Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Eindeloos ronddwalen in het park

Bijna 6.000 hectare aaneengesloten natuurpracht. Dat vind je in Vlaanderen nergens meer, behalve in het Nationaal Park Hoge Kempen. Je wandelt of fietst er door paarse heidevlakten en groene loofbossen, trotseert er hoge toppen en geniet van zeldzame vergezichten. Schrik niet wanneer een bijenwolf, gladde slang of mierenleeuw je pad kruisen, ook zij genieten er van de uitzonderlijke flora (en ze zijn onschuldig ;)).

Het park telt maar liefst 36 lusvormige wandelingen, variërend van 3 tot 14 km, en vormt daardoor een must-do voor wandelliefhebbers. 

Tip! Een verkenningstocht van het in totaal 200 kilometer lange wandelnetwerk start je aan de toegangspoort die het beste bij je past. Er zijn er vijf, maar wij vinden vooral deze drie leuk als uitvalsbasis voor een dag in het park:

  • Mechelse Heide: Voor wie houdt van bloeiende heidevelden (in augustus en september), een stevige kuitenbijter op tijd en stond en eindeloze vergezichten als beloning... De Mechelse Heide staat bekend als 'de wandelpoort'. De bijhorende wandelkaart koop je in het bezoekersonthaal.

Adres: Jozeph Smeetslaan 280, 3630 Maasmechelen, 089 76 98 88, www.rlkm.be

  • Pietersheim: Voor wie houdt van erfgoed en wie op pad is met de kinderen. Ontdek het verleden en heden van waterburcht Pietersheim via het zwevende looppad, onderneem met de kinderen een tocht over het avontuurlijke kabouterpad en breng een bezoek aan de kinderboerderij.

Adres:  Parking Waterburcht: Waterstraat, 3620 Lanaken / Parking Kinderboerderij: Neerharenweg 12, 3620 Lanaken, 089 71 21 20, www.pietersheim.bewww.rlkm.be

  • De Lieteberg: Voor wie graag écht de natuur beleeft. Bevrijd je voeten van hun sokken en ervaar de sensatie van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water op het blotevoetenpad. Fris daarna je lessen biologie op in het insectenmuseum en het compostdemopark. 

Adres: Stalkerweg z/n, 3690 Zutendaal, 089 25 50 60, www.lieteberg.be, www.rlkm.be

 

blotevoetenpad_detail-tris.jpg

 
Beeld: Toerisme Limburg, Marc Verstraten. Blotevoetenpad, toegangspoort Lieteberg.

Beeld intro: Toerisme Maasland. Terril Maasmechelen.

 

Meer info: www.toerismelimburg.be, www.nationaalpark.be
 

Lees nog artikels met volgende tags

wandelen, Nationaal Park Hoge Kempen, Limburg, Limburgse Kempen, natuur
Aangemaakt op 17:14 06/05/2013 Laatst aangepast op 22:14 23/05/2013