@livewireStyle
header.home link

Boekentip: ‘Appel, peer en meer - fruitbomen in je tuin’ (win)

Wist je dat het zelfs op een balkon mogelijk is om een fruitboom te houden? Dat er boomvormen zijn die je nauwelijks moet snoeien? En dat snoeien eigenlijk ook helemaal niet zo moeilijk is? Velt heeft een nieuw boek uit voor iedereen die graag een fruitboom in zijn tuin plant, maar zich eerst beter wil informeren.
5 december 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: Jolijn Degrande

 

Wist je dat het zelfs op een balkon mogelijk is om een fruitboom te houden? Dat er boomvormen zijn die je nauwelijks moet snoeien? En dat snoeien eigenlijk ook helemaal niet zo moeilijk is? Velt heeft een nieuw boek uit voor iedereen die graag een fruitboom in zijn tuin plant, maar zich eerst beter wil informeren over rassenkeuze, aanplant, onderhoud en snoei. Het boek telt 192 pagina’s met praktische informatie, zonder technisch (of saai) te zijn. Het is ten slotte mooi vormgegeven en heeft een harde kaft. Het past dus prima als cadeau onder de kerstboom van de fruitliefhebber ;).

Vragen die aan bod komen, zijn onder meer:

  • Welke boomvorm past het best in jouw tuin: een hoogstam, halfstam, laagstam, leifruit, fruithaag of kolomboom?
     
  • Met welke omgevingsfactoren moet je rekening houden bij het kiezen van je boom en zijn plaats in je tuin?
     
  • Wat plant je onder je boom?
     
  • Hoe kan je ziektes en plagen weren?
     
  • Waar moet je op letten bij aankoop van je plantgoed?
     
  • En hoe moet je snoeien? (basisprincipes)

 

Daarenboven bevat het boek rassenschema’s, met info over de bestuiving, natuurlijke boomvorm, groeisterkte, ziektegevoeligheid, oogsttijd, bewaartijd, gebruik van de vruchten in de keuken en zelfs hun smaak. En dat voor pitfruit, steen- en ‘andere’ vruchten.

  • Pitfruit: appel, peer, kweepeer, Japanse peer (nashi)
     
  • Steenvruchten: pruim, zoete kers en zure kers, perzik en nectarine, abrikoos, walnoot, amandel
     
  • Andere vruchten: zwarte moerbei, mispel, tamme kastanje
 
cover-appel-peer-en-meer-bis.jpg
Beeld: cover boek - Jolijn Degrande
 
 

Enkele leuke en nuttige weetjes uit het boek:

  • Je kan niet zomaar een pit uit een vrucht planten, in de hoop dat er een boom uit groeit die exact dezelfde vruchten produceert. De bestuiving van fruitbomen is immers vergelijkbaar met de voortplanting bij de mens, in die zin dat hun pitten net als onze kinderen een mengeling zijn van hun ouders (de vruchtdrager en de bestuiver). Om bomen te planten die exact dezelfde vruchten opleveren als een bestaande boom, moeten we die boom klonen, oftewel enten.
     
  • Een hoogstam wordt 4 tot 8 meter hoog en 8 tot 12 meter breed. Op het eerste fruit is het een tijdje wachten. Meestal kan je pas na 5 jaar oogsten, soms zelfs pas na 12 jaar.
     
  • Een halfstam wordt 3 tot 6 meter hoog en 5 tot 8 meter breed. Hij neemt dus nog steeds veel plaats in beslag, en in tegenstelling tot bij een hoogstam kan je er noch onderdoor lopen, noch doorheen kijken. In plaats van op een stam, kijk je immers op de (dichte) boomkruin. Een halfstam levert wel sneller vruchten op, soms al na 3 jaar.
     
  • Een laagstam wordt 2 tot 3 meter hoog en breed. Hij is dus erg geschikt voor kleine of middelgrote tuinen. Laagstammen kan je bovendien in haag planten, op een (halve) meter van elkaar. En laagstammen kan je veel sneller oogsten dan hoog- of halfstammen. Soms al na een jaar.
     
  • Een minder bekende boomvorm is de zuil- of kolomboom. Die wordt ook 2 tot 3 meter hoog maar slechts 30 tot 40 cm breed. Dit biedt perspectief voor mensen zonder tuin. Een kolomboom kan immers prima in een pot geplaatst worden, op het terras of balkon.
     
  • Heb je wel een fruitboom maar geen vruchten? Dan heb je waarschijnlijk een bestuivingsprobleem. Veel fruitbomen vormen pas vruchten na kruisbestuiving. Dat wil zeggen dat je minstens nog een boom van dezelfde fruitsoort (bv. appel) maar van een ander ras in je tuin of in de onmiddellijke omgeving moet hebben (in een straal van 10 tot 20 meter is ideaal). Kijk dus altijd na welke rassen elkaar bestuiven, voor je plantgoed aankoopt.
     
  • Staan er geen fruitbomen in de buurt en heb je zelf geen plaats om meerdere bomen te planten? Dan kan je kiezen voor een zelfbestuivend ras of voor een duoboom (twee rassen op één onderstam). Zo’n duoboom vraagt wel meer onderhoud.
     
  • Hoewel de vorm die een boom aanneemt sterk van het ras afhangt, kan je hem toch een beetje in een bepaalde richting duwen. Bij een appelboom kan je bijvoorbeeld kiezen uit een bolvorm of piramidevorm. Haal je de harttak weg, dan groeit de boom bolvormig uit. Laat je de harttak staan en hou je hem dominant, dan kun je een piramide vormen. (De harttak, dat is de centrale tak van de boom, de verlenging van de stam. Bij een bolvormige of vaasvormige boom ontbreekt die.)

 

Win een exemplaar

Veldverkenners geeft een aantal exemplaren van het boek weg. Waag hier je kans.

Geen chance? Je kan het boek bestellen via www.velt.be. Het kost 29,90 euro (25 euro voor Velt-leden). De eerste pagina’s kan je trouwens hier eens doorbladeren.

Gerelateerde artikels