@livewireStyle
header.home link

Flanders Agrofood Valley: economische topper

De agrovoedingsketen die zich rondom de land- en tuinbouw heeft ontwikkeld, is een belangrijke speerpunt van de Vlaamse economie. Het agrobusinesscomplex groeit jaar na jaar en creëert al evenveel tewerkstelling en omzet als de chemische industrie, een traditioneel sterke sector in onze regio.
9 november 2018  – Laatste update 4 april 2020 16:23

De agrovoedingsketen die zich rondom de land- en tuinbouw heeft ontwikkeld, is een belangrijke speerpunt van de Vlaamse economie. Het agrobusinesscomplex groeit jaar na jaar en creëert al evenveel tewerkstelling en omzet als de chemische industrie, een traditioneel sterke sector in onze regio.

Het van de voedselketen

De topprestaties van vele generaties land- en tuinbouwers legden het fundament voor een lokaal verankerde agrovoedingsindustrie. Doorheen de jaren profileert Vlaanderen zich meer en meer als internationale topregio voor agrofood. Binnen onze agrovoedingsketen verschuift de klemtoon van basisproducten naar producten met meer toegevoegde waarde.

FAV.png

Innovatief en toekomstgericht

De agrovoedingsketen straalt een innovatieve en duurzame dynamiek uit. Vlaamse wetenschappers verfijnden de voorbije jaren tal van houdbaarheids-, verwerkings- en verpakkingsprocessen. Platformen zoals Flanders’ FOOD garanderen een intense samenwerking tussen verschillende actoren.

Nieuwe marktverhoudingen

Met de groei van de agrovoedingsketen zien we ook een evolutie van een ‘producent-gedreven’ naar een vraaggestuurde keten. Voedsel wordt vaak in verschillende stappen verwerkt, verhandeld en uiteindelijk aan de consument verkocht. Land- en tuinbouwers kregen minder marktmacht en werden afhankelijker van complexe, geglobaliseerde handelsrelaties.

Schaalvergroting en jobs

Na 1950 is Vlaanderen van een topregio voor landbouw geëvolueerd naar een topregio voor agrofood. Verschillende familiale ondernemingen groeiden uit tot grote internationale spelers binnen de voedingsindustrie. Ook in de landbouw zetten de schaalvergroting en doorgedreven mechanisatie zich door. Heel wat arbeidsplaatsen verschoven naar andere schakels in de agrovoedingsketen.

Import, export en handelssaldo voor de Belgische agrohandel
 

Grafiek.pngSterk internationaal

België heeft een open internationale agrovoedingseconomie die het heel goed doet binnen Europa. Onder agrohandelsproducten begrijpen we alle producten die geproduceerd of verwerkt worden in het agrobusinesscomplex, zoals landbouwproducten, voeding, meststoffen of veevoeders.

In- en uitvoer

De belangrijkste importlanden voor België zijn onze buurlanden (bijna 60%) en de rest van de EU-28 (14%). Voor export zien we een gelijkaardige verdeling: buurlanden (66%), rest van de EU-28 (18%). Vooral de dierlijke producten en agroindustriële producten dragen bij tot het positieve Belgische handelssaldo.

 

Lees meer over onze agrovoedingseconomie

Bovenstaande tekst is het inleidend hoofdstuk uit ons boekje 'Ssst? Hier groeien jobs. Welke bedrijven bloeien dankzij onze landbouw?'. Daarin gaan we dieper in op de verschillende schakels van de agrohandelsketen, en ook op de retail en voedingsdiensten. Tot slot brengen we vier topbedrijven in beeld die dankzij onze land- en tuinbouwers groeien en bloeien.
Lees het volledige boekje 
 

Gerelateerde artikels