@livewireStyle
header.home link

Vraag van de maand: hebben dieren last van zonnebrand?

Ook dieren ontvluchten graag de warmte. Maar doen ze dat ook om zonnebrand te vermijden? Hoe gek is het idee om hen onder handen te nemen met zonnecrème factor 50?
11 augustus 2016  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Zelf blijven we het liefst uit de zon. Vooral om de warmte ontvluchten. Maar hoe zit het met zonnebrand en boerderijdieren? Smeren we hen ook het best eens in met een zonnecrème factor 50?

De vraag is niet zo belachelijk als ze klinkt. De meeste dieren hebben gelukkig een dichte vacht, waardoor de zon hun huid niet goed kan bereiken en ze niet verbranden. De kans dat ze last krijgen van zonnebrand is dus heel klein. Dieren die te weinig toegang hebben tot vers water of schaduw kunnen wel een hitteslag krijgen. Of het nu gaat om een hond, een koe, een paard, of een schaap: voorzie altijd een koele plek waar het dier kan schuilen.

Ik hoor het je al denken, wat dan met het varken? Vooral het roze varken dat we in onze streken vaak zien, heeft een gevoelige huid en weinig haren om zich te beschermen. Omdat ze niet kunnen zweten, raken ze ook hun warmte niet kwijt via de huid. Gelukkig zijn het wel echte experts in huidverzorging en wellnessbehandelingen. Dat varkens graag in de modder rollen, is immers niet omdat het vuile beesten zijn, maar wel om hun huid te beschermen en te verzorgen. De modderlaag houdt de zon tegen, beschermt tegen insecten en koelt hen af.

big.jpg

 

En toch is zonnebrand bij volledig behaarde dieren niet uitgesloten. Dieren die op de weide staan, vooral koeien en paarden, kunnen bepaalde planten eten die er voor zorgen dat ze extra gevoelig zijn voor zonnebrand. De boosdoeners zijn onder andere sint janskruid, jacobskruiskruid, berenklauw of rode klaver. Het resultaat ziet er hetzelfde uit als zonnebrand bij mensen en is vooral te zien op plaatsen waar er minder beharing is of het dier geen pigment heeft zoals de neus, de oren of witte benen bij paarden.

Ook zonder het eten van schadelijke planten zijn dieren op deze plaatsen extra gevoelig voor de zon. Over het algemeen geldt de regel: hou dieren als het even kan uit de zon wanneer deze erg sterk schijnt. Gaan wandelen met je trouwe viervoeter doe je bijvoobeeld best niet wanneer het beton in je straat gloeiend heet is. Het beestje kan de kussentjes van zijn poten verbranden. Kan je het niet laten om je paard van stal te halen voor een wandeling in de vlakke zon? Als hij een roze/witte neus heeft kan het geen kwaad om die van een likje zonnecrème te voorzien. En jij kan vast ook wel een laagje gebruiken ;)

Gerelateerde artikels