Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Droogte in de moestuin: wat moet je doen?

De komende weken wordt er weinig tot geen regen voorspeld en de meeste regenwaterputten en -tonnen staan droog. Planten in de tuin hebben daardoor heel wat stress te verduren, zeker als het ook nog erg warm wordt. Hoe houd je je moestuin gezond zonder onnodig water te verspillen?
 

1. Stel zaaien, planten en ook wieden uit tot na de warmte en droogte. Met het losrukken van onkruid of door te schoffelen, kun je gemakkelijk andere planten beschadigen.

2. Giet zeker niet elke dag, maar train je planten om dieper te wortelen. Planten die het gewoon zijn om één keer per week water krijgen, hebben een sterker wortelstelsel dat dieper gaat en actiever water zoekt.

3. Mulch je grond met laagjes stro, compost of andere materialen. Zo’n beschermlaag is afgekeken van moeder natuur. Dunne laagjes maaisel en stro zijn klassieke mulchmaterialen, maar ook een extra laagje (halfverteerde) compost en lavagruis werken beschermend.

4. Als je toch water geeft, doe het dan slim:

  • Geef ‘s avonds omdat het water anders te vlug verdampt. Tomaten zijn hierop een uitzondering om dat ze anders sneller last krijgen van schimmels.
  • Bij grotere planten, zoals kool en tomaat, kun je een kuiltje maken om water in te gieten rond de voet van de plant. Bij gewassen zoals sla, spinazie of ajuin kun je een watervoortje tussen de rijen aanleggen. 
  • Om vorming van een harde grondkorst te vermijden, kun je na de watergift het kuiltjes of het voortje afdekken met wat ruwe compost of mulchmateriaal.
  • Met een ingegraven bloempot of fles met gaatjes erin kun je veel water geven en doseren tegelijk.
  • Bescherm je potten tegen de zon, met bijvoorbeeld een parasol, of verhuis ze naar een schaduwrijke plek. 
     
5. Besproei je gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herpakt dan je dacht.

Bron:

Lees nog artikels met volgende tags

droogte, tuinieren, moestuin, mulch
Aangemaakt op 17:03 29/06/2018 Laatst aangepast op 17:20 29/06/2018