@livewireStyle
header.home link

Gespot op het veld: nieuwe patatjes

Deze week gespot op het veld: nieuwe patatjes uit volle grond! Wit of rood, bloemig of vast? Een overzicht van enkele belangrijke weetjes over 'de patat'.
4 juli 2013  – Laatste update 4 april 2020 16:21
Lees meer over:

Deze week gespot op het veld: nieuwe patatjes uit volle grond! Wit of rood, bloemig of vast? Een overzicht van enkele belangrijke weetjes over 'de patat': 

 

Nieuw en oud
Nieuwe aardappelen worden ook wel primeurs genoemd. Je herkent ze aan hun schil: die komt los als je over de knol wrijft (misschien toch maar niet proberen in de supermarkt ;)). Tot half augustus zijn ze nog te verkrijgen, daarna worden ze in de winkelrekken vervangen door halflate of late variëteiten.

Die latere rassen worden ook wel bewaaraardappelen genoemd. Ze worden gerooid in september en oktober, om nadien in een donkere, goed geventileerde en koele (7°C) ruimte bewaard te worden. Diegenen die niet verkocht worden, blijven zo gestockeerd tot de volgende zomer, wanneer er opnieuw nieuwe patatjes zijn om hen te vervangen. Op die manier hebben akkerbouwers het hele jaar rond aardappelen in de aanbieding.

Heb jij eerder dit jaar al nieuwe patatjes gegeten? Dan kwamen ze waarschijnlijk uit landen als Cyprus of Marokko, of werden ze geteeld in serre. Want de Belgische nieuwe uit volle grond, die zijn nú pas te verkrijgen. Door het koude voorjaar hebben ze wat langer op zich laten wachten, maar smaken zullen ze des te meer...

 

Vast en bloemig
Er bestaan zo veel verschillende soorten aardappelen, dat een opsomming ons te ver zou leiden. Maar grofweg gesteld zijn alle variëteiten onder te verdelen in twee categorieën: bloemig en vastkokend.

De bekendste variëteit bloemige aardappelen is Bintje. Maar ook Désirée, Agria of Felsina horen in deze categorie thuis. Zij zijn geschikt voor zowat alle bereidingen: koken, frituren, pureren, ...

Bij de vastkokende aardappelen zijn vooral Charlotte en Nicola klinkende namen. Franceline, Corne de gatte en Ratte zijn minder bekend, maar zeker ook het proeven waard. Vastkokende aardappelen worden vooral gebruikt als kookaardappel (what ’s in a name?), maar zijn ook lekker in de schil of in salades.

 

Vorm en kleur
De vorm en kleur van aardappelen zijn sterk uiteenlopend. Naast de witte aardappelen met de traditionele gele schil, zijn er ook rode aardappelen waarbij kleurschakeringen optreden van licht roze tot donkerpaars. Qua vorm is er ook heel wat variatie: groot, klein, rond, ovaal, grof, egaal of met allerlei uitstulpingen.

 

aardappelveld-in-bloei.jpg

Beeld: een aardappelveld in bloei, vanaf juli te spotten in het Vlaamse landschap.

 

Wist je dat...

  • We de herfstvakantie te danken hebben aan de aardappel? Vroeger werden de aardappelen gerooid met de hand. Om de oogst tijdig uit de grond te halen, werd het hele gezin ingeschakeld. Veel kinderen spijbelden dus in die periode. Daarom werd een vakantie ingelast: de herfstvakantie.
  • Aardappelen geen dikmakers zijn? Een normale portie gekookte aardappelen (200g) telt ongeveer 150 kcal. Dezelfde portie deegwaren of gekookte rijst is goed voor zo’n 260 kcal.
  • Je aardappelen beter niet te lang op voorhand in het water legt? Om de voedingswaarde zoveel mogelijk te behouden, was en schil je ze best kort voor het koken. Leg ze ook pas in de pan van zodra het water kookt.
  • Elke Belg gemiddeld 27,7 kilo verse aardappelen eet. Tien jaar geleden lag het verbruik met 32 kilogram per Belg nog een stuk hoger. Zowat 78 procent van de aangekochte aardappelen is van Belgische origine.
  • De Vlaming meer aardappelen eet dan een Waal of een Brusselaar. De Brusselaars eten gemiddeld 21,8 kilo aardappelen. Op de tweede plaats staan de Walen met 27 kilo. Maar de Vlamingen zijn de grootste aardappeleters in ons land: gemiddeld 29,7 kilogram per persoon.
  • België wereldwijd de grootste exporteur is van diepgevroren aardappelproducten, voor Nederland, Canada en de Verenigde Staten.

 

Wil je toch een opsomming van alle verschillende soorten? Of wil je gewoon nog meer weten over heden en verleden van de patat: www.aardappel2008.be. En extra tips voor bewaring en bereiding vind je hier: www.aardappel.be.

 

In de reeks ’Gespot op het veld’ geeft Veldverkenners toelichting bij wat er groeit en bloeit op het Vlaamse platteland. 

Gerelateerde artikels