@livewireStyle
header.home link

Nieuw boekje! Over de wetenschap achter landbouw (en omgekeerd)

Al zolang de mens planten kweekt, is hij gefascineerd door de vraag hoe ze groeien. Hierdoor zijn landbouw en wetenschap al altijd sterk met elkaar verbonden. In dit boekje tonen we wat dat in de praktijk betekent.
21 maart 2018  – Laatste update 4 april 2020 16:23

Landbouw en wetenschap zijn sterk met elkaar verbonden. Al zolang de mens planten kweekt, is hij gefascineerd door de vraag hoe ze groeien. Tot eind vorige eeuw lag de focus van de landbouwwetenschap dan ook op dat groeiproces. Welke rassen zijn het productiefst en hoe kunnen we de opbrengst maximaliseren? Vandaag vormt dat nog steeds een belangrijk topic, maar staat duurzaamheid voorop. Hoe kunnen we de wereld voeden en tegelijk de druk op onze planeet beperken?

Daarbij wordt niet alleen naar de toekomst, maar ook naar het verleden gekeken. Oude rassen en technieken vinden terug ingang, gecombineerd met nieuwe inzichten en nieuwe technologie. Daarenboven wordt steeds vaker over de grenzen heen gekeken. Niet alleen van ons land maar ook van het eigen lab of de eigen faculteit.

 

Hoog tijd om het belang van wetenschap voor landbouw en omgekeerd eens te belichten. In ons nieuwste boekje schetsen we daarom een beeld van wat de onderlinge kruisbestuiving in de praktijk betekent. Welke wetenschappelijke principes schuilen er achter het voedsel op ons bord? En met wat voor onderzoek houden landbouwwetenschappers zich vandaag vooral bezig?

Je begrijpt dat we niet alle lopende onderzoeksprojecten in en over de agrarische sector kunnen bespreken (het zijn er meer dan 1.600!). Daarom focussen we in dit boekje op topics die actueel en maatschappelijk relevant zijn: denk aan klimaat, dierenwelzijn en gezondheid. 

Veel leesplezier!

Gerelateerde artikels