Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Boekje

Vooruitblikken met Veldverkenners

Na zijn geschiedenis (Terug in de tijd met Veldverkenners), belichten we in dit boekje de toekomst van de landbouw. In 2050 telt de wereld volgens de VN 9,6 miljard inwoners. Dat zijn er 30 procent meer dan vandaag. Bovendien wordt verwacht dat de wereldwijde vraag naar voeding in verhouding nog meer zal stijgen. De koopkracht van die extra monden zal immers ook toenemen, en wie meer budget heeft voor voeding zal meer en anders willen eten. Volgens de Wereldvoedselorganisatie FAO wil dit zeggen dat de vraag naar voeding in plaats van met 30 procent, met maar liefst 50 of zelfs 70 procent zal stijgen (!). En dat terwijl het door de klimaatverandering en het stijgend gebrek aan grond, water en andere hulpbronnen steeds moeilijker wordt om voeding te produceren. Hoe en wat zullen we dus eten in 2050? Aan de hand van 6 factoren die vandaag al aan het veranderen zijn, proberen we een beeld te schetsen. 

Benieuwd? Je kan het boekje hierboven digitaal lezen. Toch liever een papieren exemplaar? Dat kan je bestellen (gratis) door het gewenste aantal exemplaren (vanaf 10) + je adres te versturen naar info@veldverkenners.be.

Veel leesplezier!

Terug in de tijd met Veldverkenners

Om te begrijpen hoe ons voedsel vandaag wordt geteeld, is het onvermijdelijk te kijken naar het verleden. Waarom zijn boeren gespecialiseerd in een of slechts een paar teelten, terwijl ze vroeger allemaal wat dieren, akkers en fruitbomen verzorgden? En waarom zijn de stallen vandaag zo groot, terwijl de dieren vroeger bijna letterlijk in de woonkamer (of toch ernaast) verbleven? Het antwoord ligt telkens in de economische en politieke realiteit waarin boeren werken. En die realiteit is erg veranderd de laatste 200 jaar. Daarom schetsen we in dit boekje een overzicht van de belangrijkste evoluties in de landbouw en de wereld sinds de 19de eeuw. 

Je kan het lezen door het hierboven te doorbladeren of hier te downloaden. Toch liever een papieren exemplaar? Dat kan je bestellen (gratis) door het gewenste aantal exemplaren (vanaf 10) + adres te sturen naar info@veldverkenners.be.

Veel leesplezier!

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6   |   7   |   8      »      [8]