@livewireStyle
header.home link

Vis van het Jaar 2019: wijting

Al voor de 31ste keer heeft het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing VLAM, samen met de visserijsector, een Vis van het Jaar verkozen. De gelukkige wordt een heel jaar lang in de kijker gezet als duurzaam en lekker alternatief voor bekendere soorten, en dit op allerlei manieren en via tal van kanalen. En de gelukkige van 2019 is … de wijting!
14 januari 2019  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Al voor de 31ste keer heeft het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing VLAM, samen met de visserijsector, een Vis van het Jaar verkozen. De gelukkige wordt een heel jaar lang in de kijker gezet als duurzaam en lekker alternatief voor bekendere soorten, en dit op allerlei manieren en via tal van kanalen. En de gelukkige van 2019 is … de wijting!

Wijting wie, wijting wat?

De wijting is in België een niet zo gekende vis; in 2018 kocht amper 5 procent van de Belgische gezinnen wijting. Nochtans is het een goedkoop en lekker alternatief voor kabeljauw, die directe familie is van de kersverse Vis van het Jaar. Het vlees van de zilverkleurige vis, die 20 tot 70 centimeter groot kan worden, is mager, zeer licht verteerbaar en rijk aan vitaminen, maar bevat wel graatjes. Wanneer hij heel vers is, heeft het witte en gelaagde vlees een fijne smaak.

Aan onze Belgische kust en op kermissen vind je wijting vaak als droogvis, en vaak wordt hij ook in beslag gefrituurd (als ‘lekkerbekje’, ‘kibbeling’ en ‘fish and chips’) of gepaneerd geserveerd. Hij kan ook verwerkt worden in een bouillabaise, en ook gepekeld of gebakken (in de oven) is wijting erg lekker.

Geen gevaar voor overbevissing

Maar we horen het jullie al zeggen: “Allemaal goed en wel, zo’n grote promotiecampagne, maar op die manier is er binnen de kortste keren geen wijting meer te vinden in de zee.”

Wel, bij de keuze van de Vis van het Jaar wordt er daarom steevast een beroep gedaan op het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), en hun conclusie luidt als volgt: “Rekening houdend met het feit dat de visserij-inspanning algemeen afneemt, de quota gerespecteerd worden en dat het aandeel van duurzamere visserijtechnieken toeneemt, blijkt er geen gevaar voor overbevissing van wijting door de Belgische vissers. Vanuit een wetenschappelijk oogpunt heeft ILVO bijgevolg geen bezwaar tegen de promotie van wijting als Vis van het Jaar 2019.”

Wijting is trouwens een typische bijvangstsoort, wat betekent dat hij (door de lage prijszetting) geen absolute prioriteit is, en er dus niet gericht op gevist wordt. De aanvoer schommelt tussen 180 en 300 ton per jaar, terwijl dat bij andere soorten tot soms 1.000 ton kan gaan.

Merlan en colère

In Frankrijk is de wijting een echte delicatesse, en een ware klassieker is de ‘Merlan en colère’, ofwel de woedende wijting. Hij is namelijk zo kwaad dat hij in zijn eigen staart bijt. In deze bereiding wordt de staart van de wijting in z’n eigen bek gestopt en op die manier klaargemaakt.

Wil je zelf wijting klaarmaken, verwijder dan nooit het vel. Bak hem met vel op een zachte temperatuur; anders dreigt hij uit elkaar te vallen. De lekkerste wijting koop je trouwens tijdens het seizoen, van juli t.e.m. februari.

Talloze tips & tricks en recepten om aan de slag te gaan met wijting vind je op de site Lekkervanbijons.be van VLAM. Om wijting als Vis van het Jaar extra te promoten, heeft VLAM ook een receptenfolder samengesteld met enkele lekkere gerechten, uitgewerkt door acht NorthSeaChefs. De folder vind je gratis bij visspeciaalzaken en visventers.

Bon appetit!

 

Bron: VLAM

Gerelateerde artikels