Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

‘Crowd-weeding’: iedereen mee het veld op om onkruid te wieden?

De meningen over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zijn verdeeld. Steeds meer mensen zijn bezorgd over eventuele negatieve gevolgen van het gebruik er van in de akkerbouw. Maar zelf de laarzen aantrekken en onkruid gaan wieden in de velden? Dat is voor velen een stap te ver, maar niet voor vzw De Weegbree.
 
Afgelopen weekend zetten zij in Sint-Katelijne-Waver een heuse ‘crowd-weeding’-actie op poten. In samenwerking met de lokale Velt-afdeling en via een oproep op sociale media werden zo’n vijftig vrijwilligers gemotiveerd om onkruid te komen wieden op een maïsveld van 1 hectare. “De directe aanleiding was een verjaardagsfeestje van een meisje uit de buurt”, zegt Leen Peeters, één van de initiatiefnemers. “De kinderen waren zich aan het amuseren op een springkasteel toen er op het veld naast onze tuin een tractor voorbijreed die de jonge maïsplantjes aan het bespuiten was. Dat heeft ons aan het nadenken gezet.”
 
De landbouwer die de maïs teelt ging akkoord met een ongebruikelijke deal: als de opbrengst op het einde van het seizoen even hoog is als andere seizoenen, zal hij volgend jaar in ruil biologische bloemen planten. Over een maand trekken de vrijwilligers er opnieuw op uit, gewapend met een schoffel. “Daarna zullen de rijen maïs dichtgroeien en heeft onkruid niet meer veel effect op het gewas”, aldus Peeters. Helpende handen zijn meer dan welkom, want 100 rijen van 100 meter maïsplantjes schoon houden is geen piece of cake. Meer info vind je op de facebookpagina van vzw De Weegbree.
 
Bron: Gazet van Antwerpen

Lees nog artikels met volgende tags

onkruid, gewasbescherming, maïs, crowd-weeding, De Weegbree
Aangemaakt op 15:32 21/06/2016 Laatst aangepast op 15:07 14/07/2016