@livewireStyle
header.home link

Week van het Konijn: tips en recepten (video)

Iedereen verdient een Dag of Week. Zo ook het Konijn. En die week is nu: van 22 tot 28 februari 2016. Mooi in de aanloop naar Pasen. Enkele tips, recepten en vooral video tutorials om je in de keuken op weg te helpen.
22 februari 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beeld: flickr - Susy Morris

 

Iedereen verdient een Dag of Week. Zo ook het Konijn. En die week is nu: van 22 tot 28 februari 2016. Mooi in de aanloop naar Pasen, maar helaas voor de deelnemers aan Dagen Zonder Vlees midden in de vastenperiode. Onderstaande tips en recepten zijn dus bedoeld voor de 6,3 miljoen Vlamingen die niet vasten dit jaar, de 87.000 anderen sluiten beter even de ogen (sorry, wij hebben de timing ook niet gekozen - hope you still <3 us!).

 

Waarom konijn?

We zijn een beetje vergeten dat er konijn bestaat. Het behoort niet tot ons dagelijks keuzepakket, laat staan dat we zonder spieken weten hoe we ermee aan de slag moeten gaan. Toch hoeft het niet altijd moeilijk (lees: uren pruttelen) of feestelijk (lees: met kroketten en degustatiebier) te zijn. Konijn kan ook perfect in de wok, op de grill of in de pan. En je hoeft niet telkens een volledig konijn te bereiden, je kan ook panklare porties kopen, zoals filets of bouten.

Daarenboven is konijn relatief mager vlees en vormt het een belangrijke bron van omega 3-vetzuren. Het bevat maar liefst vier keer meer van die vetzuren dan zalm (!). En ijzer, het bevat ook veel ijzer. Meer info daarover vind je hier.

 

Hoe scoort konijn op vlak van dierenwelzijn?

Konijn eten ligt bij veel (vooral jonge) consumenten wat moeilijk. Konijnen zijn knuffeldieren, vaak huisdieren ook - en wie eet zijn huisdier nu op? Daarenboven is er de bezorgdheid dat konijnen in kleine kooitjes worden gehouden. Een vrees die tot enkele jaren geleden terecht was, maar nu niet meer. Sinds januari van dit jaar mogen vleeskonijnen in België immers niet meer gehuisvest worden in kooien, maar moeten ze minstens een park ter beschikking hebben. België is daarmee het eerste en vooralsnog enige land in Europa. Controleer dus zeker altijd de afkomst wanneer je konijn koopt.

 

Hoe ziet zo’n park eruit?

In een park leven minstens 20 konijnen samen, op een ruimte van minstens 1,6 m² (maximale bezetting = 800 cm² per konijn). Een park is bovenaan open en is uitgerust met platformen om op te springen, tunnels om in te kruipen en materiaal om aan te knagen. Behalve krachtvoer is er ten slotte steeds stro of een ander ruwvezelrijk voeder aanwezig. Al deze regels zijn gebaseerd op de behoeften van het konijn zelf, zodat die zo veel mogelijk natuurlijk gedrag kan vertonen.

Bijzonder aan dit parksysteem en het bijbehorende hervormingsplan (behalve dat België het enige land is in Europa waar zo’n regels gelden) is de manier waarop het in de sector werd ingevoerd. De konijnenhouderij werkte zelf een voorstel tot hervorming uit, in samenspraak met dierenrechtenorganisatie GAIA. Die schreef daarover dit.  

 

Stoemp-konijn-bis.jpg

Beeld: Konijnenfilets met spinaziestoemp, Lekker van bij ons

 

 

Aan de slag

Overtuigd? Dan moet je alleen nog weten hoe je konijn bereidt. Op konijn.be vinden we deze tips:

  • Als je konijn bakt, is het belangrijk een goede braadpan te gebruiken. Als die te snel afkoelt en het vocht dat van het konijn afdruipt niet verdampt, stoof je het konijn in plaats van het te bakken. Bovendien haal je het vlees best even voor het bakken al uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur is wanneer het de pan in gaat.
     
  • Ook braden in de oven is mogelijk. Als je het vlees eerst kort bakt in een pan, is het in de oven (180°C) in slechts enkele minuten gaar. Extra smaak voeg je toe door het vlees te braden op een bedje van wortel, ui, selder, prei en wat verse kruiden.
     
  • Nog in de oven kan je konijn smoren. Dat betekent garen in een matig warme oven (160°C) met wat groenten, kruiden, specerijen en fond, saus of wijn. Wat overblijft van het kookvocht kan je gebruiken als basis voor saus.
     
  • Daarnaast kan je konijn stoven (de klassieker) of wokken. Stoven doe je net als smoren in vloeistof, maar in een stoofpot wordt het vlees helemaal ondergedompeld. Je bakt het vlees eerst kort aan in een pan en voegt daarna marinade, bier, wijn of fond toe met wat groenten en kruiden.
     
  • Wokken gaat sneller, omdat een wokpan veel warmer wordt. Bovendien moet je aan een wokpan niet veel vetstof toevoegen. Een recept (Italiaanse wok met konijnfilets) en video tutorial vind je hier.
     
  • Ten slotte kan je deze zomer zeker eens proberen konijn op de barbecue te roosteren. Wrijf het vlees en de rooster in met wat olie, zodat ze niet aan elkaar vastplakken.
     
  • Meer info over gaartijd en temperaturen vind je hier

 

Tajine-konijn-bis.jpg

Beeld: Kruidig-zoete tajine met konijn en groenten, Lekker van bij ons

 

 

Met video tutorials

Op lekkervanbijons.be vinden we bovendien 5 recepten en bijbehorende video’s:

 

Pulled-Rabbit-bis.jpg

Beeld: Broodjes ‘pulled rabbit’ met barbecuesaus, Lekker van bij ons

 

 

Over de Week

Week van het Konijn is een initiatief van VLAM, het Vlaams agrocentrum voor landbouw- en visserijmarketing, in samenwerking met de supermarkten en zelfstandige slagers. Meer tips en inspiratie vind je op de campagnewebsite www.konijn.be.

 

Gerelateerde artikels