Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Het Grote Vogelweekend: Tel je ook mee?

Komend weekend doen we weer met z’n allen van tsjilp, roekoe en suskewiet. Of althans de vogels doen dat, en wij doen van 1, 2, 3. Want: op 26 en 27 januari is het weer het Grote Vogelweekend van Natuurpunt, en tellen we de vogels in onze tuin. Met het initiatief wil Natuurpunt een beeld krijgen van de vogelrijkdom in de Vlaamse tuinen.

Tel mee!

Vorig jaar telden nooit eerder zo veel Vlamingen mee: maar liefst 33.765 mensen telden in totaal 632.285 vogels. De meest gespotte vogel was de koolmees (56.251), die voor het eerst sinds 2013 de huismus (53.881) naar de tweede plaats verwees. De kauw vervolledigde het podium met 49.894 streepjes naast z’n naam.

Dit jaar hoopt Natuurpunt opnieuw records te breken. Dus maak zeker wat teltijd vrij komende zaterdag en/of zondag. Van 21 tot 25 januari zijn enkele duizenden leerlingen alvast aan de slag met vogels te tellen op hun speelplaats of buitenruimte.

Maar hoe tel je nu precies? Dat kan (maar hoeft niet) met dit tellijstje, en Natuurpunt legt je heel eenvoudig in onderstaande instructievideo uit hoe je vervolgens te werk gaat:

Na je telling kun je je resultaat ingeven op de website van het Vogelweekend, vanaf zaterdag 26 januari.

Was het nu een pimpel- of een koolmees?

Om vogels te kunnen tellen, moet je natuurlijk wel de verschillende vogels uit elkaar kunnen houden. De kuifmees, ofwel de punker onder de mezen, haal je er bijvoorbeeld wel makkelijk uit, maar een huismus van een heggenmus onderscheiden is al ietsje minder simpel. Daarom heeft Natuurpunt alle tuinvogels mooi geportretteerd, zodat je al eens kunt oefenen op hun kenmerken. En ook de supermooie podcast van tv-figuur Begijn Le Bleu, dit jaar het gezicht van het Vogelweekend, helpt je op weg.

Wil je trouwens nog meer in de sfeer komen? Luister dan eens naar al onze verschillende gevederde vrienden op Vogelgeluid.nl. Je wordt er meteen helemaal zen door.

Meer vogels in je tuin

Vogels tellen zonder vogels, daar is weinig fun aan. Door te voederen lok je meer vogels en vogelsoorten naar je tuin, en daarover lees je alles op de Vogelweekendwebsite. Dat voederen moet je trouwens niet doen omdat je meer streepjes op je telblaadje zou kunnen trekken, maar om de beestjes te helpen. Het is nog geen echt strenge winter geweest, maar sowieso vinden ze in deze periode minder voedsel, terwijl ze net nu extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Dus: voederen doen we de hele herfst en winter en eigenlijk het hele jaar door. Afgesproken? ;-)

Tot slot

Met de resultaten wordt natuurlijk meer gedaan dan enkel een rangschikking opgemaakt. Elk jaar stelt Natuurpunt onder meer een uiterst interessant rapport op aan de hand van de tellingen. Die van de voorbije jaren vind je allemaal op de Vogelweekendwebsite. Vorig jaar was er bijvoorbeeld een sterke terugval van het aantal gespotte merels, en het usutuvirus bleek daarbij de boosdoener.

Voilà, dan zijn jullie helemaal klaar om vogels te tellen! Of toch nog eens checken: Wat komt er na 3? ;-)

Veel plezier!

Aangemaakt op 10:35 22/01/2019 Laatst aangepast op 12:54 03/04/2019