@livewireStyle
header.home link

Wereldeidag: weetjes + recepten

Vandaag is Wereldeidag. Ja, dat bestaat :). Het ei is zo’n belangrijk en onmisbaar voedingsmiddel voor zo’n groot deel van de wereldbevolking, dat de World Egg Commission vond dat het zijn eigen feestdag verdiende. Enkele weetjes en recepten om mee te vieren.
9 oktober 2015  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:22
Beeld: ei-mascotte VLAM

 

Vandaag is Wereldeidag. Ja, dat bestaat :). Het ei is zo’n belangrijk en onmisbaar voedingsmiddel voor zo’n groot deel van de wereldbevolking (vooral in Azië), dat de World Egg Commission vond dat het zijn eigen feestdag verdiende. Sindsdien vindt die elk jaar plaats op de tweede vrijdag van oktober.

 

Enkele weetjes en de link naar een aantal recepten om deze feestdag mee te vieren:

  • Zoals gezegd is het ei een belangrijk voedingsmiddel in veel Aziatische landen, omdat het relatief goedkoop is en gemakkelijk verkrijgbaar. Wat je krijgt voor het weinige dat een ei kost, is inderdaad indrukwekkend: zo’n klein eitje bevat ongeveer 15 procent van onze dagelijkse behoefte aan eiwitten, en die eiwitten zijn bovendien van goede kwaliteit (alle essentiële aminozuren in de juiste verhouding). Verder bevat een ei vitaminen (A, B2, B12 en D) en mineralen (ijzer, zink, selenium en fosfor). En dat allemaal voor amper 90 kcal.
     
  • De eidooier bevat de meeste eiwitten, vitaminen en mineralen, maar ook cholesterol, zo’n 200 mg. Toch maakt dit een ei geen no go voor mensen met een verhoogd cholesterolgehalte of een hartaandoening, want het is een misvatting dat cholesterol in voeding de belangrijkste factor is die het cholesterolgehalte in ons bloed verhoogt. Voeding met veel verzadigde vetten en transvetten zijn veel ongezonder. Af en toe een eitje om een stuk vlees of vis te vervangen, is prima.
     
  • Elk ei afkomstig van een professionele leghennenkweker, bevat een code. Hoe je die code kraakt, lees je in ons artikel ‘De code van een ei gekraakt’. 
     
  • Een ei is een ei, toch? Neen, er zijn scharreleieren, eieren van kippen met vrije uitloop en bio-eieren. Al die eieren hebben een andere prijs. Hoe dat zit, lees je in ons artikel ‘wat kost een ei?’. 
     
  • Meer weetjes over eieren vind je in ons artikel ’10 weetjes over eieren’. Je leest er bijvoorbeeld hoe je rotte eieren vermijdt en welke alternatieven er bestaan wanneer je allergisch bent voor eieren (dat kan, blijkbaar). Bij het lezen zal je ervan versteld staan hoeveel geheimen het kleine ei nog voor je heeft ;).
 
 
gepocheerd-ei-tris_smittenkitchen-com.png
Beeld: smittenkitchen.com
 
 

Aan de slag in de keuken

Leuke recepten met eieren in de hoofdrol, vind je in ons artikel ‘Doe eens wat meer met een ei: 4 originele recepten’ en ‘Paasbrunch: 5 x scoren met ei’. Als je daar niet genoeg inspiratie vindt, kan je nog terecht op ei.be en lekkervanbijons.be.

 

Smakelijk!

 

Gerelateerde artikels