Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Denk-pistes

(k)EI-leuke weetjes

Wie was er eerst, de kip of het ei? Daar kunnen we niet op antwoorden, maar we kunnen je wel vertellen welke kant van het ei het eerst naar buiten komt. Op deze internationale Dag van het Ei mag dit dagdagelijkse en toch wonderlijke product wel eens in de schijnwerpers staan.

 

Veldverkenners zocht enkele leuke weetjes voor je uit:

- Je kan zien of een ei vers is door het in een bakje water te leggen. Een bedorven ei zal bovendrijven, een ei van enkele weken oud gaat op de bodem rechtstaan en een vers eitje ligt plat te rusten op de bodem.

 

- Een ei gaat snel stinken als het naast onfris ruikende etenswaren ligt. Dat komt doordat de poriën in de eischaal echte geurvreters zijn.

 

- Bewaar een ei bij voorkeur met de puntige kant naar beneden. Zo blijft de dooier mooi centraal.

 

- Naarmate de carrière van een kip vordert, legt ze grotere eieren. Daarom vind je ook verschillende maten in de winkel: van small tot extra large.

 

- Een gemiddeld ei bevat ongeveer 90 calorieën. Oef!

 

- Een ei is een van de weinige voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vitamine D.

 

- De kleur van de eierdooier heeft niets met de versheid te maken. Of een dooier geel is of oranje hangt af van het voeder dat de kip gekregen heeft.

 

- Wie was er nu eerst, de kip of het ei? Geen idee, maar zeker is wel dat de bolle kant van het ei het eerst naar buiten komt.

Lees nog artikels met volgende tags

ei, weetjes, kip
Aangemaakt op 10:54 21/09/2016 Laatst aangepast op 16:33 16/11/2016