@livewireStyle
header.home link

Hoe oud wordt een kip?

De vraag ‘hoe oud wordt een kip?’ is de tweede meest gegoogelde vraag van 2019.
11 december 2019  – Laatste update 4 april 2020 16:23

Veel Belgen vragen het zich blijkbaar af. De vraag ‘hoe oud wordt een kip?’ is de tweede meest gegoogelde vraag van 2019. Dierenarts Henk Decock vindt het niet verrassend dat de vraag zo vaak terugkomt. “Steeds meer mensen nemen een kip als huisdier”, vertelt hij. “Dat zie ik ook in mijn praktijk, bijna dagelijks komen mensen met een kip langs. Ze gaan ook verder en verder om hun zieke kip te redden.” Heb jij ook een eitjeslegger rondlopen? We geven vijftien tips om je kippen gezond te houden!

Maar eerst, hoe oud wordt een kip nu? “Als je je kip goed verzorgt, kan ze makkelijk tien jaar worden”, weet dierenarts Henk Decock. Al leven grotere kippen minder lang dan kleinere rassen. “Als je een kip wil die lang leeft, dan koop je best een krielkip, zoals de Sebright of de Semara. Die kunnen makkelijk 10 jaar worden. Grotere soorten zoals de Brahma en de Mechelse Koekoek sterven één of twee jaar sneller. Vooral omdat grotere kippen sneller hartproblemen krijgen dan de kleintjes.”

Tussen hennen en hanen is er weinig verschil in levensverwachting. “Al zijn vrouwtjes wel ziektegevoeliger en kunnen ze daardoor sneller sterven”, waarschuwt dierenarts Henk. “Toch nemen de meeste mensen hennen omdat die natuurlijk eieren leggen.” Een kip op leeftijd lijdt aan dezelfde ouderdomskwaaltjes als de mens: problemen met het hart, nieren en de groei van tumoren.
Oudere hennen overlijden vaak tumoren op de eierstokken of op de eileiders. “Maar ook virussen in het legapparaat kunnen dodelijk zijn”, vertelt Henk. “Zelfs jongere hennen van twee of drie jaar zijn daar gevoelig voor. Door die ontstekingen raakt het ei niet uit de kip. Dat zien we op de röntgenfoto. Soms moeten wij het ei dan operatief verwijderen.”

Kippen kunnen ook sterven door vederproblemen. “De rode vogelmijt is daarvoor een kwalijke klant”, weet de dierenarts. “Die heeft schrik van het zonlicht. Overdag verstopt hij zich in de spelonken van het kippenhok. ’s Nachts gaat hij zich voeden op de kip. Die wordt kaal, stopt met eieren leggen en sterft.”

Het is jammer genoeg niet zo gemakkelijk om te zien dat je kip ziek is. “Kippen zijn prooidieren, die verbergen zo lang als mogelijk hun ziekte”, weet Henk. “Toch zijn er symptomen: de kip gaat in een bolletje in een hoekje zitten, stopt met eten of krijgt diarree.”

Meer weten over hoe je je gevederde vrienden in topvorm houdt? Lees dan zeker dit Veldverkennersartikel: 15 tips voor het houden van kippen in je tuin

Gerelateerde artikels