar gewicht), zodat er zeker niets verspild wordt en geen koeien onnodig geslacht worden. Ter vergelijking: volgens de initiatiefnemers belandt bij het klassieke ketensysteem ongeveer 30 procent van het vlees in de koeltoog van de supermarkt of van de beenhouwer uiteindelijk in de afvalcontainer.

 

Kwaliteitsvol vlees, op duurzame wijze gekweekt

Als koper ben je zeker van de kwaliteit van je vlees en van de dier- en milieuvriendelijke omstandigheden waarin het werd gekweekt, omdat de leveranciers-veetelers zorgvuldig worden uitgekozen en gecontroleerd op factoren zoals bemesting van weides, vrije uitloop en antibioticagebruik. Bovendien wordt het vlees nadien op ambachtelijke wijze verwerkt, dus zonder toevoeging van water of andere producten.

 

Lokaal vlees

Via het paspoort (oormerk) van de koe die je koopt kan je achterhalen waar ze gekweekt wordt, en indien gewenst een afspraak maken met de veehouder om de boerderij te bezoeken. Zo kan je nog eens zelf controleren of alles er wel volgens de juiste milieu- en diervriendelijke standaarden verloopt. Momenteel wordt trouwens nog maar samengewerkt met één veehouder: een kweker uit Ruiselede (West-Vlaanderen). Alle koeien (geen stieren!) die hij via deeleenkoe.be verkoopt zijn van het Belgisch wit-blauwe ras en zijn tussen de 4 en 6 jaar oud.

 

Handige porties

Na de slachting wordt het vlees van de koe in gelijke parten verdeeld en verwerkt in vleespakketten van 10 kilogram. Zo’n pakket bestaat uit 1 kg hamburgers, 1 kg rumsteak, 1kg gepelde biefstuk 1ste keus, 1 kg gepelde biefstuk 2de keus en 1 kg entrecote – vacuüm verpakt per 2 stuks; 1 kg gehakt en 1 kg américain – vacuüm verpakt per 500 g; en 1 kg soepvlees, 1kg stoofvlees en 1kg rosbief – vacuüm verpakt per kg. De porties kunnen dus meteen de diepvries in, en kunnen daar tot 9 maanden bewaard worden.

 

Gratis aan huis geleverd

Dit alles kost je (momenteel) 132,95 euro, wat neerkomt op zo’n 13 euro per kg. Bovendien wordt je pakket gratis aan huis geleverd (op zaterdag).

 

‘Eet minder vlees, maar als je het eet, kies dan bewust voor vlees van betere kwaliteit’

Nog opmerkelijk aan dit initiatief is dat de initiatiefnemers oproepen tot vleesmindering. “Eet minder vlees”, schrijven ze, “maar als je het eet, kies dan bewust voor vlees van betere kwaliteit, gekweekt met respect voor dier, natuur en teler”. Om hun oproep tot vleesmindering extra kracht bij te zetten, bevat de website naast vleesrecepten zelfs vis- en vegetarische recepten. En zelf voegen ze ook de daad bij het woord, door elke week minstens één keer vegetarisch te eten ;).

 

vrijdag-veggiedag-deeleenko.jpg

Beeld: post van deeleenkoe.be op Facebook

 

Meer info: www.deeleenkoe.be (lees zeker eens de rubriek ‘Vragen’), Facebookpagina deeleenkoe.be   

Lees nog artikels met volgende tags

slim gezien, vlees, duurzaam, milieuvriendelijk, diervriendelijk, korte keten
Aangemaakt op 15:28 12/05/2014 Laatst aangepast op 17:42 19/06/2014