@livewireStyle
header.home link

365 + 1 tips voor de biodiversiteit

Wie bekommerd is om het leefmilieu en onze biodiversiteit, komt in zijn zoektocht naar tips meestal niet verder dan 'bouw een insectenhotel' of 'gebruik geen pesticiden'. Volgens ikgeeflevenaanmijnplaneet.be kan je echter meer doen. Zij bundelden 366 tips in een mooi en compact boekje.
11 juni 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Eet lokaal gekweekte groenten. Plant bijvriendelijke planten. Gebruik geen chemische beschermingsmiddelen in de tuin. Wie bekommerd is om het leefmilieu en onze biodiversiteit, komt in zijn zoektocht meestal niet verder dan bovenstaande tips. Hoewel ze waardevol zijn (!), moeten we meer kunnen doen om te helpen. En dat klopt. Toch volgens ikgeeflevenaanmijnplaneet.be. Zij bundelden 365 tips +1 (voor de schrikkeljaren) in een mooi en compact boekje. Enkele tips die wij leuk vinden:

 

  • Ik maak mijn eigen vruchtenstroop en fruitsnoepjes (1 februari): recept voor stroop en snoep van appels en peren. Da ’s een goed begin, laat maar komen die tips ;).
     
  • Ik koop geen exotische dieren en laat er geen vrij (5 februari): vogelspinnen, schildpadden en tropische vissen horen hier niet thuis. Door ze vrij te laten in de natuur (want ja, ze groeien) verstoor je bovendien het lokale ecosysteem. Not done, indeed.
     
  • Ik verwijder geurtjes op natuurlijk wijze (18 februari): omdat commerciële luchtverfrissers de huid en luchtwegen kunnen irriteren, het milieu vervuilen en perfect vervangbaar zijn. Ga old school met een zakje lavendel in de klerenkast, een schaaltje met azijn en citrusschillen (nadeel: exotische vruchten) in de woonkamer, een lucifer op het toilet en last but not least: verlucht je huis regelmatig.
     
  • Ik maak een zonneoven (3 mei): de zon geeft gratis energie en buiten koken is leuk. Win win!
     
  • Ik maak hazelnotenpasta (19 september): opnieuw een heerlijk recept, te gebruiken in volle hazelnotentijd.
     
  • Ik geef mijn naam aan een nieuwe soort (3 december): een leuk cadeau voor de natuurliefhebber. Na een donatie aan BIOPAT (een vereniging van Duitse natuurwetenschappelijke instellingen en musea) kan je een onlangs ontdekte dier- of plantensoort een naam geven. Je donatie wordt gebruikt voor taxonomisch onderzoek (beschrijven van nieuwe soorten) en de studie en het behoud van de natuur in de landen waar nieuwe soorten ontdekt worden.

 

Het boekje is gratis te bestellen op ikgeeflevenaanmijnplaneet.be. Opgelet: enkel voor de echte die hard. Tips als ‘ik zet een biodiversiteitsvriendelijk kamp op touw’, ‘ik zet mijn gemeente aan tot biologisch tuinieren’, ‘ik word ecovrijwilliger’ en ‘ik doe aan bosbouw met trekpaarden’ vragen wel érg veel engagement.

 

Meer info: ikgeeflevenaanmijnplaneet.be

Gerelateerde artikels