Koken met streekproducten: boterham met Vlaamse ingelegde haring
Beeld: www.streekproduct.be
Vorig jaar werd Veldverkenners uitgenodigd voor een dag ‘koken, knabbelen en babbelen’ in het gezelschap van enkele foodbloggers en mede-foodies, op een mooie locatie in de groene rand van Brussel. Of we op die uitnodiging zijn ingegaan? Wat had je gedacht?! Dus trok Veldverkenners die bewuste dag richting Brussel, gewapend met pen, papier en een lege maag. Het resultaat was een onvergetelijk mooie dag en 10 zomerse recepten, die we hier een voor een aan jullie gepresenteerd hebben (zoek maar eens op ‘zomers recept’ in ons archief).
Een jaar na datum stellen we vast dat de foodbloggers deze herfst en winter niet stil hebben gezeten. Want opnieuw hebben ze enkele ‘eenvoudige doch onweerstaanbare’ recepten met streekproducten voor ons klaar. Thomas van filet-pur.be bijvoorbeeld verheft ons lunchpakket tot een waar lunchfestijn, met zijn recept ‘Boterham met Vlaamse ingelegde haring, rode biet, appel en waterkers’.
Dit heb je daarvoor nodig (4 personen):
- 4 Vlaamse ingelegde haringfilets (streekproduct uit Antwerpen)
- 1 dikke rode biet (gaar gestoomd)
- 1 stevige appel
- 4 zure augurken (in kleine stukjes)
- Enkele takjes dille (fijngesnipperd)
- Wat bieslook (fijngesnipperd)
- 1 el mayonaise
- 1 el zure room
- 1 el graanmosterd
- Wat honing
- Tabasco (naar smaak)
- Peper & zout
- Waterkers (streekproduct uit Haspengouw en de IJsevallei)
- Enkele dikke sneden boerenbrood
En zo ga je tewerk:
Schil en rasp de rode biet en appel, doe in een mengkom. Voeg de augurken, dille en bieslook toe. Schep er de mayonaise, zure room, graanmosterd en honing bij. Meng alles goed en kruid met peper, zout en tabasco.
Was de waterkers en verwijder de taaiste steeltjes. Snijd de haringfilets in grove stukken. Smeer wat sla met rode biet op een boterham. Leg er enkele takjes frisse waterkers bovenop en eindig met de stukjes zure haring.
Beeld: Thomas Van de Water
Wij hebben daar maar één ding aan toe te voegen: Smakelijk!
Of neen, nog iets: Houd je niet in dit weekend en ga eens zelf aan de slag met streekproducten. Dat is plezant voor jou én voor je tafelgezelschap, want jij hebt een leuk verhaal ‘die kaas heb ik gehaald bij de boer hier om de hoek en het is een recept dat al zo veel jaar bestaat en …’ en zij voelen zich extra speciaal omdat jij al die moeite hebt gedaan voor hen. Win-win ;).
Meer inspiratie nodig? Hier vind je de nieuwe recepten van de andere foodbloggers.