Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Week van de Smaak: waar naartoe?

Van 12 tot 22 november 2015 vieren we al voor de 9de keer Week van de Smaak. Thema dit jaar is VergETEN?, met een focus op ‘opnieuw ontdekken’: vintage recepten, ambachten, eeuwenoude eetgewoonten, nostalgisch keukengerei, enzovoort worden nieuw leven ingeblazen. Boegbeeld is Louise De Brabandere, food creative en blogger/auteur van Thursday Dinners. Ze is tevens de drijvende kracht achter twee Week-van-de-Smaak-projecten: Tafel24 en Op de Koffie.

 

 

Tafel24 en Op de Koffie

Tafel24 is de centrale actie tijdens de Week. Het draait effectief om een tafel, maar een wel erg bijzondere tafel, met een erg bijzondere aankleding, waaraan op 5 momenten tijdens de Week 24 verschillende (bijzondere ;)) gasten zullen plaatsnemen. Die gasten zijn chefs, ambachtsmensen, designers en mensen die via de website een zitje hebben gewonnen. Iedere gast brengt een zelfgemaakt gerecht mee, dat gezellig samen opgegeten wordt. Tafel24 wordt gedekt in Roeselare, Brugge, Gent, Genk en Brussel. Meer info vind je hier.   

 

Tafel24-tris.png

Beeld: Hannes Vandenbroucke

 

Op de Koffie is van een heel ander kaliber. Geen grote namen, geen beperkt aantal zitjes – iedereen is welkom, iedereen krijgt taart en koffie en iedereen vertelt zijn verhaal, dat door de mensen van de Week gretig neergepend wordt. Bedoeling is wel dat je vintage keukenspullen meebrengt: oude schriftjes en receptenboeken, keukengerei, foto’s, enzovoort. Op de Koffie doet verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel aan. Alle adressen en info vind je hier

 

op-de-koffie-tris1.png

Beeld: unsplash

 

 

De Smaak van Toen en La Fourna (on tour)

Twee andere projecten van Week van de Smaak zijn De Smaak van Toen en La Fourna. De Smaak van Toen gaat om smaakherinneringen van ouderen. De ploeg van de Week trok met een koffer vol nostalgische voorwerpen naar vijf woonzorgcentra in West-Vlaanderen en sprak er met vijf bewoners over hun herinneringen bij die voorwerpen. De gesprekken werden vastgelegd in vijf filmpjes, die tijdens de Week op de website en in de bijbehorende expo in het Vlaams Huis van de Voeding in Roeselare te bekijken zullen zijn. Meer info over die expo vind je hier

 

oude-keuken-tris.png

Beeld: unsplash

 

La Fourna is een Brussels sociaal-culinair initiatief in opstart. Het team erachter wil van La Fourna de eerste Warme Wereldbakkerij in Brussel maken. Een plaats waar Brusselaars vers gebakken brood kunnen kopen maar het ook zelf kunnen bakken, workshops kunnen volgen en broodrecepten uit verschillende culturen kunnen uitwisselen. De opening van La Fourna is voorzien in 2018, maar tijdens Week van de Smaak worden al de eerste bakworkshops gehouden (on tour). Die workshops worden gegeven door Brusselaars die eerst een korte opleiding hebben genoten, bijgestaan door docenten uit bestaande bakopleidingen. Elke ‘thuisbakker’ neemt zijn net verworven expertise mee naar zijn eigen wijk en organiseert daar workshops voor zijn buurtgenoten. Meer info over de bakdemo’s tijdens Week van de Smaak vind je hier

 

brood-boter-tris.png

Beeld: unsplash

 

 

En zoveel meer

Behalve deze vier Week-van-de-smaak-projecten, worden tijdens de Week allerlei activiteiten georganiseerd door derden (gemeenten, scholen, bibliotheken, verenigingen, particulieren,…). Het programma is ook dit jaar weer veelzijdig: workshops, maaltijden, lezingen, buurtfeesten, theatervoorstellingen – noem maar op. Wij maakten een kleine selectie.


Voor mij een erfgoedtaart, alstublieft

Tijdens de Week kan je bij verschillende bakkers in Vlaanderen terecht voor een exclusief stuk erfgoedtaart. Elke deelnemende bakker ging met een traditioneel taartrecept aan de slag en voegde er zijn eigen interpretatie aan toe.
De lijst met verkooppunten vind je hier.


Het botert in het MOT

Het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) organiseert een workshop voor kinderen rond boter. Ze leren zelf boter maken en bereiden er nadien een petit beurre taart mee.
Meer info vind je hier


Proeven van Ambachten

Brood, kaas en bier vullen elkaar perfect aan. Het Bakkerijmuseum, de Oude Kaasmakerij en het Hopmuseum werken daarom samen tijdens de Week. In elk museum kan je deelnemen aan een proevertjesroute, een demonstratie krijgen of een workshop volgen. Tijdens de proevertjesroute proef je vergeten brood-, kaas- en biersoorten en ontdek je waarom deze in de loop der jaren in vergetelheid zijn geraakt.

In het Kaasmuseum kan je bovendien genieten van live muziek terwijl je proeft van allerlei kazen, brood en bier, of een workshop kaasmaken volgen. Meer info vind je hier

In het Hopmuseum kan je dan weer proeven van verouderde bieren zoals Saison en Roodbruin, geserveerd met bijpassende kaas en vergeten brood. Meer info vind je hier

In het Bakkerijmuseum ten slotte kan je je kennis bijschaven over vergeten broden zoals zuurdesem- en maïsbrood. Meer info vind je hier


Bak- en proefsessie: vergeten zoetigheden

In het Provinciaal Molencentrum in Wachtebeke krijg je bakles. Je maakt er rozijnenbollen (hm), minibroodjes (hmm) en boekweitpannenkoeken (hmmm), gemaakt met zo veel mogelijk natuurlijke ingrediënten en met meel en bloem die in de eigen molen gemalen werd. Meer info vind je hier


Foodfilm met food pop-up

In de kapel van een kerk (!) in Hamont-Achel kijk je samen naar een foodfilm en geniet je tussendoor van allerlei vergeten streekgerechten en producten. Meer info vind je hier

 

taart-tris.png

Beeld: unsplash

 

 

Dit is natuurlijk slechts een selectie. Een heel kleine selectie! Er zijn nog tal van workshops te volgen (veel rond vegetarisch koken en koken met restjes), maaltijden te nuttigen, tentoonstellingen te bezichtigen, enzovoort. Het volledige programma vind je hier.

 

Week van de Smaak is een initiatief van vzw Vol-au-vent, met de steun van de Vlaamse overheid, POM West-Vlaanderen, Fabriek voor de Toekomst en de provincie West-Vlaanderen.

 

Meer info: www.weekvandesmaak.be

Lees nog artikels met volgende tags

Week van de smaak, koken, eten, voeding, tip, waar naartoe
Aangemaakt op 16:49 10/11/2015 Laatst aangepast op 17:30 23/11/2015