Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Hip hip hoera: 20 jaar voedselteams!

Voedselteams is niet de enige organisatie in Vlaanderen die een netwerk biedt voor korte ketenverkoop, maar het is wel de oudste! Al twee decennia lang verzorgen ze de band tussen producent en consument. Dat verdient een nieuw logo en een feestje, liefst met jou er bij!
 
Voedselteams vzw ondersteunt mensen die lokaal duurzame producten willen kopen en verkopen. Die directe band tussen producent en consument is de basis voor de korte voedselketen. Het lijkt misschien een trend van de laatste jaren, maar eigenlijk is het idee al heel oud. Voordat supermarkten als paddenstoelen uit de grond schoten, ging bijna iedereen zijn patatjes halen bij de aardappelboer en zijn stuk vlees bij de varkenskweker om de hoek. Of je produceerde je voedsel zelf natuurlijk.
 
Organisaties als Voedselteams vinden het heel belangrijk dat de consument toegang heeft tot lokaal geproduceerde, eerlijke producten. Ze willen voorkomen dat we helemaal afhankelijk worden van ingevoerd fruit, groenten en vlees dat we alleen via de grootwarenhuizen kunnen bemachtigen. Die filosofie is gebaseerd op het streven naar voedselsoevereiniteit. Een moeilijk woord om te zeggen: we moeten allemaal het recht hebben om zelf een voedsel- en landbouwsysteem in te richten, zonder tussenkomst van derden.
 
Een voedselteam werkt zo: Een gezin schrijft zich in en betaalt een jaarlijkse bijdrage aan Voedselteams. Je bestelt je producten via een webwinkel, rechtstreeks bij boeren en producenten in de buurt. Bang dat de keuze te beperkt is? Niet nodig. Intussen telt Vlaanderen en Brussel al 180 voedselteams. Die teams kopen hun verse groenten, fruit, vlees en andere producten bij 200 aangesloten producenten. En dat is niet alleen fijn voor de klant: de boer krijgt de garantie op een stabiel, eerlijk inkomen.
 
Twintig jaar, dat is niet niks. Daarom wil Voedselteams iedereen die er bij wil zijn, trakteren op een uniek feest. Op zaterdag 24 september 2017 ben je welkom in het Kasteel van Poeke, Kasteelstraat 38, Aalter. Er is een kruidenwandeling, schattenjacht, spel zonder grenzen, quiz en heerlijk boerenbuffet met een gezellig babbeltje achteraf. Breng je eigen tentje mee als je graag wil blijven overnachten!
 

Plaats: Kasteel van Poeke, Kasteelstraat 38, Aalter

Tijdstip: vanaf 13:00

Let op: inschrijven voor het buffet kan nog maar tot 16 september! Klik snel op deze link.

 

Meer informatie vind je op de website van Voedselteams. Bekijk ook zeker het filmpje dat gemaakt werd naar aanleiding van het 20-jarige bestaan.

Aangemaakt op 14:01 14/09/2016 Laatst aangepast op 14:08 11/10/2016