@livewireStyle
header.home link

Boekentip: Ecozoet!

Niet dat we heilige boontjes zijn, maar als we ons leven op een relatief comfortabele manier kunnen verbeteren, doen we dat graag. Zo ook onze eetgewoonten. Toen we het boek Ecozoet! van Velt in de bus kregen, waren we dus best benieuwd.
29 september 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Niet dat we heilige boontjes zijn, maar als we ons leven op een relatief comfortabele manier kunnen verbeteren, doen we dat graag. Zo ook onze eetgewoonten. Toen we het boek Ecozoet! van Velt in de bus kregen, waren we dus best benieuwd. Want dat geraffineerde suikers niet de meest gezonde keuze zijn, wisten we al. Maar dat ze ook niet de meest milieuvriendelijke zijn, wisten we niet. Al is dat wel logisch: riet- en bietsuiker wordt geraffineerd, wat veel energie en water vraagt (meer over de productie van bietsuiker lees je hier). Rietsuiker wordt bovendien geïmporteerd uit verre landen (Azië, Afrika en Centraal-Amerika) en heeft een hoge ecologische voetafruk - hoger dan ‘onze’ lokale bietsuiker (minder gewasbescherming, minder water, geen monocultuur, minder voedselkilometers). Wie nu vreest dat de auteurs niet verder komen dan het vraagstuk ‘bietsuiker versus rietsuiker’, of nog erger: ‘alles vervangen door stevia’, kunnen we geruststellen. In plaats daarvan trekken ze deze kaart: zoeten met fruit, graan, kruiden en groenten.

 

“Niet moeilijk”

Volgens de auteurs is ecologisch zoeten niet moeilijk - gelukkig, anders bleef het bij ons waarschijnlijk bij goede voornemens. Het vraagt alleen “een mentaliteitsverandering en nieuwe keukenkennis”. En die nieuwe keukenkennis vind je in het boek. Enkele voorbeelden:

  • Met wat bindmiddel kan je verse fruitsapjes indikken tot pudding of flan. Je kan er ook sausjes mee maken, of het sap gebruiken om mee te stoven.
     
  • Rooster groenten met een zoet aroma (pompoen, zoete aardappel, wortels, rode biet, enzovoort) in de oven, dan komt hun zoete kant extra naar boven.
     
  • Koekkruiden kunnen niet alleen in speculaas en peperkoek gebruikt worden, maar in tal van andere desserten, zoals pudding.
     
  • Granen zoals boekweit, haver, rijst en quinoa verwerkt tot granola of gebak hebben geen of weinig ander zoets nodig. Zeker de melk- en roomvarianten van deze granen zijn zoet.
     
  • Sommige noten hebben ook een zoete smaak, maar voor gebruik als zoetmiddel verwijder je best het bittere vliesje (weken + wrijven).
     
  • Alternatieve, ongeraffineerde zoetmiddelen zijn rauwe honing, ruwe ruitsuiker, melasse, oersuiker, graanstroop, diksap, amazake, ahornsiroop, agavesiroop en kokosbloesemsuiker.
     
  • Suiker zorgt niet alleen voor zoetkracht maar ook structuur, volume, behoud van vocht, bewaarbaarheid en luchtigheid. Voor al dit bestaat een alternatief, dat je vindt in het ecozoet spiekblad (in het boek). Je leert er bijvoorbeeld hoeveel honing, vruchtenstroop en -moes je nodig hebt om suiker te vervangen, en wat je moet toevoegen om je gebak toch luchtig te houden.
 

Verder telt het boek verschillende recepten: haverwafeltjes, perzikbavarois, koekjes, dadel-wortelcake, tarte tatin, rabarberlimonade, pruimenijs,… Met achteraan nog enkele kookboeken en -blogs die de moeite waard zouden zijn.

 

Scherpere smaakpapillen

Verwacht van de besproken alternatieven niet dezelfde zoetkracht als van suiker - dat is niet mogelijk, en volgens het boek ook niet wenselijk. Ons jarenlange suikergebruik zou onze smaak hebben afgevlakt, maar na een week met minder of zonder zou dit al beter moeten zijn. De auteurs beloven ons scherpere smaakpapillen, waarmee we opnieuw meer van pure smaken zouden kunnen genieten. Klinkt goed.

 

Te koop en te winnen

Het boek Ecozoet! telt 50 pagina’s en is te koop via de webshop van Velt, voor 5,5 euro.

Wie geluk heeft, kan bovendien een exemplaar winnen. Veldverkenners mag er drie weggeven. Deelnemen kan hier tot 14 oktober. 

Gerelateerde artikels