@livewireStyle
header.home link

Groente van de maand: champignons

Lekker van bij Ons roept elke maand een bepaalde groente uit tot product van de maand. Voor maart is dat de champignon. Weetjes, een blik achter de schermen van een kwekerij, en bereidingstips.
2 maart 2017  – Laatste update 4 april 2020 16:23

Lekker van bij Ons roept elke maand een bepaalde groente uit tot product van de maand. Voor maart is dat de champignon. Weetjes, een blik achter de schermen van een kwekerij, en bereidingstips.

 

Kleine sector

De Belgische champignonsector heeft enkele zware jaren achter de rug. Het aantal telers viel de afgelopen 20 jaar terug van 137 naar 33, en het aantal compostbedrijven (dé grondstof van champignons) van 8 naar 3. Dit als gevolg van de zware concurrentie van goedkopere champignons uit Oost-Europa. Pas sinds de wetgeving rond seizoenarbeid werd aangepast in 2012 (telers mogen er sindsdien het hele jaar door beroep op doen), is de uitval in de sector min of meer gestopt.

De jaarlijkse productie van champignons in België schommelt rond 28.000 ton per jaar. In 1997 was dat nog 45.659 ton. Ter vergelijking: Polen produceert als belangrijkste concurrent zo’n 285.000 ton per jaar.

De voornaamste eetbare paddenstoelen die in België geproduceerd worden, zijn de witte en bruine champignon en de oesterzwam. Sinds twee jaar zit ook de biologische teelt ervan in de lift.

 

Van Limburg naar West-Vlaanderen

Het zwaartepunt van de Belgische champignonteelt bevindt zich in West-Vlaanderen. Het gaat om 17 van de 33 kwekers. Vroeger was dat anders, toen werden champignons vooral in Limburgse mergelgrotten gekweekt. Daar blijven er vandaag nog maar twee van over (!). Om het uitzonderlijke karakter ervan te benadrukken, werden ‘grotchampignons’ uit Riemst onlangs nog als traditioneel streekproduct erkend.

 

champignons bis 2.jpg

 

Achter de schermen

Vroeger werden champignons dus ondergronds in grotten geteeld, maar vandaag hoofdzakelijk bovengronds in klimaatgestuurde kweekcellen. Hoe dat in zijn werk gaat, zocht Veldverkenners twee jaar geleden al uit. Onze reporter liep een dag mee in het spoor van een champignonkweker uit Ingelmunster. Hier lees je het fotoverslag van die dag.  

 

Hoe bereiden?

Champignons bereid je niet zoals andere groenten. Je schilt of pelt ze niet, maar borstelt ze. Schoonmaken met water hoeft niet. Champignons zuigen het water op, waardoor ze smaak en textuur verliezen. Het resultaat: taaie paddenstoelen. En dat willen we niet.

Lekker van bij Ons heeft nog vier andere valkuilen geïdentificeerd voor het klaarmaken van champignons: te weinig vetstof gebruiken, te veel champignons in een te kleine pan bakken, te snel zout toevoegen en een pan gebruiken die niet heet genoeg is. Je leest er hier alles over.

Nog op diezelfde website vind je tal van recepten met champignons. Onze favorieten? Rigatoni met wintergroenten en boschampignons (vegetarisch, dus geschikt voor deelnemers aan Dagen Zonder Vlees) en Stoofpotje van kip en champignons onder een deegkorstje.

 

Smakelijk!

Gerelateerde artikels