Ontdek, proef en beleef het platteland van morgen
/gratis-abonnement
Doe-tips

Wedden dat je deze 7 groenten niet kent? (of niet weet hoe ze te bereiden?)

Beeld: flickr - Squeaky Chu

 

Het is soms moeilijk creatief te zijn in de keuken, als je telkens moet vertrekken van dezelfde ingrediënten in de koelkast. Nochtans groeien er zo veel verschillende groenten en fruit op onze aardbol, dat variëren gemakkelijk zou moeten zijn. Natuurlijk heeft niet elke regio in de wereld even veel te bieden, maar dankzij de rijke ‘moestuingrond’ hier in Vlaanderen mogen wij niet klagen.

Wie toch het gevoel heeft altijd hetzelfde te eten, moet dringend deze 7 groenten eens uitproberen. Je vindt ze in de bio- of hoevewinkel.

 

1. Palmkool

Palmkool is een bladgewas met donkergroene, licht geribde (maar niet opkrullende) smalle bladeren die net zoals bij een palmboom van de stengel af groeien. Het gewas is eeuwenoud en groeit op alle grondsoorten. Het is een typische wintergroente, die op dezelfde manier als spinazie bereid kan worden: de bladeren worden gestoomd of gestoofd met een beetje ui en/of knoflook. Ook lekker met gember, rode peper of verse kurkuma.

Het gewas is afkomstig uit Toscane en wordt vooral in Italië gegeten. Daar wordt het zwarte kool genoemd (Cavolo nero), omwille van de donkere bladeren. Bij ons is de nauw verwante boerenkool bekender.

Palmkool wordt geoogst in de herfst- en wintermaanden (tot maart).

 

Palmkool-tris.png

Beeld: "PalmkohlPflanze" by goldlocki - Eigen werk. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

 

Palmkool met koolraap en olijven

Dit heb je nodig:

  • 1 koolraap
  • 250 g palmkool
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 el olijfolie
  • 0,5 tot 1 dl water
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl rozemarijnnaaldjes
  • 50 g ontpitte zwarte olijven, in ringetjes gesneden
  • versgemalen zwarte peper
  • 2 el zongedroogde tomaten, in reepjes gesneden
     

Zo maak je het klaar:

  • Schil de koolraap en snijd haar in dobbelsteentjes van 1 cm.
     
  • Was de palmkool, haal de nerven eruit en snijd de bladeren in fijne reepjes.
     
  • Fruit de ui, look en koolraap in olijfolie en blus met water. Breng op smaak met zout en rozemarijn.

  • Breng het geheel aan de kook en stoof 8 minuten op een laag vuur.
     
  • Voeg de palmkool toe en laat alles nogmaals 6 tot 8 minuten stoven.
     
  • Roer de olijven en zongedroogde tomaten door het groentemengsel en breng op smaak met versgemalen peper.
     

Bron: De Wassende Maan, geïnspireerd door Lisette Kreischer, Ecofabulous koken in alle seizoenen

 

 

2. Bataat

Bataat is synoniem voor zoete aardappel. Ondanks zijn naam heeft het gewas niets met de gewone aardappel te maken. Het is een wortel die sterk kan verschillen in vorm (van langwerpig tot rond) en in kleur (van wit over lichtgeel en oranje tot violet en rood).

Bataat is afkomstig uit Mexico, waar hij al eeuwenlang geteeld wordt. Ook in Azië, het Caraïbische gebied en het Zuiden van de Verenigde Staten is het gewas een oude bekende. In Europa werd hij door Columbus geïntroduceerd, net als de gewone aardappel. De bataat viel hier echter sneller in de smaak dan de gewone aardappel, die lang als giftig beschouwd werd.

Zoete aardappel wordt geoogst aan het eind van de zomer en kan gekookt, gebakken, gepureerd of gefrituurd gegeten worden.

 

zoete-aardappel-tris_wally-hartshorn.png

Beeld: flickr - Wally Hartshorn

 

Zoet-pittige pompoensoep met gember, bataat en koriander

Dit heb je nodig (voor 6 koppen):

  • 1 grote pompoen, schoongemaakt (maar schil behouden) en in stukken gesneden
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 middelgrote bataat, geschild en in stukken gesneden
  • 2 tot 3 cm gemberwortel, klein gesneden
  • 1/2 el korianderzaad, versgemalen (in vijzel)
  • 1 tot 2 el bouillonpoeder
  • neutrale olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
  • vers brood
  • geitenkaas
  • versgemalen zwarte peper
     

Zo maak je het klaar:

  • Verwarm de olie op middelhoog vuur in een soeppan en fruit daarin de ui. Bak het korianderzaad en de gemberwortel even mee en voeg bouillonpoeder toe. Roer alles goed door elkaar en voeg de bataat en pompoen toe.
     
  • Giet meteen water in de pan – zorg ervoor dat de groenten nog net boven het water uitsteken – en breng aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur iets lager en laat je de pan nog ongeveer 30 minuten pruttelen. De pompoen en bataat moeten helemaal zacht zijn geworden.
     
  • Pureer de soep met een staafmixer en serveer met vers brood, geitenkaas en gemalen peper.
     
  • Tip: Als je de soep zoeter wil, voeg je een scheutje gembersiroop toe. Houd je meer van pittige soep, fruit dan een teentje knoflook mee met de ui.
     

Bron: Vegatopia via De Wassende Maan

 

 

3. Groenlof

Groenlof is een bladgewas met spitse, langwerpige kroppen die groen zijn aan de buitenkant en lichtgeel aan de binnenkant. Het gewas is nauw verwant aan witlo(o)f en smaakt ook wat gelijkaardig, maar dan zachter (de smaak situeert zich ergens tussen die van witloof en andijvie in). Groenlof wordt echter op veel kleinere schaal geteeld en is veel minder bekend. Net als witloof is groenlof wel een echte seizoensgroente. Vers geoogst kan je ze alleen in augustus kopen.

Groenlof wordt meestal gestoofd, maar kan ook rauw gegeten worden. De groene toppen moet je wegsnijden maar de buitenbladeren niet, tenzij je niet van bitter houdt. Een topper is groenlof met kaassaus en hesp.

 

groenlof-tris_blog-seniorennet-be.png

Beeld: blog.seniorennet.be

 

Ovenschotel met groenlof, aardappelpuree en hesp

Dit heb je nodig:

  • 750 g aardappels
  • 1 stronk groenlof (± 500 gram)
  • 1 el olijfolie
  • 100 g hesp (in blokjes)
  • 100 ml crème fraîche
  • zwarte peper
  • teentje knoflook
  • nootmuskaat
  • 1,5 dl melk
  • 100 gram geraspte kaas
     

Zo maak je het klaar:

  • Schil de aardappels. Snijd ze in stukjes en kook ze in gezouten water in ongeveer 15 minuten gaar. Giet af.
     
  • Snijd het groenlof in 1 cm brede repen en was ze. Verhit de olie in een wok en bak het groenlof kort aan zodat het iets slinkt. Schep in een ovenschaal en meng met de hespblokjes, crème fraîche en wat peper.
     
  • Maak puree van de gare aardappels: voeg melk, nootmuskaat en een uitgeperst teentje knoflook toe en mix. Verdeel de puree over het groenlof in de ovenschotel. Bestrooi met geraspte kaas.
     
  • Zet de schotel 20 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven, zodat een mooi bruin, knapperig korstje ontstaat.
     

Bron: Bijnanetzolekkeralsthuis.nl via De Wassende Maan

 

 

4. Kliswortel

Kliswortel is de wortel van de klis (tiens :)), de plant die hier vooral bekend is omwille van de zaadjes (‘klittebollen’) die aan je kleren blijven kleven. Hij bloeit mooi paars en trekt veel bijen en vlinders aan, waardoor hij een graag geziene gast is in ecologisch beheerde tuinen en akkers. De wortels worden geoogst tussen juni en september.

Kliswortel is een oud Europees gewas maar staat vooral in Azië frequent op het menu. Hij wordt bereid zoals wortel, pastinaak en schorseneren: eerst schillen en dan in schijfjes of reepjes snijden. Hij smaakt een beetje naar artisjok, waarmee hij verwant is.

Kliswortel is lekker gefrituurd in dunne schijfjes.

 

kliswortel-tris_ecoville-nl.png

Beeld: ecoville.nl

 

Kliswortel met (verse) tijm

Dit heb je nodig:

  • 800 g kliswortel, schoongeboend (niet geschild)
  • 2 el rode wijnazijn
  • 1 el olijfolie
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 3 el droge witte wijn
  • 2 tl verse tijm of ½ tl droge
  • 1/2 tl zout
  • 1/4 tl peper
     

Zo maak je het klaar:

  • Snijd de kliswortel in plakjes van een halve cm. Doe de plakjes in water met een beetje citroensap of azijn tegen het verkleuren.
     
  • Breng ruim een liter water met 1 el rode wijnazijn aan de kook. Voeg de kliswortel toe en breng opnieuw aan de kook. Laat de groente op een laag vuur 10 minuten koken, tot de plakjes bijtgaar zijn. Giet af.
     
  • Verhit olijfolie in een antiaanbakpan. Bak de knoflook erin en voeg vervolgens de kliswortel toe. Bak tot de plakjes goudbruin kleuren.
     
  • Voeg wijn, tijm, zout, peper en de overgebleven azijn toe en kook nog 1 tot 2 minuten.
 
Bron: De Wassende Maan
 
 
 

5. Koolraap

Koolraap is een koolsoort die onder de grond groeit. De dikke wortel is rijk aan vitamine C en wordt daarom ook wel ‘de citroen van het noorden’ genoemd. Zijn schil kleurt rood, geel of groen en zijn vruchtvlees oranje-geel. Net als andere kolen is koolraap een echte wintergroente.

Dat vruchtvlees heeft een bijzonder aromatische, zachte smaak, dat het beste tot zijn recht komt gestoofd in een beetje boter. Koken, stomen, pureren en frituren kan ook. De harde bovenkant van de kool moet altijd verwijderd worden, net als de schil. Combinaties met currypoeder, nootmuskaat, verse salie en verse tijm zijn niet te versmaden.

 

koolraap-tris.png

Beeld: "Rutabaga, variety nadmorska" by Picasa user Seedambassadors - http://picasaweb.google.com/seedambassadors/SscVarieties#5296490359767135106. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

 

Kruidig gebakken koolraap en worteltjes

Dit heb je nodig:

  • 500 g koolraap
  • 10 wortels
  • 3 cl balsamicoazijn
  • 3 cl olijfolie
  • esdoornstroop
  • 1 takje rozemarijn
  • zout
  • peper
     

Zo maak je het klaar:

  • Snijd de wortels en raap in dunne plakjes of dikke lucifers.
     
  • Stoom ze gedurende ongeveer 8 minuten.
     
  • Verwarm de olijfolie en voeg de groenten, de azijn, de stroop en de kruiden toe.
     
  • Plaats een deksel op de pan.
     
  • Laat de groenten bakken tot ze licht gebruind en beetgaar zijn.
     

Bron: Libelle Lekker via De Wassende Maan

 

 

6. Paksoi

Paksoi is een langwerpige, open bladkool met opvallende witte bladstelen. Ze lijkt wat op warmoes, maar smaakt eerder naar Chinese kool.

De groente wordt geoogst tijdens de zomer en herfst, en zowel de bladeren als nerven zijn eetbaar. Bereiden is snel en gemakkelijk: in reepjes snijden en kort stomen of koken (7 minuten), zodat de groente knapperig blijft. Paksoi is lekker in roerbakgerechten met wat knoflook, gember of karwijzaad, dille, peper en sojasaus. Ook combinaties met witte saus, kaassaus of tomatensaus zijn mogelijk.

 

paksoi-tris.png

Beeld: "Brassica campestris var. chinensis Unknown vegetable dsc07327". Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

 

Paksoi met tomaat en cashewnoten

Dit heb je nodig:

  • 1 paksoi
  • 2 uien
  • 2 tl komijn
  • 2 tl kerrie
  • 100 g cashewnoten
  • bouillon
  • 3 tomaten
  • eventueel 1 el garam masala
     

Zo maak je het klaar:

  • Was de paksoi wassen, snijd in dunne repen en laat uitlekken. Snijd ook de tomaten in stukjes.
     
  • Fruit de uien, komijn en kerrie in wat olie. Voeg de noten toe en bak ze even mee. Voeg dan de bouillon en stukjes tomaten toe.
     
  • Voeg ten slotte de paksoi toe en bak al roerend in 5 minuten beetgaar.
     
  • Breng op smaak met zout, peper en garam masala.
     

Bron: De Wassende Maan

 

 

7. Zonnewortel

Zonnewortel is familie van de aardpeer en heeft een gelijkaardige, aardse smaak. Het gewas is afkomstig van Noord-Amerika, waar het in het wild in de bossen groeit. De stengels (ze worden twee meter lang) en bloemen zijn indrukwekkend, maar het zijn de knollen die lekker zijn. Ze worden geoogst in de winter.

Zonnewortel kan zowel rauw, geroosterd, gestoomd of gebakken gegeten worden. Geraspt in een salade met rozijnen, gekookt (15 tot 20 minuten) en gepureerd met kastanjes, of geroosterd in de oven. Hun noodachtige, frisse smaak combineert goed met aardappel, pastinaak, kastanje, rozemarijn, tijm, laurier en look.

Een recept hebben we niet gevonden, maar in recepten voor aardpeer kan je gewoon aardpeer door zonnewortel vervangen. Zeker proberen! 

 

zonnewortels-tris-doozoblog-be.png

Beeld: doozoblog.be

 

Bronnen: De Wassende Maan, Velt, Alles over groenten en fruit

Lees nog artikels met volgende tags

groente, recept, koken, voeding
Aangemaakt op 16:55 17/11/2015 Laatst aangepast op 15:29 04/01/2016