@livewireStyle
header.home link

Groente van de maand: pompoen

September en vooral oktober zijn dé maanden van de vollegrondpompoen. “Een dankbaar product in de keuken en helemaal niet duur”, naar ‘t schijnt. Je kan er alle kanten mee op, als je het maar goed aanpakt. Enkele weetjes, bewaar- en bereidingstips, en het wonderbaarlijke verhaal van Patches, de pompoen die de ruimte veroverde.
25 oktober 2013  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Beeld: iStock.com

 

September en vooral oktober zijn dé maanden van de vollegrondpompoen. “Een dankbaar product in de keuken en helemaal niet duur”, naar ‘t schijnt. Je kan er alle kanten mee op, als je het maar goed aanpakt. Enkele weetjes, bewaar- en bereidingstips, en het wonderbaarlijke verhaal van Patches, de pompoen die de ruimte veroverde.


Seizoen

Het seizoen van de vollegrondpompoenen in Vlaanderen loopt van september tot oktober. Daarbuiten tref je ook wel eens een pompoen aan in de winkelrekken, maar die werd dan bijna zeker ingevoerd uit Frankrijk, Spanje, Turkije, Zuid- of Midden-Amerika.


Bonte verzameling

Pompoenen altijd oranje en rond? Vergeet het maar, je hebt er in alle soorten en maten (en kleuren en vormen). 7 lekkere soorten:

  • Crown prince: blauw-grijze pompoen met oranje, zoet vruchtvlees. Zeer geschikt om te grillen of te verwerken in een romige soep. Bewaartijd: 6 tot 8 maanden.
  • Panther: pompoen met geel-oranje vruchtvlees. Het zoete, stevige vruchtvlees leent zich uitstekend voor allerlei bereidingen. Bewaartijd: 4 tot 8 maanden. 
  • Sucrine de berry: peervormige, gladde pompoen met oranje-rood vruchtvlees. Smaakt zeer fijn, zacht en romig. Bewaartijd: 4 tot 7 maanden.
  • Rouge vif d'etampes: de pompoen die we het beste kennen. Een platte, oranje pompoen met geel-oranje vruchtvlees van middelmatige kwaliteit. Daarom zeer geschikt om uit te hollen en te verwerken in soep, gratin, velouté, flan, frites, puree, taart, enzovoort. Bewaartijd: 3 maanden.
  • Delicata: langwerpige, geel met groen gestreepte pompoen met geel vruchtvlees. Smaakt naar kastanje en zoete aardappel, wordt gebruikt in ovenschotels, desserts en ijs of om op te vullen. Bewaartijd: 3 maanden om te eten en 6 tot 8 maanden als decoratie.
  • Butternut: favoriet van verschillende topchefs. Het vruchtvlees is geel tot oranje-geel en heeft een zachte, zoete smaak van hazelnoot en muskaat. Zeer geschikt om te bakken en stoven of te verwerken in soep, confituur, taart, enzovoort. Bewaartijd: 8 tot 12 maanden.
  • Acorn: een buitenbeentje, zowel qua uitzicht (mooi rond geribbeld, bijna zoals ene paprika) als qua smaak. De smaak wordt immers beter na enkele maanden bewaring. Het vruchtvlees is geel en smaakt naar noten. Wordt gebruikt in hartige en zoete gerechten, soep en ovenschotels, gebakken of rauw. Bewaartijd: 4 tot 8 maanden.


Bewaartips

  • Pompoenen behoren tot dezelfde familie als komkommers, meloenen, courgettes en augurken. Er zijn twee soorten te onderscheiden: zomerpompoenen (bv patisson) en winterpompoenen (bv sierkalebas). De eerste bewaren niet lang, net als courgettes - je verwerkt ze best snel , de tweede wel . Hun dikke schil beschermt hen tegen bederf en uitdroging. Voorwaarde is wel dat de steel en schil niet beschadigd zijn, en dat je de pompoen op een droge (maar niet kurkdroge), luchtige en vorstvrije plaats bewaart. De ideale bewaartemperatuur is 8 tot 12°C, zoals in de garage of op zolder. 
  • Koop of bewaar je liever een stuk pompoen? Verwijder dan eerst de pitten en de draderige kern, en wikkel het stuk daarna in plasticfolie. Zo verpakt is het nog 2 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast.


Bereidingstips

  • Niet alleen het vruchtvlees van de pompoen is eetbaar. Ook de zaden en de bloemen zijn een lekkernij. De zaden rooster je met wat zout in een pan of de oven, de bloemen vul je of paneer en frituur je. 
  • Je hoeft trouwens niet alle pompoenen te schillen. De schil van sommige soorten wordt zacht bij verhitting en kan zo opgegeten worden. 
  • Aan de slag: was de pompoen, verwijder de zaden en draden in het midden, snijd de vrucht in stukken en vervolgens in blokjes. Die blokjes kan je nu koken, stoven, roosteren, frituren, bakken,… 
 

En dan nog dit: meet Patches, de Ierse pompoen die de ruimte veroverde ;)

In dit filmpje zie je een opa (Eugene) en kleinzoon (Sebastian) uit Greystones, Co. Wicklow pompoen Patches voorbereiden op zijn vlucht in de ruimte. Ze snijden hem een gepast gezicht (Patches moet als ambassadeur zijn soortgenoten immers goed vertegenwoordigen daar in de ruimte) en lanceren hem daarna de ruimte in, met heliumballon, parachute en camera. Zal Patches het halen of niet? Kijk vooral zelf:

Ter info: het filmpje werd gemaakt voor de lancering van TOP Fruit Hub, een nieuwe app van het Ierse bedrijf Total Produce.  

Gerelateerde artikels