@livewireStyle
header.home link

Gespot op het veld: korrelmais oogsten

Het najaar loopt op zijn einde, hoog tijd om de laatste gewassen te oogsten voor het weer echt te guur wordt. Dat betekent dat ook de korrelmaïs rond deze tijd geoogst wordt. Een woordje uitleg.
7 november 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Het najaar loopt op zijn einde, hoog tijd om de laatste gewassen te oogsten voor het weer echt te guur wordt. Dat betekent dat ook de korrelmaïs rond deze tijd geoogst wordt. Een woordje uitleg.

 

Verdorde mais?

Tegen de herfst zijn de meeste gewassen geoogst, en alleen enkele (schijnbaar verdorde) maïsvelden staan hier en daar nog overeind. Het gaat hier echter niet over vergeten percelen, maar wel om korrelmaïs. Die laat de boer langer staan, zodat de korrel kan uitdrogen terwijl de bladeren en stengels afsterven. En dat is niet zo evident in ons (relatief) natte klimaat ;-).

De maïs die in augustus reeds werd geoogst toen blad en stengel nog groen waren, noemt men snijmaïs. Die wordt volledig verhakseld, dus bladeren, stengels en kolven samen, en ingekuild. Meer info over het verschil tussen korrel-, haksel- en suikermaïs lees je in het artikel 'Vraag van de maand: is dit een verwaarloosd maïsveld?'.

 

De goeie voorzet

Net als graan wordt korrelmaïs met een maaidorser geoogst. Enkel het voorste maai-element dat op de dorsmachine wordt gezet, is voor beide gewassen anders. Bij graan worden de halmen onderaan gemaaid, en in hun geheel de dorsmachine ingesleurd. Pas als de graankorrels uit de aren geklopt zijn, vallen de halmen achteraan de machine op een transportband en uiteindelijk op het veld. Dat stro blijft daar liggen tot het in balen geperst wordt. Meer info over de graanoogst vind je in het artikel 'In het spoor van: de tarweoogst'.

Het voorstuk om maïs te oogsten, ziet er heel anders uit. Die bestaat uit een rij lange, dikke pinnen (die er een beetje uitzien als puntzakjes) die net tussen de rijen maïs passen. Ze vermijden dat de ongeoogste stengels plat zouden worden gereden. Onder de koppen zit een maaiblad dat de stengels onderaan afsnijdt en onmiddellijk verhakselt, zodat ze niet samen met de kolven de dorsmachine ingaan, maar direct terug op de grond vallen.

 

maïsdorser.jpg

 

Toch zie je ook na de maïsoogst nog een spoor van 'gewasresten' op het veld liggen. Dat zijn de spillen, de kern van de maïskolf waar de korrels aan vastzitten, en de schutbladeren die van tussen de maïskorrels gefilterd zijn. Net zoals de graankorrels gescheiden worden van het kaf. De korrels worden tijdelijk opgevangen in een vergaarbak in de dorsmachine en met een lospijp overgeladen in de kar van de boer.

In de reeks ’Gespot op het veld’ geeft Veldverkenners toelichting bij wat er groeit en bloeit op het Vlaamse platteland.

Gerelateerde artikels