@livewireStyle
header.home link

Vogelgriep in Europa: wat met de kippen in je tuin?

Professionele pluimveehouders in ons land houden collectief de adem in. Voorlopig zijn er nog geen besmettingen met de zogenaamde vogelgriep of vogelpest aangetroffen, maar in onze buurlanden wel. Hoe zit dat juist? En lopen ook de kippen in je tuin gevaar?
21 december 2016  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 16:22
Lees meer over:

Professionele pluimveehouders in ons land houden collectief de adem in. Voorlopig zijn er nog geen besmettingen met de zogenaamde vogelgriep of vogelpest aangetroffen, maar in onze buurlanden wel. Nederland, Frankrijk en Duitsland hebben al gevallen gemeld, net als Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Zweden, Roemenië, Kroatië en Hongarije. Hoe zit dat juist? En lopen ook de kippen in je tuin gevaar?

 

Verspreiding via trekvogels

Het vogelgriepvirus (voor vogelsoorten dodelijk) verspreidt zich snel door contact met besmette dieren, besmet materiaal (bv. mest aan schoenen) en zelfs over korte afstand via de lucht. Vooral trekvogels die warmere oorden opzoeken tijdens het najaar, vormen een belangrijke besmettingsbron. Momenteel lopen hun vliegroutes niet door ons land, maar als het kouder wordt kan dat veranderen. En dan wordt de kans op besmetting wel heel groot.

 

kip-tuin-sneeuw-bis.jpg

 

Bescherm de kippen in je tuin

Voor professionele pluimveehouders gelden sinds november al verstrengde hygiënemaatregelen en een ophokplicht. Dat wil zeggen dat kwekers hun pluimvee binnen moeten houden en geen onbehandeld oppervlaktewater of regenwater te drinken mogen geven. Verder moeten transporteurs van levend pluimvee of eieren na elk vervoer en elke ophaling hun voertuig en materiaal laten reinigen en ontsmetten. Ook mogen alleen bevoegde personeelsleden, de dierenarts en controleurs van het Voedselagentschap (FAVV) of andere overheidsinstellingen de stallen binnen.

Voor hobbyisten geldt nog geen ophokplicht, maar je kan wel enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Contact tussen pluimvee en wilde vogels moet vermeden worden, en dat kan zo:

  • Geef je kippen binnen te eten en te drinken, of zorg er minstens voor dat hun voeder- en drenkbakken afgeschermd zijn voor wilde vogels.
     
  • Geef je kippen geen onbehandeld oppervlaktewater of regenwater waar wilde vogels toegang tot hebben (bv. uit een open regenton).
     
  • Bedek de buitenuitloop van je kippen met gaas of netten, ook langs de zijkanten. De mazen mogen maximaal een diameter van 10 cm hebben.
     
  • Nog beter is je kippen binnen te houden (als je voldoende plek hebt) of hun buitenuitloop af te schermen met een ondoordringbaar materiaal (bv. houten planken, golfplaten).
     
  • Als je op bezoek gaat bij iemand die (ook) kippen houdt, neem je eerst een douche en doe je propere kleren en schoenen aan.
     
  • Was regelmatig je handen, zeker na en voor elk bezoek aan je kippen.
     
  • Stel uitstapjes naar een dierenpark of een andere plaats waar veel pluimvee verzameld zit, uit tot de dreiging verdwenen is.
 
 

Meer info: Voedselagentschap

Gerelateerde artikels