@livewireStyle
header.home link

Weer volop genieten van het witte goud!

Ook last van gloeiende rode wangen, een warm voorhoofd, koude rillingen …? Gecombineerd met hevig watertanden? Jup, dan heb je het ook zitten: wittegoudkoorts! Een veelvoorkomend fenomeen bij liefhebbers van grondwitloof wanneer het nieuwe seizoen van ons witte goud nadert.
4 oktober 2018  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Ook last van gloeiende rode wangen, een warm voorhoofd, koude rillingen …? Gecombineerd met hevig watertanden? Jup, dan heb je het ook zitten: wittegoudkoorts! Een veelvoorkomend fenomeen bij liefhebbers van grondwitloof wanneer het nieuwe seizoen van ons witte goud nadert. Een behandeling is niet nodig. Op zondag 7 oktober opent het nieuwe grondwitloofseizoen, en vanaf dan verdwijnen alle symptomen. Behalve het watertanden. ;-)

Genieten van onze Belgische trots doe je trouwens niet enkel met je smaakpapillen. Met de nieuwe campagne ‘Witte Goud’ werkte Toerisme Vlaams-Brabant een volledig gamma uit om (grond)witloof, en ook asperges en witbier, te ontdekken.

  • Met de nieuwe Witte Goudroute maak je aan de hand van fietsknooppunten over 62 km kennis met de witloof- en aspergeteelt en passeer je eveneens een aantal brouwerijen. Vertrekplaats is het standbeeld van de Witloofboer in Kampenhout. Daarnaast kun je ook nog steeds de bewegwijzerde Witloofroute over 50 km fietsen, met start aan het Blosodomein in Hofstade.
  • In de streek van de witloofteelt kun je natuurlijk ook wandelen. De Witloofwandeling van 8 km lang vertrekt op het Gemeenteplein van Kampenhout. Vanaf eind november 2018 komt er trouwens een nieuw wandelnetwerk ‘Demer en Dijle’, met 340 kilometer bewegwijzerde wandelpaden in de witloofstreek. In de bijhorende infogids komen witloof, asperges en witbier ruim aan bod.
  • Wil je meer weten over het ontstaan en de evolutie, en over de sociale en culturele impact van de witloofteelt? En wil je ook recepten van topgerechten met witloof ontdekken? Breng dan zeker een bezoek aan het Witloofmuseum in Kampenhout.
    Belangrijk! Sinds juni 2018 wordt het museum gerenoveerd en voorbereid op een verhuis. Als individuele bezoekers kun je er daarom niet meer terecht, maar na reservatie is het museum wel nog toegankelijk voor groepen (+32 16 22 33 80; witloofmuseum@kampenhout.be). De opening van het nieuw ingerichte museum op een nieuwe locatie komt er in het najaar van 2019

Wil je graag eens een witloofbedrijf bezoeken, dan kun je terecht bij de toeristische dienst van Kampenhout. Een gegidst bezoek aan een traditioneel grondwitloofbedrijf (of aan een hydrocultuurbedrijf) kost 1,5 euro per persoon. Ook via de vzw Brussels Grondwitloof (info@grondwitloof.be) kun je een grondwitloofteler bezoeken.

Meer over grondwitloof – over de geschiedenis, de teelt en de verschillen tussen Brabants en Brussels witloof – lees je in ons artikel ‘Gespot in de winkel: grondwitloof’. Meer over het verschil tussen grondwitloof en waterwitloof en enkele aankoop- en bereidingstips, vind je in ons artikel ‘Groente van de maand: witloof’.

Gerelateerde artikels