Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Boekje

Landbouw en wetenschap: een vruchtbare kruisbestuiving

Landbouw en wetenschap. Het lijken twee werelden die ver van elkaar liggen: de boer op zijn veld en de wetenschapper in zijn lab. Nochtans zijn ze sterk met elkaar verbonden. De landbouwwetenschap die in de 19de eeuw opkwam, heeft de productiviteit op de velden en in de stallen sterk verhoogd. Boeren hebben er onder meer kunstmest, bestrijdingsmiddelen, betere bewaringstechnieken en productievere plant- en dierenrassen aan te danken. Omgekeerd is de landbouw een belangrijke voedingsbodem geweest voor de wetenschappelijke ontwikkeling in ons land. Denk maar aan de populaire faculteiten bio-ingenieurswetenschappen aan onze universiteiten. Vroeger droegen die gewoon de naam landbouwwetenschappen, of straffer nog Boerenkot in de volksmond. 

Waar de focus tijdens de 19de en 20ste eeuw lag op productiviteit, ligt die vandaag op duurzaamheid. Want je voelt ons al komen: het streven naar opbrengstmaximalisatie van de vroegere landbouwwetenschappen heeft een aantal problemen gecreëerd. De uitdaging in de 21ste eeuw is niet alleen voldoende en veilig voedsel creëren, maar dat te doen op een manier die onze planeet niet schaadt. Met zo weinig mogelijk ‘inputs’ zoals kunstmest en zo weinig mogelijk schadelijke ‘outputs’ zoals broeikasgassen.

In dit boekje schetsen we een beeld van wat de kruisbestuiving tussen landbouw en wetenschap in de praktijk betekent. Welke wetenschappelijke principes schuilen er achter het voedsel op ons bord? En met wat voor onderzoek houden landbouwwetenschappers zich vandaag vooral bezig? Je begrijpt dat we onmogelijk alle lopende onderzoeksprojecten kunnen bespreken. Daarom focussen we op topics die actueel en maatschappelijk relevant zijn: denk aan klimaat, dierenwelzijn en gezondheid.

Lees je liever op papier? Wij versturen gratis een pakket boekjes vanaf 10 exemplaren (1 voor jezelf en de rest om uit te delen). Vraag het aan via info@veldverkenners.be. Wil je graag 2 keer per jaar automatisch onze boekjes in de bus? Dan kan je een gratis abonnement nemen, eveneens vanaf 10 exemplaren.  

Wil je geen 10 exemplaren? Lees het boekje dan digitaal in de issuu-bladermodule of download de pdf. Tip: via onze nieuwsbrief houden we je op de hoogte telkens er een nieuwe editie verschijnt.
 

Op zoek naar ruimte met Veldverkenners

Vlaanderen is zo’n 1,36 miljoen hectare of 13.682 km² groot. Met 6,4 miljoen inwoners nemen we daarvan een derde in beslag voor onze woningen, werkplaatsen, recreatie- en sportparken, wegen, tuinen, parkings, enzovoort. Dat ‘ruimtebeslag’ groeide het afgelopen decennium met 6 hectare per dag. Je leest het goed: per dag. En dat is dan al een verbetering tegenover eind vorige eeuw, want toen verdween elke dag 12 hectare open ruimte als sneeuw voor de zon. Een proces dat aan de gang is sinds de start van de industriële revolutie.

Volgens experts kan het zo niet verder gaan. Het tempo van 6 hectare minder open ruimte per dag moet omlaag. Open ruimte behoedt ons immers voor allerlei kommer en kwel. Om het tij te keren, werkt het Departement Omgeving aan een nieuw ruimtelijk beleid. Eind 2016 werd daarvan het Witboek gepubliceerd, zeg maar een beleidsverklaring. Die verklaring wordt nu omgezet in een (ontwerp) beleidsplan. Klinkt nogal technisch, maar de materie is best boeiend en… belangrijk voor ons allemaal. Lees even mee.

Lees je liever op papier? Wij versturen gratis een pakket boekjes vanaf 10 exemplaren. Vraag het aan via info@veldverkenners.be. Wil je graag 2 keer per jaar automatisch onze boekjes in de bus? Dan kan je een gratis abonnement nemen, eveneens vanaf 10 exemplaren. 
 

[1]      «      1   |   2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7      »      [8]