@livewireStyle
header.home link

10 basistips om de herfst te fotograferen

Onlangs raadden we jullie weer een aantal mooie herfstwandelingen aan. Wandelingen die absoluut uitnodigen om mooie foto’s te maken. Enkele basistips:
7 november 2018  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Onlangs raadden we jullie weer een aantal mooie herfstwandelingen aan. Wandelingen die absoluut uitnodigen om mooie foto’s te maken. En ook daarvoor geven we jullie graag enkele basistips mee.

1. Neem je tijd

Eigenlijk is een wandeling met het gezin niet het allerbeste moment om goede foto’s te nemen. Neem zeker je fototoestel mee, maar als je echt voor een mooi resultaat wilt gaan, moet je je tijd kunnen nemen. Tijd om na te denken over je compositie, om verschillende posities uit te proberen, om bijvoorbeeld te kunnen wachten op dat ene windstootje dat de blaadjes goed doet opdwarrelen …

2. Breng je statief mee in het bos

Hoe minder licht, hoe langer de sluitertijd. En hoe langer de sluitertijd, hoe belangrijker het wordt om je camera helemaal stil te houden. In een bos, en zeker op bewolkte dagen, is het daarom nagenoeg onbegonnen werk om zonder statief scherpe foto’s te maken. Vergeet dus zeker je statief niet, groot of klein.

3. Mag je broek vuil worden?

Nee? Neem dan zeker een vuilniszak of zo mee wanneer je in het bos gaat fotograferen. Fotograferen in een bos doe je namelijk vanuit alle mogelijke hoeken en standpunten, ook soms plat op de buik.

4. Breng orde in de chaos

Fotograferen in een bos is een aparte uitdaging. Er zijn zo veel kleuren, vormen, struiken, takken … dat je op een foto vaak door het bos de bomen niet meer ziet. Een goede foto heeft rust nodig. Ga daarom op zoek naar duidelijke lijnen (zoals een bomenrij) of een specifiek rustpunt in je compositie, zoals een bepaalde struik, boom of tak. Ook een bodem of een achtergrond in min of meer één kleur kan rust brengen. Door bijvoorbeeld te spelen met scherptediepte kunnen herfstbladeren voor een rustgevende gekleurde achtergrond zorgen.

herfstfotografie scherpte diepte.jpg

5. Kies er niet de beste dag uit en wacht niet te lang

Hou de zonnige herfstdagen voor de wandeling met je gezin en de gure, donkere om te gaan fotograferen. Zo’n typische herfstdag werpt het perfecte licht over de omgeving en maakt de kleuren zachter, en eventuele regen zorgt voor een mooie glans. Daarenboven zijn regendruppels op bladeren bijvoorbeeld ook een enorm dankbaar onderwerp, en mist in de vroege ochtend is dat al helemaal.
Wacht ook niet te lang om eropuit te trekken. Een onverwachte herfststorm kan ervoor zorgen dat alle blaadjes van de bomen gewaaid zijn, en daar gaat de herfstsfeer dan.

6. Paddenstoelen, a photographer’s best friend

Paddenstoelen zijn zo dankbaar om te fotograferen. Het beste standpunt in dit geval is meestal van dichtbij en van zo laag mogelijk tegen de grond (kikkerperspectief, dus). Hierdoor zie je alle prachtige details van de paddenstoel, wordt de afstand tussen de paddenstoel(en) en de achtergrond vergroot en wordt de kijker als het ware in de foto gezogen.

7. Leg beweging vast

Experimenteer met een lange sluitertijd om het effect van bewegende blaadjes of bewegend water te verkrijgen. Ook de kleuren worden er voller en intenser door.

Herfstfotografie.png

8. Experimenteer met water

Het water van plassen of beekjes is ideaal om te experimenteren en wat te spelen. Probeer bijvoorbeeld iets specifieks in de weerspiegeling te krijgen. De weerkaatsing in het wateroppervlak creëert bovendien extra diepte in het beeld.

9. Probeer het eens met tegenlicht

Herfstlicht is een stuk minder krachtig dan in de zomer, en fotograferen met tegenlicht kan soms wel mooie contrasten creëren, bijvoorbeeld wanneer de zon in de verte door een druk bos komt priemen. Probeer het zeker eens uit.

10. Voorzichtig bij de nabewerking

Herfstkleuren zijn prachtig en veel mensen maken de fout om bij het bewerken van hun foto die kleuren nog extra te willen accentueren. Gebeurt dat te veel, dan krijg je oververzadigde kleuren die onecht overkomen en waarbij detail verloren gaat.
Om de diepe levendige kleuren trouwens zo mooi mogelijk vast te leggen, is het in de herfst vaak beter om de witbalans van je camera aan te passen. Vaak zijn foto’s in het bos namelijk wat groenig en koeler, maar als je de kleurtemperatuur wat verhoogt, keren die warme kleuren terug.

Ben je trouwens met je smartphone op stap? Dan gelden deze tips evenzeer. In de moderne smartphones kun je in de handmatige instellingen van je camera-app evenzeer zaken als witbalans en sluitertijd aanpassen. En statieven voor smartphones zijn er in alle vormen en formaten.
Dus, nu enkel nog wachten op een goeie, grauwe dag ;-) … en aan de slag!

Gerelateerde artikels