@livewireStyle
header.home link

Biobessen voor lekkerbekken

Een seizoen om je vingers bij af te likken! Maar waar kan je ze vinden? Wanneer mag je bessen biologisch noemen? Hoe worden ze geteeld?
13 juni 2018  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Als je van gezond en biologisch houdt, is dit een seizoen om je vingers bij af te likken: het is de tijd van het kleinfruit! Voor de biologische aardbeien begon het seizoen in mei, vanaf juni zijn bessen en frambozen aan de beurt. Je kan ze kopen in de biowinkel of rechtstreeks bij de teler. Bij sommige boeren kan je ook zelf gaan plukken: verser en lekkerder vind je ze nergens!

 

Wanneer mag je bessen biologisch noemen? Hoe worden ze geteeld? Waar kan je ze vinden? Hieronder een antwoord op deze vragen en enkele tips voor de lekkerbek...

 

Waar vind je ze?
Verspreid over Vlaanderen vind je een 50-tal biofruittelers die biologische bessen, aardbeien of frambozen kweken en die ze op de boerderij zelf verkopen. Bij een groot deel van hen kan je bovendien ook zelf plukken. Hier vind je een overzicht van alle biologische telers die rechtstreeks verkopen. Sommige telers organiseren tijdens het plukseizoen een opendeurdag of rondleiding op de fruitplantage. Je vindt ze in deze activiteitenkalender
 
 
Wat is biologisch?
Biologische aardbeien, bessen en frambozen worden steeds in volle grond geteeld, nooit op substraat of hydrocultuur. Een gezonde bodem is de eerste voorwaarde om biologisch te telen. Net als bij andere gewassen zijn kunstmest en middelen tegen onkruid verboden. De teler neemt vooral preventieve maatregelen tegen ziektes en plagen. Enkel als preventie tekort schiet kan hij een zeer beperkt aantal natuurlijke middelen verstuiven.
 
Lokaal is niet hetzelfde als biologisch. Bio herken je aan het Europese biolabel. Vraag aan de teler naar zijn certificaat voor bio.
LOGO_EuroBio+Biogarantie_00_leeg_hor72dpi.jpg
 
De truken van de bioboer
Hoe slaagt de bioboer erin om op een natuurlijke manier gezonde gewassen te telen?
  • Hij bedekt de bodem rond de bessen om de groei van onkruid af te remmen.
  • Hij houdt de gewassen nauwgezet in de gaten en verwijdert zieke exemplaren.
  • Hij zet struiken ver genoeg uit elkaar en snoeit slim. Zo is er voldoende ventilatie en vermijdt hij schimmels.
  • Hij trekt insecten aan die helpen tegen plagen door bloemborders aan te planten of lokstoffen op te hangen.
  • Aardbeien plant hij elk jaar op een ander perceel om uitputting van de bodem te voorkomen.
 
Geen (bio-)sap zonder (bio-)fruit
Wanneer mag een producent zijn sapjes biologisch noemen? Als ze gemaakt zijn van echt biologisch geteeld fruit. De zoete smaak komt van de suikers die van nature aanwezig zijn in het fruit of van toegevoegde natuurlijke zoetmakers als ongeraffineerde rietsuiker, rijststroop of diksap. Kunstmatige aroma’s en synthetische zoetstoffen zijn niet toegelaten in bio. Dat geldt trouwens ook voor stevia. Het procédé waarmee de zoetstof uit de steviablaadjes wordt gewonnen, is een bewerkelijk chemisch proces en daarom niet toegelaten.
 
sapstroop_klein.jpg
 
 
Meer biofruit-lekkernijen
Biologisch fruit wordt op verschillende manieren tot allerlei lekkers verwerkt.
 
  • Compote en (appel)moes
De beste moes en compote worden gemaakt zonder toevoeging van extra suikers. De vruchten die hiervoor gewoonlijk worden gebruikt zijn appels, perzik en abrikoos, maar afhankelijk van het seizoen kan je ook compote van aardbei, peer, rabarber of vijgen vinden. Ook een combinatie van verschillende vruchten is mogelijk. Het verschil tussen moes en compote? In compote zitten nog stukjes fruit, in appelmoes is alle fruit fijn gemaakt.
 
  • Gedroogd of gekonfijt fruit 
Konfijten is het conserveren van fruit door het in te leggen in suiker. Het is een techniek die niet meer zo vaak gebruikt wordt. In bio vind je meer gedroogde fruitsoorten. Vaak, maar niet altijd gaat het om exotische fruitsoorten: ananas, bananenchips, appelschijven, mango, vijgen,... In bio wordt fruit puur natuur gedroogd, dat wil zeggen zonder toevoeging van zwavel. Gangbare gedroogde vruchten zoals abrikozen en rozijnen worden vaak ‘gezwaveld’ om hun houdbaarheid te verlengen en de verse kleur te bewaren. Daarom zijn gezwavelde abrikozen oranje en worden niet-gezwavelde abrikozen oranje-bruin.
 
  • Confituur, gelei, stroop, marmelade en coulis
In confituur worden een of meerdere soorten vruchten met een zoetmiddel gekookt. In de bio-confituren wordt het aandeel suiker beperkt waardoor de volle smaak van de vruchten beter bewaard blijft.
Bij de bereiding van gelei wordt enkel het sap van de vruchten gekookt met het zoetmiddel. Zowel bij gelei als confituur wordt pectine toegevoegd om de bereiding dikker te maken. Pectine is een stof die van nature in fruit als citroenen, cranberry’s, kweeperen en appels voorkomt. In bio mag enkel pectine gebruikt worden die afkomstig is van biologisch fruit. 
 
Traditionele vruchtenstroop wordt typisch van appels of peren gemaakt, eventueel met toevoeging van dadels. De donkerbruine stroop wordt langdurig gekookt en ingedikt. Hier is geen pectine voor nodig. Voor 1 kg stroop heb je gemiddeld maar liefst 7 kg fruit nodig!
 
Marmelade is een confituur op basis van de zeste en het vruchtvlees van citrusvruchten. Daarom heeft die steeds een typisch bittere smaak. Weet dat de schil van niet-biologische vruchten chemisch behandeld wordt. Kiezen voor bio is hier zeker een aanrader.
 
Coulis is een pure saus van gepureerde vruchten, waarmee je desserten op smaak kan brengen. 

 

Begint je maag al te knorren? Rep je dan naar een bio- of hoevewinkel in je buurt. In deze databank staan ze allemaal opgelijst: http://biomijnnatuur.be/biopunten
 
Bron: www.biomijnnatuur.be van Bioforum
Foto: Wout Hendrickx voor BioForum Vlaanderen, styling: Debby de Mangelaere. 

  

 

 

 

Gerelateerde artikels