@livewireStyle
header.home link

Wat is CSA en waar vind je zelfoogstboerderijen?

CSA staat voor Community Supported Agriculture. Wablieft? Jawel, een woordje uitleg over dit nieuwe type boerderij: wat, waarom, hoe en waar?
4 augustus 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

CSA staat voor Community Supported Agriculture. Wablieft? Jawel, een woordje uitleg over dit nieuwe type boerderij: wat, waarom, hoe en waar?

 

Wat is CSA?

Community Supported Agriculture betekent ‘landbouw gedragen door de gemeenschap’. Het draait eigenlijk allemaal om een win-win situatie voor de boer en de consument en steunt op enkele basisprincipes.

De consument betaalt aan het begin van het jaar een vaste bijdrage. Hij betaalt niet zozeer voor zijn groenten en fruit, maar koopt eigenlijk een aandeel in de boerderij. Zo krijgt hij verse producten, maar ook inspraak in het reilen en zeilen van het bedrijf. Hij draagt bij om de verwerkingskosten te dragen en de boer inkomenszekerheid te geven. Zo deelt de klant ook in het risico van bijvoorbeeld een slechte oogst door weersomstandigheden.

In ruil daarvoor doet de boer al het werk op het veld zorgt hij ervoor dat alles op een ecologisch verantwoorde manier gebeurt. Meestal zijn CSA boerderijen ook bio-gecertificeerd. Het bedrijf creëert ook ontmoetingskansen voor de deelnemers via educatieve momenten, hoevefeesten of meewerkdagen. De klant en de landbouwer bouwen zo aan hun eigen lokale gemeenschap.

 

 

csa2_klein.jpg

 

Hoe werkt CSA?

CSA werkt volgens het korte keten-principe. Dat wil zeggen dat er geen tussenpersonen tussen de producent en de consument staan. Er zijn verschillende manieren om dat in zijn werk te laten gaan. Dit zijn de populairste:

  • Zelfoogst: De deelnemers komen rechtstreeks naar het veld en oogsten daar zelf hun groenten of fruit. Verser kan écht niet! Zo leren ze de oorsprong van de producten beter kennen en voelen ze zich ook erg betrokken. Wat is er nu leuker dan tomaatjes eten die je zelf geplukt hebt?

  • Pakketten: Een tweede optie is dat de boer de oogst voor zijn rekening neemt en pakketten met groenten en/of fruit klaarmaakt voor de klant. Die komt het pakket dan ophalen in een afhaalpunt op de boerderij of ergens anders. Op die manier kan er ook zuivel, eieren en vlees verdeeld worden.

In België ging de eerste CSA in 2007 van start, Het Open Veld in Leuven. In 2009 volgde het Wijveld nabij Gent en twee jaar later werd het Netwerk CSA Vlaanderen opgericht. Dit Netwerk wil uitwisseling tussen boeren stimuleren en mensen die met CSA willen beginnen ondersteunen. Meer info over hun werking vind je hier.

De overstap naar of het opstarten van een CSA boerderij is niet vanzelfsprekend. Veel boeren hadden hun bedenkingen voor ze daadwerkelijk de stap waagden. Tom Troonbeeckx van Het Open Veld in Leuven was vooral bezorgd dat er chaos zou zijn op het veld: "Achteraf bekeken viel dat heel goed mee. Natuurlijk bots je af en toe op platgetreden gewassen, maar we houden dat binnen de perken door veel en goed te communiceren. Zo hebben we een krijtbord met nuttige info, een mailsysteem met updates en plaats ik een groen vlagje bij wat klaar is om te oogsten en een rood bij wat nog even tijd nodig heeft. Het draait allemaal om afspraken maken en respectvol met elkaar omgaan."

 

Waar vind je CSA- of zelfoogstboerderijen in Vlaanderen?

Wil je ook mee in het CSA-avontuur stappen? Hier zijn alvast alle zelfoogsboerderijen in Vlaanderen:
 

Vlaams-Brabant

 

Oost-Vlaanderen

 

West-Vlaanderen

 

Limburg

 

Antwerpen

Brussel

 

Ken jij zelf nog een zelfoogstboerderij die niet in de lijst staat? Geef ons een seintje via info@veldverkenners.be.

Gerelateerde artikels