@livewireStyle
header.home link

Ploegloos boeren, hoe werkt dat?

Nu de winter voor de deur staat, breekt er een iets rustigere periode aan voor onze landbouwers. Maar voor het buiten te nat en te koud wordt, moeten de akkers vaak nog geploegd, geëgd en ingezaaid worden als voorbereiding op het volgende seizoen. Als de grond omgeploegd wordt vóór het vriezen, heeft hij een betere structuur na het dooien. Al kiezen landbouwers meer en meer voor ploegloos boeren. Hoe zit dat nu weer?

19 februari 2020  – Laatste update 19 februari 2020 17:13

Ploegloos boeren – ook wel niet-kerende bodembewerking genoemd – is een manier van werken waarbij de grond niet diep geploegd wordt, maar enkel losgewerkt wordt. Speciale grondbewerkingsmachines trekken de grond los, waardoor die scheurt en verkruimelt, maar niet verplaatst. Zo blijven er onder andere meer gewasresten achter op het bodemoppervlak, waardoor de bodem beter beschermd is tegen erosie en verslemping. Ploegloos boeren zorgt er ook voor dat planten en ander bodemleven niet verstoord worden. Dat resulteert dan weer in een optimale bodemstructuur.

Moeilijk voor te stellen? In deze aflevering neemt VILT TeeVee je mee naar landbouwer Johan Geleyns. Hij past al ruim 15 jaar niet-kerende bodembewerking toe.

Dankzij ploegloos boeren, floreert het leven onder de grond. Binnen de drie jaar ontwikkelt zich een uitgebreid bodemvoedselweb van onder andere bacteriën, schimmels en kleine en grote bodemdieren. Wist je dat het volume aan bodemleven per hectare vergelijkbaar is met de grootte van twee koeien? Al die kleine beestjes en organismen zorgen voor een luchtige bodem die beter water kan vasthouden en minder snel zal uitspoelen. Handig!

Gerelateerde artikels