@livewireStyle
header.home link

Alle kinderen naar de boerderijschool?

Soms moeten kinderen er eens tussenuit, en waar beter om de batterijen terug op te laden dan op een boerderij? Helemaal geweldig wordt het als dit tijdens de schooluren kan. Voilà: de boerderijschool is geboren!
29 juni 2016  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:22
Soms moeten kinderen er eens tussenuit, en waar beter om de batterijen terug op te laden dan op een boerderij? Helemaal geweldig wordt het als dit tijdens de schooluren kan. Voilà: de boerderijschool is geboren!
Nog nooit van een boerderijschool gehoord?  Onze Noorderburen hebben al meer dan 10 jaar ervaring met deze manier van leren, en ook in ons land wint het initiatief aan populariteit. Het principe is simpel: Stichting Boerderijschool maakt scholen en landbouwers in de buurt warm om met elkaar samen te werken. De kinderen (van het derde tot het vijfde leerjaar) komen elke week een (half) dagje meewerken op de boerderij, waar de landbouwer en zijn gezin hen begeleiden. Het doel? Kinderen laten leren door te ‘doen’ en hen weer in contact brengen met de natuur.
 
De tijd dat bijna elk kind opgroeide op de boerderij van zijn ouders of grootouders is lang voorbij. Steeds meer kinderen hoeven niet eens meer door de velden te fietsen om naar school te gaan. Stichting Boerderijschool wil dat waardevolle contact met de natuur en het boerderijleven herstellen door kinderen de kans te geven om tijdens de schooluren mee te werken op een boerderij die op fietsafstand van de school ligt. De activiteiten kunnen gaan van samen soep maken, de stallen mesten tot de koeien voederen.
 
De boerderij is de ideale omgeving voor kinderen om zichzelf te zijn en even te kunnen ontsnappen uit de soms beklemmende klassen op school. Karen (9 jaar) zegt het in haar eigen woorden: “Op de boerderij is het zo open en groot dat je denkt hier kan ik wel even gewoon verdrietig of niet tevreden zijn. In de klas is het een kleine ruimte, dan is er één zo’n lokaal en dan voel je je toch meer samen. Als je dan verdrietig bent komen ze meer naar je toe en als je dat niet fijn vindt… Dat kan gewoon op de boerderij beter.”
 
Stichting Boerderijschool ging van start in 2006 en vier jaar later deden er al 550 Nederlandse leerlingen mee aan het project. De kinderen spenderen zo’n 90 uur per schooljaar op de boerderij. ‘Waarom bestaat dat in België nog niet?’,  horen we je denken. Dat doet het blijkbaar wel! 'School@Boerderij' is een initiatief dat opgestart werd in Nederland maar intussen ook in West-Vlaanderen actief is. Inagro, het onderzoekscentrum voor land- en tuinbouw en Vives Hogeschool zetten het project bij ons op poten. West-Vlaamse scholen die interesse hebben om met hun vijfde- of zesdejaars naar een boerderijschool te trekken kunnen contact opnemen via info.educatie@inagro.be.
 
Ook in Oost-Vlaanderen zijn er dergelijke initiatieven. Daar loopt momenteel het piloottraject BOERDERIJonderWIJS! waarbij leerlingen van de 3e graad basisonderwijs 6 halve (niet opeenvolgende) dagen naar een nabijgelegen bezoekboerderij fietsen om er abstracte begrippen uit het klasgebeuren aan bod te laten komen. Meer info over dit project vind je hier.
 
En binnenkort kan ook de provincie Antwerpen meestappen in een Boerderijschool project. Boerderijschool vzw is hier bezig aan het opstarten van een pilootproject. Geïnteresseerde landbouwers én scholen in de provincie Antwerpen mogen zich melden via info@boerderijschoolvzw.be.

Gerelateerde artikels