Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Denk-pistes

Hoe denkt de Vlaming/Belg over energie?

Twee studies trokken recent onze aandacht. Eentje over de visie van de Vlaming op landbouw en eentje over de mening van Belgen over het energiebeleid.

Uit de fameuze burgerbevraging die de vier ministers van Energie in ons land afgelopen maand hebben afgenomen, blijkt dat de Belgen klaar zijn voor de omschakeling naar groene energie. Slechts een kwart ziet nog heil in kerncentrales, terwijl acht op tien pro hernieuwbare energie is. De transitie moet trouwens snel gaan, al kan dit op korte termijn leiden tot hogere facturen. De meerderheid van de Belgen is ervan overtuigd dat de voordelen uiteindelijk de kosten minstens zullen compenseren. Om de omslag te doen slagen, vragen ze aan de ministers om "politieke moed, wil, langetermijnvisie, stabiliteit en duidelijke doelstellingen".

Uit de nieuwste imagostudie van VILT blijkt daarenboven dat Vlamingen wel een rol zien weggelegd voor de land- en tuinbouw in die transitie. Bijna zeven op tien Vlamingen vinden land- en tuinbouwbedrijven geschikte locaties voor groene energieproductie en zes op tien zijn zelfs bereid groene stroom of groene warmte af te nemen van een boer uit de buurt. 

 

 

Land- en tuinbouwers beschikken over voldoende daken en ruimte om zonnepanelen en (kleine tot middelgrote) windmolens te plaatsen. Glastuinbouwers hebben vaak een WKK waarmee ze elektriciteit en warmte opwekken, in veel gevallen meer dan ze nodig hebben. Dit in combinatie met betere batterijen om het surplus aan elektriciteit op te slaan, biedt perspectieven voor energie-uitwisseling met lokale netten. En dan zijn er nog biogasinstallaties en pocketvergisters, waarmee mest en/of oogstresten omgezet worden in biogas, elektriciteit en/of warmte. Meer info over de mogelijkheden van energieproductie op land- en tuinbouwbedrijven vind je op www.enerpedia.be

 

Ter info: VILT vzw organiseert al sinds 1997 elke vijf jaar een enquête over het imago van de landbouw. In die enquête komen een aantal vragen telkens terug, om de evolutie van het imago te kunnen meten. Daarnaast worden telkens vragen toegevoegd over actele thema's. Een van die thema's dit keer was groene energie. Meer info over de enquête vind je hier

Lees nog artikels met volgende tags

landbouw, imago, imagostudie, groene energie, energie
Aangemaakt op 13:39 11/12/2017 Laatst aangepast op 10:06 12/01/2018