@livewireStyle
header.home link

Pakjesperiode: geef eens een ervaring cadeau (zo vermijd je afval)

In het kader van de Europese Week van de Afvalvermindering en met de feestdagen in het vooruitzicht, staan we even stil bij onze pakjescultuur en de gevolgen ervan. Want pakjes brengen heel wat afval met zich mee. Tenzij je een ervaring cadeau doet. Enkele voorbeelden.
26 november 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: flickr - Monika Hoinkis

 

In het kader van de Europese Week van de Afvalvermindering en met de feestdagen in het vooruitzicht, staan we even stil bij onze pakjescultuur en de gevolgen ervan. Want pakjes brengen heel wat afval met zich mee. Niet alleen de verpakking belandt in de vuilbak, maar het object vaak ook. Het gaat ons vervelen, de kleur is niet juist, we hebben al een exemplaar in huis,… Redenen genoeg waarom een cadeau uiteindelijk junk wordt. En dat terwijl onze afvalberg zo ook al groot genoeg is en onze natuurlijke hulpbronnen slinken.

Verantwoord? Neen. Onvermijdelijk? Gelukkig niet. Tijdens de Europese Week van de Afvalvermindering wordt dit jaar extra aandacht besteed aan het fenomeen dematerialisatie.

 

Dematerialisatie?

We omringen ons graag met dingen. Dingen die we mooi vinden, die ons herinneren aan bepaalde gebeurtenissen of personen, die onze woonkamer vullen, enzovoort. We zijn in die zin materialisten. Maar wie wil, kan dit voor zichzelf omkeren. Steeds meer mensen zeggen ‘neen’ tegen de voortdurende drang om dingen te kopen en te verzamelen. Ze halen hun kasten leeg, ruimen hun huizen op en zoeken een nieuwe bestemming voor hun oude junk. Leeg huis, leeg hoofd – zoiets. Ze noemen zichzelf (onder meer) minimalisten en prijzen de tijd die ze in ruil krijgen om te genieten van echte ervaringen en herinneringen.

Want daarin schuilt het succes van dematerialisatie: het gaat niet om het zomaar schrappen van spullen, maar om het gebruik van minder of geen spullen (uit minder of andere materialenl) zonder dat je aan comfort of functionaliteit moet inboeten. Dit laatste is belangrijk. Anders houd je het niet vol.

Enkele voorbeelden van dematerialisatie zijn spullen zoals gereedschap en auto’s delen, kapotte spullen repareren in plaats van ze te vervangen, muziek streamen in plaats van CD’s te kopen,… en geen spullen maar ervaringen cadeau doen.

 

Ervaringscadeaus

Een ervaring staat immers nooit in de weg, gaat niet vervelen en laat geen spoor van microplastics achter in de zee (om maar een voorbeeld te geven). Een ervaring is het cadeau 2.0 ;). Want als je je ervaring goed kiest, is het een cadeau dat de ontvanger bovendien nooit zal vergeten. Een aantal voorbeelden:

 

  • Sport- of cultuurabonnement: heel wat theaterzalen, musea, sportclubs en fitnesszalen werken met abonnementen of beurtenkaarten. Ideaal voor sport- en cultuurfanaten.
     
  • Ticket: filmtickets, theatertickets, treintickets,… iedereen geniet wel van een dagje of avondje uit. Zéker als het hen cadeau gedaan wordt.
     
  • Etentje: ook een etentje kan je cadeau geven. Sommige restaurants verkopen waardenbons, maar je kan natuurlijk ook zelf aan de slag gaan in de keuken en de gelukkige uitnodigen voor een gezellige avond tafelen bij je thuis. Ben je niet zo’n ster in de keuken? Dan kan je eventueel een kok aan huis bestellen. Koks die zo’n diensten aanbieden, zijn tegenwoordig gemakkelijk te vinden. Vraag het gewoon even aan Google ;).

restaurant-tris-unsplash.png
Beeld: unsplash

 

  • Ontbijt of lunch: een leuk alternatief voor een diner is een ontbijt, lunch of theemoment. Zeker plezant voor zoetekauwen.
     
  • Reis of overnachting: wie een groter cadeau wil geven, kan een reis aanbieden. Te duur? Dan wordt het een weekend of overnachting. Wil je de keuze van de bestemming overlaten aan de ontvanger, informeer dan naar een waardebon bij een reisorganisator of bij Vlaanderen Vakantieland.
 
workshop-tris-unsplash.png
Beeld: unsplash

 

  • Workshop: niets plezanter dan een workshop volgen. Het geeft je de kans iets uit te proberen, zonder dat je meteen moet investeren in de benodigde apparatuur of een duur jaarabonnement moet nemen. Het aanbod is uitgebreid: brood bakken, groenten inmaken, bijen houden en wijn/bier/whisky degusteren, maar ook leder bewerken, sieraden maken, glas blazen en naaktportretten maken. Voor elk wat wils! Gewoon even Googlen.
     
  • Tijd: ah, misschien nog de plezantste optie (afhankelijk van hoe goed je de ontvanger kent, natuurlijk). Geef een dag of avond samen cadeau: een dagje winkelen, een avondje bowlen, bijkletsen bij koffie en taart,... noem maar op.
 
koffiebar-tris-unsplash.png
Beeld: unsplash

 

 

Tip: bovenstaande cadeaus zijn allemaal puur ervaringen, maar je hebt natuurlijk ook enkele mengvormen: half cadeau, half ervaring. Zo kan je iemand bijvoorbeeld een abonnement op zijn/haar favoriete magazine cadeau geven, of een bloemen-, groente-, of fruitabonnement. Als je weet dat de ontvanger er anders ook geld aan zou geven, zijn dat mooie en nuttige cadeaus.

 

Meer info over de Week van de Afvalvermindering en dematerialisatie vind je hier.
 

Gerelateerde artikels