@livewireStyle
header.home link

Vraag van de maand: kunnen planten verbranden?

21 juni: de start van de zomer! De zon breekt stilaan door de regenwolken en we halen weer massaal de tubes zonnecrème uit de kast. Maar kunnen de planten en bloemen in onze tuin ook een likje zonnebescherming gebruiken?
22 juni 2016  – Laatste update 4 april 2020 16:22
Lees meer over:
21 juni: de start van de zomer! De zon breekt stilaan door de regenwolken en we halen weer massaal de tubes zonnecrème uit de kast. Maar kunnen de planten en bloemen in onze tuin ook een likje zonnebescherming gebruiken?
 
Vergrootglaseffect
 
Je planten midden op de dag water geven, wanneer de zon het felst is: voor vele tuiniers in hart en nieren is het een absolute doodzonde. De meesten onder ons zijn opgegroeid met het idee dat planten kunnen verbranden in de zon, omdat de waterdruppels op hun bladeren als een vergrootglas werken. Zo wordt de energie van de zon versterkt en zou de plant sneller verbranden. Maar wat als we je vertellen dat planten water geven in volle zon gewoon helemaal oké is?
 
Onderzoeker Gabor Horvath van de Eötvös Universiteit in Budapest (Hongarije) ging aan de slag met computermodellen en experimenten. Die wezen uit dat het vergrootglaseffect niet sterk genoeg is om verbranding te veroorzaken. De druppels waren vaak al verdampt voordat ze het zonlicht goed konden opvangen. Sterker nog, de kans op verbranding wanneer je planten ’s middags water geeft is kleiner dan wanneer je dit in de ochtend of de avond doet. Midden in de dag staat de zon immers hoog aan de hemel, waardoor het vergrootglaseffect kleiner is dan wanneer de zon opkomt of ondergaat. Hou er wel rekening mee dat water sneller verdampt op het warmste moment van de dag. Zo wordt water geven minder efficiënt.
 
Mythe
 
Hoe komt het dan dat die mythe uit grootmoeders tijd nog zo hardnekkig aanwezig is in ons dagelijkse leven? Volgens Horvath hadden amateurtuiniers altijd al te maken met bruine plekken op hun planten en schreven ze dit jarenlang toe aan verbranding door de zon, omdat ze gewoon niet beter wisten. Zure regen, zout water, chloorwater en geconcentreerde mestoplossingen kunnen bruine plekken opleveren die aan zonnebrand doen denken. Planten kunnen zelfs een soort stress ervaren wanneer we koud water op hun warme bladeren gieten. Maar daar heeft het vergrootglaseffect dus niets mee te maken.
 
Complete larie en apenkool dus? Niet helemaal. Tropische planten met haren op de bladeren kunnen wel verbranden. De waterdruppel blijft bij hen iets verder van het oppervlak hangen, waardoor het vergrootglas wel zijn werk kan doen. Maar ook hier zit er een addertje onder het gras, want tropische planten zijn vaak waterafstotend, waardoor de druppel snel van de plant af glijdt.
 
Nog even dit: water geven doe je niet zomaar, het is best oké om zuinig te zijn met je gieter. Meer tips over het gieten van je (moes)tuin vind je hier.
 
Bron: Scientias

Gerelateerde artikels