@livewireStyle
header.home link

Vis van het Jaar 2017: rode poon

Elk jaar verkiest het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing VLAM samen met de visserijsector en de specialisten van ILVO een Vis van het Jaar. Die vis wordt gedurende dat jaar extra in de kijker gezet, als duurzaam en vooral lekker alternatief voor bekendere soorten. Dit jaar viel de keuze op rode poon, een bijzonder stevig maar klein visje.
1 februari 2017  – Laatste update 4 april 2020 16:23
Lees meer over:

Elk jaar verkiest het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing VLAM samen met de visserijsector en de specialisten van ILVO een Vis van het Jaar. Die vis wordt gedurende dat jaar extra in de kijker gezet, als duurzaam en vooral lekker alternatief voor bekendere soorten. Dit jaar viel de keuze op rode poon, een bijzonder stevig maar klein visje.

 

Niet overbevist

Een van de voorwaarden om verkozen te worden tot Vis van het Jaar, is dat de vis duurzaam gevangen wordt. Daarom wordt bij de keuze altijd beroep gedaan op het expertise van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO. Uit hun auditrapport leren we dit:

  • Poon wordt traditioneel gevangen als bijvangst in de bodemsleepnetvisserij (boomkor) op platvis zoals tong en schol, een weinig duurzame vistechniek. Een aantal vissers is echter overgeschakeld op flyshooting, een duurzamere techniek die de bodem minder verstoort. Met flyshooting kan wel gericht op poon gevist worden. Het aandeel van deze vangst op poon bedraagt momenteel 21 procent. Het overgrote deel van poon wordt dus nog steeds via de boomkorvisserij binnen gehaald (75%). 
     
  • Hoewel er geen betrouwbare vangstgegevens bestaan van poon, gaat ILVO ervan uit dat poon niet wordt overbevist. Er wordt immers zoals gezegd weinig gericht op gevist en de vangsten zijn klein. Daarenboven wijst de beschikbare informatie op stijgende populatiegroottes, en neemt het aandeel van duurzamere visserijtechnieken toe. Tot slot heeft de poon geen biologische kenmerken die hem tot een kwetsbare soort maken.

 

Lekker

Behalve duurzaam moet de Vis van het Jaar natuurlijk lekker zijn. Om ons hiervan te overtuigen, schakelt VLAM altijd een sterrenchef in. Dit keer is dat NorthSeaChef en sterrenchef Maarten Bouckaert. Hij bedacht vijf recepten die werden samengebracht in een folder, gratis te verkrijgen vanaf nu in visspeciaalzaken en bij visventers, of hier online te downloaden.

 

Veelzijdig en budgetvriendelijk

Rode poon is volgens VLAM en chef Maarten Bouckaert een bijzonder veelzijdige vis. Hij wordt meestal in zijn geheel aangeboden en heeft stevig visvlees met een diepe smaak. Hij leent zich daarom uitstekend voor vissoep en visstoofpotten, maar is ook lekker op het vel gebakken, gepocheerd, gestoomd en in papillot. Tot slot is rode poon verkrijgbaar aan voordelige prijs.

 

Seizoensproduct

De aanvoer van rode poon is het sterkst in de periode oktober tot april. De voortplantingsperiode (de periode waarin de vis en het visbestand het kwetsbaarst is) loopt van mei tot oktober, dus mooi daarbuiten.

Gerelateerde artikels