@livewireStyle
header.home link

Paasbrunch: 5 x scoren met ei

Pasen, dat is het brunchfeest bij uitstek. En brunchen, dat doe je met eieren. 5 eenvoudige recepten waarmee je gegarandeerd scoort.
30 maart 2015  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: My egg & soldiers door Takae Mizutani via Pinterest

 

Pasen, dat is het brunchfeest bij uitstek. En brunchen, dat doe je met eieren. Veel eieren. Zachtgekookt, geroerd, in quiche, in punch en in cake, om nog maar te zwijgen van de lading chocolade eieren die de paashaas heeft gebracht. Omdat stress het enige is wat je paasbrunch in de soep kan doen draaien (soep, ook een goed idee!), selecteerden we enkele eenvoudige recepten waarmee je gegarandeerd scoort.

 

1. Doppen met soldaatjes

Op een paasbrunch kan een zachtgekookt eitje met soldaatjes niet ontbreken. Het perfecte zachtgekookte ei maak je zo:

  • Zet een pot water op het vuur en breng aan de kook met wat zout en azijn
     
  • Haal je eieren op tijd uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur zijn wanneer het water kookt
     
  • Prik een gaatje in de eieren met een naald of speciale eiprikker, om te voorkomen dat ze barsten
     
  • Leg de eieren voorzichtig in de pan met een lepel. Laat ze 3 tot 4 minuten koken en haal van het vuur.
     
  • Snijd hun hoedje eraf en maak soldaatjes om in de dooier te doppen (soldaatjes zijn dunne reepjes geroosterde boterham, zoals je hierboven op de foto ziet)
     
  • Tip: een halfzacht gekookt ei laat je 5 tot 6 minuten koken en een hardgekookt ei 8 minuten.

 

2. Poch, da’s chic

Een gepocheerd ei staat nog chiquer op de paastafel dan een zachtgekookt ei. Maar het is ook moeilijker te bereiden. Alleen geschikt voor wie zijn hoofd koel kan houden ;):

gepocheerd-ei-tris_smittenkitchen-com.png

Beeld: smittenkitchen.com

 

  • Zet een pot water op het vuur en breng aan de kook met wat azijn – geen zout (want dit doet het eiwit ontbinden)
     
  • Zet het vuur lager zodra het water kookt
     
  • Breek de eieren één voor één in een kopje en laat ze voorzichtig in het kokende water glijden
     
  • Laat de eieren ongeveer 4 minuten koken en haal ze eruit met een schuimspaan
 

3. Stirred, not shaken

James Bond zou het niet met ons eens zijn, maar stirred is echt beter dan shaken – toch wat eieren betreft (shaken = niet aan te raden :)). Zo maak je het perfecte roerei:

scrambled-eggs-tris_thekitchykitchen-blogspot-com.png

Beeld: thekitchykitchen.blogspot.com

 

  • Klop je eieren heel kort los in een kom (niet te lang, want dan worden ze taai). Voeg peper en zout toe.
     
  • Zet een pan met wat boter op een laag vuurtje en voeg de eieren toe. Laat ze rustig stollen en roer af en toe om.
     
  • Zet het vuur af zodra de eieren in het midden al een beetje gaar zijn en de buitenkant nog niet gestold is. Laat rusten in de pan en serveer wanneer het ei nog nat is, maar wel uitgebakken.

 

4. Paaspunch

Als je geen zin hebt in paastaart of nog meer chocolade (te veel = te veel!), kan je als dessert opteren voor eierpunch. 

eierpunch-tris-libelle-lekker.png

Beeld: Libelle Lekker

 

Dit heb je nodig (voor 6 personen):

  • 6 eieren
  • 125 g bloemsuiker
  • 500 ml melk
  • 400 ml room
  • 150 ml whisky
  • 50 ml rum
  • 1 el vanille-extract
 

Zo maak je het klaar:

  • Scheid de eidooiers van hun eiwit en klop de dooiers met de bloemsuiker tot een schuimig geheel
     
  • Breng de melk aan de kook en giet al roerend bij de dooiers
     
  • Zet de dooiers en de melk op een zacht vuurtje en blijf 6 tot 7 minuten roeren tot de crème dikt –laat niet koken!
     
  • Voeg de rum, whisky, room en het vanille-extract aan toe en roer om
     
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze ook door het mengsel
     
  • Dek de punch af met plasticfolie en druk aan tot tegen de crème. Zo kan er geen vel op komen.
     
  • Laat afkoelen in de koelkast (minstens 3 uur maar liever een nacht) en serveer in kleine glaasjes
     

Bron: Libelle Lekker

 

5. Paasmellowcakes

Oke, deze is wat minder eenvoudig. Maar wie graag de handen uit de mouwen steekt, kan het toch eens proberen: zelf chocolade eieren maken en ze vullen met lekkers, bijvoorbeeld met marshmallowvulling.

Dit heb je nodig:

  • chocolade (wit, melk of puur – je kiest zelf!)
  • 3 eiwitten
  • 4 el kristalsuiker
  • 1 el maïszetmeel
  • 30 ml water
  • chocoladeschilfers
  • grote plaat (die in de koelkast past), bakpapier en stoommand
 

Zo maak je het klaar:

  • Smelt de chocolade in bain marie en blaas kleine ballonen op
     
  • Rol de ballonen in de chocolade, laat even stollen en herhaal dit een aantal keer, tot een voldoende dikke laag chocolade aan de ballonen blijft kleven
     
  • Laat met een lepel wat chocolade druppen op verschillende plaatsen van een grote plaat, en zet daar telkens een ballon op. Bedoeling is dat de chocolade op de plaat en de chocolade op de ballon mooi aan elkaar stollen, zodat je chocolade schaaltjes een voetje krijgen.
     
  • Laat afkoelen (liefst in de koelkast) en bereid intussen de vulling voor: klop de eiwitten met de suiker stijf, voeg het maïszetmeel toe en mix nog even. Schep het opgeklopte eiwit in een spuitzak en draai mooie torentjes op bakpapier. Leg dit bakpapier in een stoommand.
     
  • Zet een pot met het water op een middelmatig vuur. Wanneer het water dampt, zet je de stoommand met bakpapier en eiwitschuim erop. Draai het vuur iets lager en dek de pot af met een deksel. Laat zo 8 tot 10 minuten stomen.
     
  • Wanneer de chocolade helemaal gestold is, verwijder je voorzichtig de ballonen en haal je de schaaltjes van de plaat (zonder hun voet af te breken). Voeg de eiwittorentjes toe en werk af met chocoladeschilfers.
     
  • Tip: in plaats van eiwitschuim kan je ook verse slagroom gebruiken.
 

Bron: glykestresles.blogspot.gr en koken.vtm.be

 

Pasen in het buitenland

Plan je graag een extra activiteit na de paasbrunch, om al die eieren beter te verteren? Of serveer je liever iets anders dan chocolade paashazen en eieren? Deze paastradities uit andere landen kunnen je misschien inspireren:

  • Smijten met eieren in Litouwen: In Litouwen worden eerst eieren gekleurd met natuurlijke materialen zoals bladeren, waarna ze naar elkaar gesmeten worden. Diegene met de sterkste eieren, zal het langste leven.
     
  • Smijten met aardewerk in Corfu: Op het Griekse eiland Corfu gooien inwoners op de zaterdag voor Pasen hun aardewerk van het balkon. Ze wachten daarvoor op het luiden van de klokken om 11:00, de aankondiging dat Jezus herrezen is. Smijten doe je daar niet zomaar – je neemt de traditie serieus en smijt met zo groot mogelijke potten die liefst nog gevuld zijn met water, zodat ze zo veel mogelijk lawaai maken. Wie de grootste potten smijt of het meeste lawaai produceert, wordt beloond met applaus.
     
  • Gevulde kalkoen, haring en pashka: In Libanon geen gevulde kalkoen met Kerst, maar met Pasen. Dit na een dag zonder vlees, eieren of melk (geen dierlijke producten). In Scandinavië wordt Pasen dan weer vooral gevierd met haring, traditioneel geserveerd met roggebrood en aardappels, zure room en sterke drank (akvavit). En in Rusland eten ze pashka, het kaasdessert dat wij ook kennen (maar meestal op onze boterham smeren).
     
  • Easter bilby en paaskoekoek: In Australië kennen ze geen paashaas, maar easterbilby (langoorbuideldas) – een inheemse soort, in tegenstelling tot de haas. En in Zwitserland spreken ze over een paaskoekoek. 

Gerelateerde artikels