@livewireStyle
header.home link

Pladijs, Vis van het Jaar 2013

Pladijs of schol werd opnieuw verkozen tot Vis van het Jaar. En daar zijn wij blij om! Want het gaat goed met het pladijsbestand (en hij is zo lekkerrr!). Een overzicht van wat je moet weten voor je aan de slag gaat met pladijs.
12 juni 2013  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:21
Lees meer over:

Pladijs of schol werd opnieuw verkozen tot Vis van het Jaar. En daar zijn wij blij om! Want het gaat goed met het pladijsbestand (en hij is zo lekkerrr!). Een overzicht van wat je moet weten voor je aan de slag gaat met pladijs:

Seizoen
Pladijs koop je best van juni tot oktober. Dan is hij op zijn lekkerst (lees: vlezigst) en storen de vissers hem niet in zijn paaiperiode. Tijdens die periode plant de vis zich voort en is hij erg kwetsbaar.

Vangst
Pladijs is in aanvoergewicht de belangrijkste vissoort voor de Vlaamse visserij (iets meer dan 6.000 ton aanvoer in 2012). Hij leeft op de bodem van onder meer de Noordzee, het Engelse Kanaal, de Ierse Zee en de Keltische Zee. Dat zijn toch de gebieden waar hij door Vlaamse vissers gevangen wordt.

Visbestand
Het gaat goed met het pladijsbestand! In de Noordzee en de Ierse Zee ligt zijn biomassaniveau op het hoogste niveau ooit gemeten, en de activiteiten van de visserij zijn er voldoende laag om geen bedreiging te vormen. Pladijs wordt daar dus duurzaam bevist. In het Engelse Kanaal doet het pladijsbestand het ook goed, al ligt de druk vanuit de visserij er in het westen wat te hoog. Alleen in de Keltische Zee is het plaatje minder rooskleurig: de biomassa schol is er de laatste jaren opnieuw afgenomen. Dit door een toename van de vissterfte als gevolg van een stijgende teruggooi.

Dat hoge teruggooipercentage door bijvangst is een bekend pijnpunt in de visserij. Een ander pijnpunt specifiek bij het vissen op platvissen zoals pladijs, is schade aan de bodem. De Vlaamse vloot heeft al sterk geïnvesteerd in een technische verduurzaming van zijn bodemsleeptuigen, bijvoorbeeld door het zoeken naar alternatieve vleugelprofielen en het testen van ontsnappingspanelen in de netten. Maar er is nog werk aan de winkel, want bodemschade en bijvangst blijven problematisch.

Herkenning
Pladijs is een platvis met een glad aanvoelende huid. Aan de bovenzijde is hij groen of groenachtig bruin van kleur met oranjerode vlekken. Aan de onderzijde is hij wit. Hij is niet zo groot. Als je hem in zijn geheel koopt, is hij ongeveer zo groot als een volwassen hand.

Bereiding
Met pladijs kan je alle kanten op. Bakken met of zonder vel, pocheren, stoven,… in filets of in zijn geheel. Hij combineert ook gemakkelijk, en smaakt altijd goed op een warme zomeravond op het terras, met niet meer dan een fris slaatje en wat frietjes erbij. Receptideetjes vind je in de gratis folder, hier te downloaden of op te pikken in een visverkooppunt.

Smakelijk! 

Gerelateerde artikels