@livewireStyle
header.home link

Week van het Bos: (her)ken je boom

Van 11 tot en met 18 oktober vieren we in Vlaanderen massaal het bos. Het ene bos is echter het andere niet, net zoals alle bomen hun specifieke kenmerken hebben. Ken jij onze belangrijkste bomen (nog) wel? Enkele weetjes om je geheugen te prikkelen.
12 oktober 2015  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
Beelden: Unsplash

 

Van 11 tot en met 18 oktober vieren we in Vlaanderen massaal het bos. Bomen en bossen zijn belangrijk, want ze zuiveren onze lucht en bieden een thuis aan allerlei nuttige beestjes. Het ene bos is echter het andere niet, net zoals alle bomen hun specifieke kenmerken hebben. Ken jij onze belangrijkste bomen (nog) wel? Ongetwijfeld heb je erover geleerd in de lagere school, maar misschien zit er intussen al een laagje stof op je bomenkennis.

 

Enkele weetjes om je geheugen te prikkelen:

  • De berk, gemakkelijk te herkennen aan zijn witte, afschilferende schors, groeit werkelijk overal. Het is dan ook meestal de eerste boom die spontaan opduikt wanneer een stuk grond een tijdje braak blijft liggen. Ook tegen vorst kan hij goed. Hij kan zelfs groeien boven de poolcirkel.
     
  • Berken produceren sap dat je kan drinken (het smaakt een beetje zoet). In de lente kan je het gemakkelijk aftappen: snoei een tak en plaats die in een fles. Na een nachtje zou de fles vol moeten zitten.
     
berk-tris2.png
 
 
  • De beuk, herkenbaar aan zijn gladde stam en natuurlijk zijn beukennootjes, is erg gevoelig aan zonnebrand. Zijn dicht bladerdek zorgt normaal echter voor voldoende bescherming. Maar als je hem pas gesnoeid hebt, pak je zijn stam best in.
     
  • Er bestaat beuk die in de vorm van een haag gesnoeid kan worden, maar er bestaat ook haagbeuk. Haagbeuk is een andere soort en is zelfs geen familie van de beuk. Best verwarrend! Je kan ze het echter gemakkelijk uit elkaar houden door te kijken naar het blad: die van de beuk is glad en heeft een gave bladrand, die van de haagbeuk is ruwer en heeft een gezaagde bladrand.
     
  • Het hout van de beuk is niet giftig, heeft geen smaak en geen geur. Hierdoor is het erg geschikt voor gebruik in de keuken.
 
eik-schors-tris.png
 
 
  • De eik, gekenmerkt door een ruwe stam, een gelobd blad en eikels, is nogal stressgevoelig. Als je ze verplant, bijvoorbeeld, krijgen ze stress en stoten ze een bepaalde geur uit. Dit maakt hen een gewenst slachtoffer bij insecten, die liever een verzwakte boom aanvallen dan een sterke. Oppassen dus voor ziektes en plagen wanneer je eiken net geplant zijn.
     
  • De ginkgo of Japanse notenboom is de oudste boom ter wereld. Hij bestaat al 200 miljoen jaar, wat hem een tijdsgenoot maakt van de dinosaurus. De oudste levende ginkgo groeit in China en is meer dan 3.500 jaar oud.
     
  • Napoleons lievelingsboom was de plataan. Hij droomde ervan dat zijn troepen door heel het land onder platanen konden marcheren, en verplichtte daarom de aanplant ervan langs alle lanen. Dit was nog niet zo gek, want blijkbaar vinden mensen de schaduw van de plataan het meest aangenaam. Er valt altijd nog een beetje zon door het bladerdek, waardoor het nooit te donker wordt. De plataan wordt dan ook vaak gebruikt als parasol boven een plein of markt.
 
 

Alle weetjes en kenmerkende eigenschappen van de berk, beuk, eik, ginkgo, paardenkastanje, plataan en taxus vind je in de bomenfiches op www.weekvanhetbos.be.

 

berk-tris.png

 

Bewonder je de bomen liever in het echt? Dan is dit de uitgelezen week voor een boswandeling. Tijdens Week van het Bos worden allerlei leerrijke en/of ontspannende activiteiten in en rond het bos georganiseerd. Een overzicht van deze activiteiten vind je op www.weekvanhetbos.be.

 

Week van het Bos wordt georganiseerd door het Agentschap Natuur en Bos in samenwerking met Bos+ en Natuurpunt.

Meer info: www.weekvanhetbos.be

Gerelateerde artikels