@livewireStyle
header.home link

Farm from a box

Een opvouwbare boerderij, net als een Billy-kast van Ikea, maar dan met een makkelijkere gebruiksaanwijzing. Volgens 'Farm from a box' is dat de toekomst van de moderne landbouw. Dat moeten we even verkennen.
9 augustus 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Beeld: Farm from a box

 

Een opvouwbare boerderij, net als een Billy-kast van Ikea, maar dan met een makkelijkere gebruiksaanwijzing. Volgens 'Farm from a box' is dat de toekomst van de moderne landbouw.

Het idee is simpel: het ontwerpen van een soort zwitsers zakmes voor duurzame landbouw: mobiel, handig, multifunctionneel en uitvouwbaar. Ontwikkelingswerkers Scott Thompson en Brandi DeCarli werden bij hun projecten in derdewereldlanden bewust van het tekort aan infrastructuur en kennis in kleine gemeenschappen om zelf aan voedselvoorziening te doen. Het idee voor 'Farm from a box' was geboren!

Wat is er dan zo speciaal aan die 'box'? Het is eigenlijk een soort transportcontainer die gevuld is met technologiën, materialen en een handleiding om dit alles in goede banen te leiden. De box zou alles bevatten wat je nodig hebt om een boerderij van 2 ha op poten te zetten die werkt volgens duurzame, lokale principes zonder al te veel te moeten investeren. Waterzuivering, aansluiting voor een waterput of waterleiding, zonnepanelen, allerhande sensoren, Wi-Fi, een irrigatiesysteem, een serre, ICT, het in kaart brengen van data en uiteraard enkele basiswerktuigen om zelf aan het telen te gaan. De container zou een gemeenschap van zo'n 150 mensen het jaar rond moeten kunnen voeden.

Elke 'Farm from a box' kan worden aangepast aan de noden van de gebruiker, de financiële middelen, het klimaat en de omstandigheden waarin de box gebruikt zal worden. Maar je kan nog zoveel fancy spullen hebben, dat maakt je uiteraard geen goede landbouwer. Om tegemoet te komen aan de nood aan landbouwkennis krijgt de eindgebruiker ook een driedeling trainingsprogramma tot zijn beschikking. Hier leer je over duurzame landbouw, het gebruik en onderhoud van technologiëen en het runnen van een boerderij als een succesvol bedrijf.

 

 

De doelgroep van 'Farm from a box' is erg uiteenlopend:

  •  CSA-boerderijen
  •  scholen die de kinderen willlen laten kennismaken met landbouw
  •  stadslandbouwprojecten waar de beschikbare perceelsgrootte beperkt is
  •  korte keten initiatieven bij bedrijven, gemotiveerde personeelsleden of restaurants die zelf in hun grondstoffen willen voorzien
  •  hulporganisaties in derde wereldlanden, eventueel na een ramp waarbij de voedselvoorziening opnieuw moet opgestart worden
  •  weinig productieve boerderijen de stap helpen zetten naar precisielandbouw en duurzaam produceren

 

 farm_box.jpg

Beeld: Farm from a box

 

Als het zo zit, waarom sturen we dan geen 'Farm from a box' naar elke gemeenschap die onvoldoende toegang heeft tot voedsel en klaar is kees? Zo makkelijk is het uiteraard niet. Ten eerste vertelt de website van 'Farm from a box' dat de prijs van hun product varieert tussen 25 000 en 40 000 USD (tussen 22 424 en 40 361 euro), afhankelijk van welke technologiëen er toegevoegd worden. Hoewel dit bedrag al bij al nog relatief bescheiden is, kunnen we er vanuit gaan dat een kansarm Afrikaans dorp niet de middelen heeft om dit aan te kopen en dus alsnog beroep moet doen op ontwikkelingshulp. Verder blijft het, ondanks de opleidingen die er voorzien worden, een hele uitdaging om ervoor te zorgen dat de materialen en technologische snufjes niet in ongebruik geraken wanneer er iets hapert en men de kennis niet heeft om reparaties uit te voeren. Omgaan met precisielandbouw, sensoren, werken met data en irrigatiesystemen zijn in onze streken geen vanzelfsprekenheid, laat staan in een gebied dat getroffen is door oorlog of natuurrampen.

Ondanks de vele uitdagingen blijven initiatieven als 'Farm from a box' lovenswaardig. Problemen rond voedselvoorziening kunnen het best opgelost worden door de lokale gemeenschappen de tools te geven om zelfvoorzienend te worden, zodat ze minder kwetsbaar zijn bij allerhande tegenslagen. Ook voor stadslandbouw of korte keten initiatieven bij ons is het zeker het overwegen waard. Voor wie zelf aan de slag wil met een uitvouwbare boerderij; zodra we een idee hebben van wanneer 'Farm from a box' te bestellen is in ons land lees je het hier ;)

Gerelateerde artikels