Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Week van de Smaak 2018: Gezond-Tijd centraal

Van 15 tot 25 november kunnen we in Vlaanderen en Brussel weer volop genieten tijdens de ‘Week van de Smaak’, die al aan de twaalfde editie toe is. Het thema van de culinaire week dit jaar is ‘Gezond-Tijd’, waarbij wordt opgeroepen om eens stil te staan bij onze voeding en gezondheid.

De rode draad van deze Week van de Smaak wordt gevormd door de GezondBijten. Op 15 november, van 6u30 tot 9u30, is er in het station van Brugge vanuit Week van de Smaak zelf een gezond ontbijt, waarbij alle passanten kunnen deelnemen aan een sportieve workshop en aan verschillende standen kunnen genieten van een gezond ontbijt. Op 19 november, op dezelfde uren, kun je aanschuiven voor een GezondBijt in Antwerpen-Centraal en op 22 november in Brussel-Zuid. Daarnaast roept de organisatie 19 november uit tot “Nationale Dag van het Gezond-Bijt”, waarbij iedereen aangemoedigd wordt om tijd te maken voor een gezond ontbijt, bij voorkeur in het gezelschap van collega’s, klasgenoten … Met een foto van je GezondBijt kun je trouwens leuke prijzen winnen.

Gezondbijt_Antwerpen.jpg

Workshops, proeverijen, lezingen, wedstrijden, maaltijden …

Naast de GezondBijten is er een enorme keuze aan activiteiten (meer dan 200!). Wij pikten er onze favorieten uit:

Lezing en proeverij uit grootmoeders keuken

Luister tijdens deze lezing (van Freddy Tyberghein) naar verhalen over grootmoeders keuken, en wordt via oude kookboeken, proevertjes en foto’s ondergedompeld in de meest smakelijke geschiedenis.

  • Waar? CC Het Spoor, Eilandstraat 6, 8530 Harelbeke
  • Wanneer? vrijdag 23/11, 19u30-21u
  • Prijs? gratis
  • Reserveren en meer info? 056 73 33 11;

Fair Food Festival

Op het eerste Fair Food Festival in Waasmunster zijn er de hele dag workshops, kookdemo’s, leer je alles over gezonde frietjes, over imkers, ontdek je verschillende lokale producenten en lekkere gerechten … De nadruk ligt op duurzame voeding en producten (lokaal, gezond, veggie, korte keten). Voor de kinderen is er een leuke voorstelling en geweldige animatie!

  • Waar? GC Hoogendonck, Nijverheidslaan 48, 9250 Waasmunster
  • Wanneer? zondag 25/11, 12u-17u
  • Prijs? gratis
  • Meer info? website Waasmunster

Bread-talk

Broodsommelier Lutgart Lyen neemt je mee achter de schermen van onze brood-voedselketen, waarbij het ‘korteketenbrood’ amper 12 km aflegt. Luister naar haar inspirerend verhaal “over verwarrende voedseltijden en voedsel dat een mensenrecht is, niet louter koopwaar, voor iedereen,… ook voor de boer, de molenaar en de bakker want zij zijn de échte helden van de rijke smaak van ons brood.” Inclusief degustatie.

  • Waar? ’t Grom, Midzelen 25, 2860 Sint-Katelijne-Waver
  • Wanneer? donderdag 22/11, 19u30-21u30
  • Prijs? 1 euro
  • Meer info? website ‘t Grom

Lezing en proeverij uit grootmoeders keuken

Luister tijdens deze lezing (van Freddy Tyberghein) naar verhalen over grootmoeders keuken, en wordt via oude kookboeken, proevertjes en foto’s ondergedompeld in de meest smakelijke geschiedenis.

  • Waar? CC Het Spoor, Eilandstraat 6, 8530 Harelbeke
  • Wanneer? vrijdag 23/11, 19u30-21u
  • Prijs? gratis
  • Reserveren en meer info? 056 73 33 11;

afbeelding_week_van_de_smaak.jpg

Gezonde brooddoos

In deze workshop krijg je heel wat praktische handvatten over gezonde voeding en de inhoud van een gezonde brooddoos. Een gezonde en lekkere brooddoos samenstellen is namelijk vaak een uitdaging, want er is niet altijd veel tijd of inspiratie.

  • Waar? Bibliotheek Bree, Kloosterpoort 1, 3960 Bree
  • Wanneer? maandag 19/11, 19u30-21u30
  • Prijs? 5 euro
  • Meer info? website Bibliotheek Bree

Dag van de Smaak Ateliers

Maak kunstwerken om van te smullen, probeer recepten uit die tot de verbeelding spreken en beleef activiteiten om onze voeding nooit meer te vergeten! Voor 6- tot 12-jarigen.

  • Waar? Portaelsschool 62, Spiegelstraat 62, 1800 Vilvoorde
  • Wanneer? woensdag 21/11 & zaterdag 24/11, telkens van 13u30 tot 16u30
  • Prijs? 5 euro
  • Inschrijven en meer info? website Jeugd, Cultuur en Wetenschap vzw

Kookworkshop gezonde tussendoortjes Evere

Deze editie van de Week van de Smaak staat helemaal in het teken van gezonde voeding. Tijdens deze workshop leer je gezonde tussendoortjes maken om vanaf nu die kleine hongertjes op verantwoorde wijze te stillen!

  • Waar? Brussels Museum van de Molen en Voeding, Windmolenstraat 21, 1140 Evere
  • Wanneer? zondag 25/11, 14u-16u
  • Prijs? 10 euro
  • Reserveren en meer info? 02 245 37 79;

De smaak te pakken? ;-) Ontdek ook alle andere activiteiten op de website van de Week van de Smaak.

Aangemaakt op 12:02 12/11/2018 Laatst aangepast op 15:23 26/11/2018