Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Schrijvers op stal

7 zomeravonden, 7 locaties en 7 unieke duo's. Dat is het recept van 'Schrijvers op stal', een initiatief dat een breed publiek naar lokale landbouwbedrijven wil lokken voor eens iets anders dan het klassieke bedrijfsbezoek. Wij zijn alvast fan!

'Schrijvers op stal' is een initiatief van vzw RURANT (het platform voor plattelandsontwikkeling in de provincie Antwerpen), provinciaal cultuurhuis De Warande, Landelijke Gilden en 7 Kempense gemeentebesturen. Deze gespreksavonden worden dit jaar voor het eerst georganiseerd, en daar zit een reden achter.

Vroeger kende iedereen in zijn naaste omgeving wel iemand die actief was in de land- of tuinbouw, maar hoeveel mensen kunnen vandaag nog zeggen dat ze een boer in de familie hebben? We raken meer en meer vervreemd van een sector die nochtans letterlijk voor ons dagelijks brood zorgt,” stelt RURANT-coördinator Wim Poelmans. “Met dit laagdrempelige programma willen we het publiek eens op een andere manier naar het erf lokken dan met het klassieke bedrijfsbezoek.”

De 7 landbouwbedrijven werden bewust uitgekozen om een zo uitgebreid mogelijke selectie te bekomen. Het gaat onder andere om een klassiek melkveebedrijf, een zorgboerderij, een fruitteler,... Ook de auteurs zijn niet de eerste de beste: ze lieten zich stuk voor stuk inspireren door het platteland. Chris De Stoop is met zijn roman 'Dit is mijn hof' uiteraard geen onbekende meer voor het grote publiek, maar er zijn ook nieuwe kapers op de kust. Lize Spit bijvoorbeeld, die enorm veel succes oogst met haar debuutroman 'Het smelt'. Ook dit verhaal speelt zich voor een groot deel op een boerderij af.

Door dit project op poten te zetten hopen de organisatoren de burger en de landbouw met elkaar te verbinden door middel van cultuur. Hier kan je terecht voor een heerlijke portie verhalen, meningen, debatten en gezelligheid op de boeren buiten.

  • Walter van den Broeck en zanger Kris de Bruyne in Dessel

dinsdag 9 augustus in het melkvee- en kippenbedrijf aan de Tipstraat 11

 

  • Lize Spit en Europawatcher Lukas De Vos in Mol

woensdag 10 augustus in de Nachtegaalhoeve aan Feynend 66

 

  • Erik Vlaminck en Radio 2-presentatrice Vanessa Vanhove in Retie

donderdag 11 augustus bij zorgboerderij Trezemieke aan de Goorstraat 35

 

  • Louis Van Dievel en bioloog Dirk Draulans in Balen

dinsdag 16 augustus in de Sint-Jozefhoeve aan de Belgenlaan 20

 

  • Annelies Verbeke en muzikant Kris De Smet in Oud-Turnhout

woensdag 17 augustus bij fruitbedrijf Wens aan Corsendonk 4a

 

  • Chris De Stoop en VTM-journalist Patrick Van Gompel in Ravels

donderdag 18 augustus in het melkveebedrijf aan Turnhoutseweg 4

 

  • Kris Van Steenberge en zangeres Margriet Hermans in Arendonk

maandag 29 augustus in het melkveebedrijf aan Reenstraat 61  

 

Alle voorstellingen zijn gratis en starten om 19:30. Het einde is voorzien rond 21:00.

Aangemaakt op 14:17 02/08/2016 Laatst aangepast op 14:03 20/09/2016