@livewireStyle
header.home link

Boekentip: Boter bij de vis, over landbouw tijdens WOI

De Groote Oorlog trof niet enkel de loopgraven. Ook de landbouw werd letterlijk een slagveld. Honger trof al snel de bevolking, en opeisingen van vee en mest door de Duitse bezetter maakten het de landbouw moeilijk. Voedselschaarste noopte de bevolking tot creativiteit, en veroorzaakte woekerprijzen op de zwarte markt. De impact van WO I op het dagelijkse leven kan je in detail lezen in de publicatie “Boter bij de Vis”. Wij geven je hieronder wel al een kort voorproefje, én de kans om een exemplaar van het boek te winnen.
29 september 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Lees meer over:

De Groote Oorlog trof niet enkel de loopgraven. Ook de landbouw werd letterlijk een slagveld. Honger trof al snel de bevolking, en opeisingen van vee en mest door de Duitse bezetter maakte voedselproductie moeilijk. Voedselschaarste noopte de bevolking tot creativiteit, en veroorzaakte woekerprijzen op de zwarte markt.

Dit en meer over de impact van de Eerste Wereldoorlog op het dagelijkse leven, vind je in het boek Boter bij de vis. Een voorproefje:

 

Voedselnood leidde zowel tot creativiteit als woekerprijzen

Bij de Duitse inval in 1914 was België in grote mate afhankelijk van de import van levensmiddelen. Die import viel van bij het begin van de oorlog echter stil, een drama! De voedselvoorraden slonken zienderogen en wat er nog restte werd in beslag genomen door de Duitse bezetter. Ook in de landbouwsector ging het slecht: de nodige grondstoffen ontbraken en vee en paarden werden opgeëist.

Maar noodzaak is de moeder der creativiteit. De bevolking zocht oplossingen in stadstuintjes, de oorlogskeuken en de zwarte markt. Elke vierkante meter grond werd gebruikt om achter de rug van de bezetter om gewassen te telen, ook stadsparken en bermen bijvoorbeeld werden omgeploegd. Brochures met voedingstips voor een degelijke oorlogskeuken moesten de bevolking bovendien helpen om een voedzame maaltijd voor te schotelen met wat ze had. Brood werd vervangen door rijst en maïs en vlees door vis of mosselen. (Meer over de voedingstips tijdens de Eerste Wereldoorlog vind je hier.)

Verder floreerde de zwarte markt. Eieren werden verkocht nog voor ze gelegd waren, en ook broodgranen, aardappelen en boter waren erg gegeerd. Door het schaarse aanbod werden woekerprijzen neergeteld voor erg eenvoudige kost. Hierdoor konden landbouwers en handelaars, ondanks het feit dat de landbouw het moeilijk had, toch opmerkelijke winsten boeken. En dat werd hen niet door iedereen in dank werd afgenomen. “Arme landbouw, rijke boeren”, klonk de boutade.

 

Win!

Smaakt ons voorproefje naar meer? Dan zal het boek Boter bij de vis je ook wel smaken. Op basis van dagboeken, kranten, aanplakbrieven enzovoort wordt daarin een gedetailleerd beeld geschetst van de landbouw- en voedselsituatie ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.

De publicatie is een initiatief van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis en het departement Landbouw en Visserij. Boter bij de vis wordt uitgegeven door Davidsfonds Uitgeverij en kost iets minder dan 30 euro.

Veldverkenners mag een exemplaar weggeven. Ga snel naar onze wedstrijdpagina!

 

Inspiratiedag 'De Groote Vlucht'

Ga ook zeker langs op de inspiratiedag van het Centrum voor Agrarische Geschiedenis op vrijdag 10 oktober 2014. Onder de titel ‘De Groote Vlucht’ neemt de organisatie je terug mee in de tijd, naar de ongeziene vluchtelingenstroom die door de Duitse inval veroorzaakt werd en de invloed van de emigratie op de landbouw. Lieten ook landbouwers hun akkers en veestapel in de steek? Welke rol speelden vissers in het verhaal? En welke maatregelen namen de Duitsers?

Meer info over de inspiratiedag vind je in onze agenda.
 

Gerelateerde artikels