@livewireStyle
header.home link

Moeskoppen? Denk twee keer na…

Moeskoppen, diefstal van de landbouwoogst, wordt opnieuw strafbaar in Sint-Laureins. Passeer je een boomgaard en zie je een smakelijke appel naar je lachen? Denk twee keer na voor je hem plukt, het zou je wel eens duur komen te staan...
24 september 2019  – Laatste update 4 april 2020 16:23
In het Oost-Vlaamse Sint-Laureins kan moeskopperij opnieuw bestraft worden met een GAS-boete van 250 euro, meldt De Standaard. Tot 2005 stond de eeuwenoude landbouwpraktijk in het Strafwetboek maar met de komst van de GAS-boetes werd het eruit geschrapt. “Hoe je het ook draait of keert, het is en blijft diefstal en dat moet bestraft kunnen worden”, zegt CD&V-oppositieraadslid Patrick De Greve die het item op de agenda van de gemeenteraad zette. Het voorstel werd unaniem goedgekeurd en moet de politie meer slagkracht geven wanneer ze dieven betrapt.
 
Kwajongens of hongerige voorbijgangers plukken wel eens een appel of een peer of nemen een handvol aardbeien uit een serre. Maar moeskoppers kunnen ook driester te werk gaan door ’s nachts een boomgaard of een veld te plunderen en munt te slaan uit de verkoop van hun ‘oogst’. Het meest recente geval dat de krantenkoppen haalde was bij landbouwer Marc Van den Bossche uit Kaprijke die bijna 300 kilogram aardappelen van zijn veld zag verdwijnen.“Ik heb er niks op tegen dat mensen, na het rooien, de restanten komen oprapen, maar dit is onaanvaardbaar”, vertelde Van den Bossche toen aan Het Nieuwsblad.
 
Moeskoppen of naharken?
 
De term ‘moeskoppen’ is afgeleid van het Duitse ‘Mauskopf’ of muizenkop. Het woord werd vroeger gebruikt als synoniem voor dief, vooral in tijden van soldaten die onderweg iets meenamen van de velden. Het duidt op diefstal of het stropen van landbouwoogst maar is niet te verwarren met ‘naharken’, het ophalen van de restjes na de oogst, dat wel mag en frequent gebeurt met toestemming van de landbouwer.
 
Campagne
 
Ook de provinciale Landbouwkamer van West-Vlaanderen bindt sinds 2018 de strijd aan tegen moeskopperij. Met de slogan ‘Onze producten zijn te koop, ga er niet mee op de loop’ willen de Landbouwkamer en de betrokken boeren aangeven dat het stelen van groenten, fruit en andere gewassen van velden getuigt van weinig respect voor het product en de producent.

Gerelateerde artikels