@livewireStyle
header.home link

Leuven: waar naartoe voor boerderijen en hoeveproducten?

Waar moet je naartoe als Leuvenaar om van de natuur en verse hoeveproducten te genieten? Een overzicht van mogelijkheden.
12 maart 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Beeld: Kirill_M - shutterstock.com

 

Om stad (lees: voedselconsument) en platteland (lees: voedselproducent) opnieuw met elkaar in contact te brengen, hebben verschillende stadsbesturen de laatste jaren een korteketenproject gelanceerd. Het idee erachter is telkens: wij hebben veel monden te voeden, en in onze groene rand wordt wel voedsel geteeld, maar dat voedsel komt niet of nauwelijks in onze stad terecht. We willen dat lokaal geteelde voedsel opnieuw toegankelijk maken voor onze inwoners, zodat onze ecologische voetafdruk daalt en onze inwoners opnieuw voeling krijgen met onze rand en zijn boeren.

Omdat we dit idee prachtig vinden, zetten we de bestaande initiatieven in de verschillende steden op een rijtje. Deze week: Leuven.

 

1. Boerentoeren

De stad Leuven is al enige tijd bezig met de ontwikkeling van een voedselstrategie, dat past in het kader van haar klimaatbeleid (Leuven Klimaatneutraal 2030). Tot een echt plan is het (nog) niet gekomen, maar wel tot gesprekken (Foodlabs), voorstellen en het project Boerentoeren. In 2012 al publiceerde de stad (in samenwerking met Boerenbond) een gelijknamige brochure, met een overzicht van actieve boerderijen in en rond de stad, die (meestal) na afspraak te bezoeken zijn. Bedoeling is stadsinwoners persoonlijk te laten kennismaken met het nabijgelegen platteland, evenals met de landbouwers die er werken, door hen te stimuleren zelf op pad te gaan. Daarom bevat de brochure naast een overzicht van boerderijen ook drie fietsroutes, die in een lus langs de verschillende boerderijen lopen. De brochure kan je hier downloaden.

Ter info: Boerentoeren is onderdeel van PURE Hubs, een internationaal project (België, Nederland, Verenigd Koninkrijk en Duitsland) waaraan ook Mechelen, Antwerpen en Turnhout deelnemen. Idee is de stad en het platteland met elkaar te verbinden door hubs te creëren: ontmoetingsplaatsen of -momenten waar stedelingen terechtkunnen voor verse voeding, groene energie, educatie en recreatie, en waar boeren op hun beurt inspiratie en een extra afzetmarkt vinden.

 

Dijleland-tris_Dominic-Verhulst.png

Beeld: Dominic Verhulst

 

2. Voedselteams

Leuven is bovendien de thuishaven van Voedselteams vzw, de organisatie achter de vele (167!) samenaankoop-teams rond voeding die Vlaanderen al telt. Een voedselteam is een groep van consumenten die samen rechtstreeks (biologische) producten aankopen bij producenten uit hun buurt. Aankopen gebeurt individueel via een webwinkel, maar betalen gebeurt met een gemeenschappelijke pot, waar ieder lid maandelijks een bedrag op stort. Elke week kunnen de leden van het team vervolgens hun persoonlijke bestelling ophalen in een depot - vaak iemands garage of schuur.

Leuven centrum zelf telt momenteel 3 teams:

  • Voedselteam Naamsevest: Vesaliusstraat, 3000 Leuven, meer info
  • Voedselteam OPEK: Vaartkom 4, 3000 Leuven, meer info: hun leden bestaan vooral uit personeelsleden van de verschillende organisaties die in het Openbaar Entrepot voor de Kunsten (OPEK) huizen. Buurtbewoners kunnen ook aansluiten, maar ophalen van bestellingen moet wel gebeuren tijdens de kantooruren.
  • ’t Lampeke: Ridderstraat, 3000 Leuven, meer info

Maar in de rand en deelgemeenten van Leuven zijn er ook verschillende teams te vinden, zoals in Kessel-Lo, Heverlee, Wilsele, Herent,… Zoeken naar een team in je buurt kan eenvoudig door je postcode in te geven, of te zoeken op de kaart: www.voedselteams.be/voedselteams-in-je-buurt

Lid worden van een voedselteam kan door contact op te nemen met het provinciale secretariaat. Contactgegevens vind je hier.

 

velt-moestuin-tris.png

Beeld: Velt

 

3. Zelfplukboerderijen

Wie nog meer betrokken wil worden bij de productie van zijn voedsel, kan zich inschrijven in een zelfpluk- of -oogstboerderij. Leden betalen aan het begin van het seizoen een vaste bijdrage, waarmee de landbouwer gewassen kan inzaaien en verzorgen. Wanneer de tijd rijp is, mogen leden vervolgens in ruil zelf groenten of fruit van zijn velden oogsten of plukken, en/of een groentepakket afhalen. In sommige gevallen krijgen de leden zelfs inspraak in de teeltplanning en boekhouding. Omdat het concept zo populair is, werken verschillende zelfplukboerderijen intussen met wachtlijsten.

De regio Leuven telt vijf zo’n boerderijen:

 

4. Samen- en volkstuinen

Leuvenaars met groene vingers zonder tuin, kunnen behalve op een zelfplukboerderij in een samentuin van Velt terecht:  

Iets verder van de stad vind je ook samentuinen, zoals deze (met dank aan een allerte lezer voor de tip!):

 

samentuin-tris-_velt.png

Beeld: Velt

 

5. Hoevewinkels

Leuven telt ten slotte ook een aantal hoevewinkels, waar je als consument verse producten kan kopen. Als je op rechtvanbijdeboer.be zoekt op Leuven + 5 kilometer, krijg je maar liefst 6 resultaten:

  • ’t Engebroeckhof (aardappelen): Eendebroekstraat 93, 3012 Wilsele, 0479 40 87 74, meer info 
  • Vandendriessche-Stevens (aardappelen, ijs en ijstaarten, melk): Demarsinstraat 57, 3012 Wilsele, 016 20 00 82, meer info
  • ’t Waterbos (rundvlees, aardappelen, fruit(sap), groenten, eieren, kruiden, streekproducten, enz.): Schoonstraat 9, 3020 Veltem-Beisem, 016 60 16 26, www.waterbos.be, meer info
  • Wriemeling (bio aardappelen, fruit(sap) en groenten, eieren, zuivel): Drogenbosstraat 6, 3020 Veltem-Beisem, 016 60 64 54, www.wriemeling.be
  • Hof De Soete (grondwitloof): Drogenbosstraat 3, 3020 Herent, 0472 41 72 19
  • ’t Hoogveld (fruit(sap)): Bosstraat 169, 3060 Bertem, 0477 23 53 19, www.thoogveld.be
  • De Wikke (groenten): Abdij van Park, 3001 Heverlee, 0473 91 90 73, www.wonen-en-werken.be/de-wikke - opgelet: pas open vanaf eind april
 
samentuin-tris_de-wikke.png
Beeld: De Wikke

 

Dus Leuvenaars, als je de grijze straatstenen even beu bent, moet je echt geen kilometers en kilometers rijden (bijvoorbeeld naar Zuid-Frankrijk :|) met de auto om van wat natuur te kunnen proeven. Die natuur is vlakbij! 

En wie een extra duwtje in de rug nodig heeft om zijn vertrouwde omgeving te verlaten: in de stadsrand kom je deze tegen, in het centrum niet:

 

kuikens-tris_motherearthnews.png

Beeld: motherearthnews.com via Pinterest

 

Mooh! Iedereen overtuigd? :)

Gerelateerde artikels