@livewireStyle
header.home link

Groenten telen in de lucht (say what?!)

Alle ogen zijn vandaag gericht op de Verenigde Staten. Ook die van ons. Niet omdat we benieuwd zijn wie de nieuwe president wordt (stiekem wel een beetje natuurlijk), maar omdat de staat New Jersey sinds kort de grootste verticale boerderij telt ter wereld.
8 november 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Alle ogen zijn vandaag gericht op de Verenigde Staten. Ook die van ons. Niet omdat we benieuwd zijn wie de nieuwe president wordt (stiekem wel een beetje natuurlijk), maar omdat de staat New Jersey sinds kort de grootste verticale boerderij telt ter wereld. Het bedrijf Aerofarms zal er per jaar tot 900 ton groene bladgroenten en kruiden telen, en dat op slechts 6.500 vierkante meter. Straffer nog, bij de teelt wordt 95 procent minder water verbruikt dan bij de productie van sla in volle grond, en nog 40 procent minder dan bij sla geteeld in aquacultuur.

 

AeroFarms-LEDverlichting-bis.jpg

Beeld: Aerofarms

 

Hoe dat kan? Aerofarms maakt gebruik van aerocultuur (of aeroponics). Aero als in lucht. De wortels van de planten staan noch in potgrond, noch in water, maar gewoon in lucht. Hebben ze dan geen voeding en water nodig? Jawel, maar dat wordt rechtstreeks toegediend aan de wortels via mist, in een volledig gesloten en tot in de puntjes gecontroleerde omgeving. Zelfs de hoeveelheid zuurstof in de ‘boerderij’ wordt minutieus afgemeten, net als de lichtsterkte (evenals het spectrum etc.). Hierdoor kunnen vorm, textuur, kleur, smaak en voedingsstoffen met de uiterste precisie (bij)gestuurd worden.

 

AeroFarm-detail-bis.jpg

Beeld: Aerofarms

 

Dat is boeren zonder ziel, zeg je? Niet helemaal. Er zit inderdaad geen boer achter die met liefde en passie zijn groenten teelt, wroetend met zijn handen in de grond. Maar wel een legertje wetenschappers dat met even veel passie zo klinisch mogelijk tewerk gaat. Alles op de boerderij staat immers in het teken van productiviteit, efficiëntie en veiligheid. En met resultaat, want de planten zouden dubbel zo snel oogstrijp zijn, geen gewasbeschermingsmiddelen nodig hebben en zoals gezegd een pak minder water verbruiken. ’t Is maar waar je passie ligt. Nerds zullen hier ongetwijfeld op kicken ;).

Meer info en mooie foto’s vind je hier

 

Lees ook de artikels in de reeks 'Wat schaft de pot in 2030': aquaponie / proefbuishamburgers / geprint voedsel.

Bron: Boerenbusiness, Aerofarms

Gerelateerde artikels