@livewireStyle
header.home link

Gespot: gele mosterd in bloei (ja, nu nog!)

Gespot tijdens een uitje in de Westhoek: gele mosterd (in bloei). Op zich niet zo bijzonder, alleen is het al februari en bloeit gele mosterd normaal in het najaar. Een gevolg van de zachte winter.
17 februari 2014  – Laatste update 4 april 2020 16:21

Gespot tijdens een uitje in de Westhoek: gele mosterd (in bloei). Op zich niet zo bijzonder, alleen is het al februari en bloeit gele mosterd normaal in het najaar. Een gevolg van de zachte winter.

 

Gele Mosterd: eet je dat?

Neen, gele mosterd is een zogenaamde groenbedekker: een gewas dat gezaaid wordt voor of na de eigenlijke hoofdteelt van een landbouwer (op een moment dat er toch geen ander productiegewas geteeld kan worden), omwille van de vele gunstige effecten op het bodemleven en het leefmilieu.

Hun naam zegt het zelf: groenbemesters zorgen voor een soort van plantaardige bemesting van de bodem, waardoor de behoefte aan kunstmest of dierlijke mest afneemt. Verder verbeteren hun wortels de bodemstructuur, verhinderen ze onkruidvorming en het uitspoelen van nitraat tijdens de winter, en ontwikkelen sommige soorten bijenvriendelijke bloemen die bijdragen tot de akkerbiodiversiteit en bestuiving. Alleen maar goeds dus.

 

Late bloeier bloeit vroeg… of omgekeerd?

Gele mosterd wordt in het najaar gezaaid – bijvoorbeeld na de tarweoogst in augustus – en bloeit normaal voor een korte periode in datzelfde najaar. Het plantje kan niet tegen vriesweer en sterft dus af bij de eerste winterprik. Hierdoor kan hij na de winter gemakkelijk ondergewerkt worden en verteert hij snel in de bodem. Door de zachte winter bloeit het gewas echter nog steeds, waardoor het bovenstaande moeilijker wordt. Boeren zullen meer moeite hebben het gewas onder te ploegen en eens in de bodem, zal de plant minder goed zijn werk (bemesting) doen.

Voor ons Veldverkenners kan het dus wel aangenaam zijn dat de gele mosterd nog steeds mooi in bloei staat, maar voor de landbouwers die hem gezaaid hebben is het ongetwijfeld even vloeken…

 

Kan jij je lentekriebels nog de baas?

Gele mosterd is niet het enige gewas dat door de zachte winter in de war lijkt te zijn. Verschillende planten zijn al vier weken voor op schema, en dat leidt tot serieuze lentekriebels bij tuiniers. Velt, de organisatie voor Ecologisch Leven en Tuinieren, waarschuwt er echter voor om nog niet té veel te doen. Wie geduld heeft, houdt zich best aan de normale tuinkalender. Wie dat niet heeft, kan beroep doen op de fenologische kalender.

Wat kan je verder al doen in februari? Onkruid bestrijden (tips), preimineervlieg en koolwitrupsen vangen, en je tuinkot opruimen ;). Klik hier voor meer Velt-tuintips.

Gerelateerde artikels