@livewireStyle
header.home link

Wereldeidag: kunnen eieren de wereld voeden?

Elke tweede vrijdag van oktober wordt sinds 1996 Wereldeidag gevierd. Meer dan 40 landen zetten die dag de nutritionele voordelen van het eten van eieren in de verf. “Eieren hebben het potentieel om de wereld te voeden.”
12 oktober 2017  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Elke tweede vrijdag van oktober wordt sinds 1996 Wereldeidag gevierd. Meer dan 40 landen zetten die dag de nutritionele voordelen van het eten van eieren in de verf. “Eieren hebben het potentieel om de wereld te voeden”, klinkt het bij de World Egg Organisation (WEO), een afdeling van de International Egg Commission (IEC) die de globale eierindustrie vertegenwoordigt. Daarmee doelt de vereniging op het feit dat eieren veel essentiële voedingsstoffen aanleveren (voor relatief weinig kilocalorieën) en overal zowel ruim beschikbaar als betaalbaar zijn. Eieren kunnen hierdoor een belangrijke rol spelen in de strijd tegen ondervoeding en groeiachterstand bij kinderen in ontwikkelingslanden. Voor ons reden genoeg om het ook op Veldverkenners eens over eieren te hebben.

 

Potentieel van een superfood

Eieren worden internationaal geprezen om hun nutritionele eigenschappen. Ondanks het feit dat ze zo klein zijn, bieden ze immers een interessante combinatie van essentiële voedingsstoffen: één ei bevat niet minder dan 9 essentiële voedingsstoffen (eiwitten, ijzer, zink, selenium, fosfor en de vitaminen A, D, B2 en B12), en dat voor amper 90 kcal. Bovendien zijn de eiwitten in eieren volgens voedingsdeskundigen van de beste kwaliteit: ze bevatten alle essentiële aminozuren in een goede verhouding.

Het fabeltje dat eieren (te) veel cholesterol aanleveren, houdt al even niet meer stand. Een ei (vooral het eigeel) bevat cholesterol, dat klopt, maar cholesterol in voeding heeft minder effect op het cholesterolgehalte in ons bloed dan vroeger werd gedacht: cholesterol wordt voor ongeveer 75 procent door ons lichaam zelf aangemaakt en slechts 25 procent nemen we op via onze voeding. Een cholesterolvriendelijk dieet is daarom vooral een gevarieerd en evenwichtig dieet. Af en toe een eitje kan daarin geen kwaad. Wel te mijden zijn vette vleeswaren en kazen, boter en vaste margarine, fastfood, vette snacks en zoetigheden.

Tot slot zijn eieren een van de weinige voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vitamine D. Eén ei levert al 173 procent van de benodigde hoeveelheid per dag.

 

eieren-in-de-koelkast-800x450.png

 

Rol in de strijd tegen groeiachterstand bij kinderen

Bovenstaande eigenschappen hebben volgens de WEO een positieve impact op ons hele leven, vanbij het prille begin. Zo zijn de voedingstoffen in eieren belangrijk voor de foetusontwikkeling in de baarmoeder, de hersenontwikkeling van jonge kinderen en het concentratievermogen van zowel kinderen als volwassenen op school en op het werk.

Omdat eieren bovendien ruim beschikbaar zijn én betaalbaar, kunnen ze een grote rol spelen in de strijd tegen ondervoeding en groeiachterstand bij kinderen in ontwikkelingslanden. Dat potentieel bleek nog deze zomer uit een studie bij 163 kinderen uit Ecuador, uitgevoerd door wetenschappers van de Washington Universiteit in St. Louis en gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Pediatrics.

De helft van die groep kinderen kreeg elke dag een eitje te eten, de andere helft niet. Bij aanvang had 37 procent van de kinderen in de ‘eigroep’ een groeiachterstand, maar na 6 maanden was dat percentage al teruggedrongen tot 21 procent. “Het dagelijkse eitje betekende voor die kinderen 47 procent minder kans op groeiachterstand en 74 procent minder kans op ondergewicht”, klonk het.

Over het voordeel van eieren voor kinderen elders in de wereld doen de onderzoekers evenwel geen uitspraken. Daarvoor was de streekproef te klein. Je mag deze resultaten dus niet interpreteren als zouden eieren een effect hebben op de groei van normaal gevoede kinderen hier bij ons.

Een bijkomend voordeel van eieren als voedingsbron in ontwikkelingslanden is tot slot het feit dat ze door hun schaal automatisch veilig en hygiënisch verpakt zijn.

 

eieren-in-karton-gestapeld-800x450.png

 

Wereldeidag?

Wereldeidag is een initiatief van de World Egg Organisation, verbonden aan de International Egg Commission (IEC). Het wordt al georganiseerd sinds 1996. “Gedurende die 22 jaar hebben we het tijdens Wereldeidag in meer dan 40 landen over de positieve impact van eieren op ons leven. Dat is een heel serieuze boodschap. Maar dit jaar mag er ook gelachen worden”, kondigt directeur Julian Madeley op www.worldeggday.com de bijzondere baseline van 2017 aan: ‘crack them up’, verwijzend naar het tappen van moppen. Jong en oud worden uitgenodigd om vrijdag hun beste eiermoppen te delen via sociale media, met de hashtag #WorldEggDay.

Ken jij zo’n mop? Wij doen een bescheiden poging (bedankt café Google en hummelen.nl):
Twee eieren staan in de rij aan de kassa van de winkel. Vraagt het ene ei aan het andere: “Zeg hoe gaat het met je broer?” Antwoord het andere ei: “Heel goed, hij is nu advocaat”.

Nog enkele leuke weetjes om af te sluiten:

  • Om te weten of een ei rauw is of gekookt (kan belangrijk zijn in allerlei spelletjes), laat je het ei op tafel draaien. Draait het gemakkelijk rond, dan is het gekookt. Wiebelt het, dan is het rauw.
     
  • De kleur van de dooier is afhankelijk van het voeder dat de leghennen kregen. Hoe dat werkt, lees je in ons artikel ‘Waarom is een eidooier soms geel en soms oranje’.  
     
  • Eieren bewaar je best in de koelkast. Eén dag op kamertemperatuur verouderen ze sneller dan een week in de koelkast.
     
  • Een kip legt gemiddeld een ei per dag. Naarmate ze ouder wordt, worden haar eieren groter.
     
  • Maar liefst 3 Guinness World Records omelet-maken staan op naam van de Amerikaan Howard Helmer, bijgenaamd de Omelette King. Hij maakte bijvoorbeeld het meeste omeletten (427 omeletten met 2 eieren) in 30 minuten.

 

Bronnen: worldeggday.com, lekkervanbijons.be/ei, internationalegg.com, eoswetenschap.eu, scientias.nl

Gerelateerde artikels