@livewireStyle
header.home link

Winterse bloeier: oh helleborus!

Nood aan wat kleur in je wintertuin? Kies dan voor winterbloeiende planten, zoals helleborus of kerstroos. De plant bloeit van januari tot april (!), wordt zo’n 40 tot 60 cm hoog en gedijt goed in halfschaduw of zon. Hij is bovendien niet veeleisend, maar houdt wel van een humusrijke bodem. En hij wordt niet graag verplaatst, ook niet in pot.
23 januari 2017  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Nood aan wat kleur in je wintertuin? Kies dan voor winterbloeiende planten, zoals helleborus of kerstroos. De plant bloeit van januari tot april (!), wordt zo’n 40 tot 60 cm hoog en gedijt goed in halfschaduw of zon. Hij is bovendien niet veeleisend, maar houdt wel van een humusrijke bodem. En hij wordt niet graag verplaatst, ook niet in pot.

 

Kerstroos

Er zijn een 15-tal soorten Helleborus met bloemen in alle kleuren: wit, wit gespikkeld, licht- en donkerroze, roze gespikkeld, lila, paars, roodpaars, fel rood, diep paars, bijna zwart, lichtgeel, boterbloemgeel en zelfs lichtgroen. De bekendste soort is Helleborus niger of kerstroos, met grote witte bloemen die soms roze kleuren. Kerstroos is afkomstig uit de Alpen en is bijgevolg bijzonder winterhard. De plant bloeit al in november en is daardoor ruim verkrijgbaar tijdens de eindejaarsperiode.

 

Boterbloem

Helleborus behoort tot de boterbloem- of ranonkelfamilie, en telt dus ook soorten met enkele en met gevulde bloemen. Bijzonder aan de plant is dat het niet de kroonbladeren zijn die kleuren, maar de kelkbladeren. De plant bloeit tot april, maar levert een fraai zicht op tot ver in juni. Alle soorten hebben bovendien een wintergroen blad.



Winterhard

De bloemen van Helleborus zijn winterhard omdat de plant ze op een bijzondere manier tegen vorst beschermt. Als het vriest, wordt het vocht uit de bloemen tijdelijk naar de bladeren en wortels gepompt. Hierdoor hangen ze slap, maar bevriezen ze niet. Wanneer het opnieuw warmer wordt, wordt het vocht terug naar boven gepompt en komen de bloemen weer fris en monter rechtop te staan.

 

helleborus2-bis.jpg

 

Humusrijke bodem

Helleborus vergt niet veel onderhoud, maar wordt toch best niet een heel jaar aan zijn lot overgelaten. De plant houdt immers van een humus- en kalkrijke bodem, die vochtig maar goed water doorlatend is. Compost geven in het voorjaar en najaar wordt aangeraden. Tijdens de winter (januari/februari) knip je bovendien best de oude bladeren af, om ziektes te vermijden en de bloemen nog beter te doen uitkomen. Eind april zal je inspanning beloond worden, met de vorming van nieuw blad.

Tip: wil je meer Helleborus in je tuin? Laat de plant zichzelf dan uitzaaien door de bloemen na april te laten staan. Ze vormen zaaddozen die eind mei rijp zijn en zaad rond de oude plant verspreiden. Let wel: het duurt twee tot drie jaar voor de zaailingen zelf bloemen produceren.

Heb je liever geen wildgroei? Knip de uitgebloeide bloemen eind april dan tot de grond af.

Meer info over het onderhoud per soort, vind je op de website van kwekerij Het Wilgenbroeck (menu > Helleborus).  

 

Plant vanaf maart

Helleborus kan geplant worden van maart tot het einde van de herfst. Plant hem niet dieper dan hij in de pot zat en meng eerst wat compost door je tuinaarde. Helleborus combineert mooi met andere vroegbloeiende soorten en winterharde planten, zoals sneeuwklokje en varens.

 

KVLV – bloemschikken en bezoek aan de kwekerij

De bloemen van de Helleborus lenen zich tot slot uitstekend om creatief mee aan de slag te gaan. Op de blog Zo gemaakt! van KVLV vind je bijvoorbeeld dit leuke winterproject met kerstrozen, baksteen en restjes stof. KVLV organiseert bovendien deze winter nog verschillende cursussen bloemschikken met Helleborus. Meer info daarover vind je hier. En wil je graag een kwekerij bezoeken? Ook dat werd opgenomen in het voorjaarsprogramma van de vrouwenbeweging. Op zaterdag en zondag in februari 2017 kan je terecht voor een rondleiding op kwekerij Het Wilgenbroek in Oostkamp. Meer info vind je hier en hier.

 

helleborus-bis.jpg

 

Bron: groenvanbijons.be, tuinadvies.be, greenfingersonline.nl, mooiwatplantendoen.nl, plantenkwekerijen.be 

 
 
 

Gerelateerde artikels